Ένα παιχνίδι γεμάτο «πρέπει» για την Αγγλία του Σάουθγκεϊτ: Ευκαιρία για «restart», πάντα προσοχή στο… «game over»!

Ώρα για Αγγλία και φάση των «16» στο EURO 2024. Ήρθε η στιγμή των «τριών Λιονταριών». Αντιμετωπίζουν την Σλοβακία και οφείλουν να προκριθούν στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και να συναντήσουν την Ελβετία. Πρέπει να το κάνουν. Και μαζί με την πρόκριση, να βελτιώσουν και την εικόνα τους, ώστε ο κόσμος να στηρίξει την προσπάθεια και να πάψει να σκέφτεται τις… αλλαγές του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Προφανώς και η Αγγλία είναι το φαβορί απόψε. Σαφώς και είναι ευκαιρία για «restart». Αλλά επειδή μιλάμε για ένα νοκ – άουτ παιχνίδι, χαμηλά η μπάλα και προσοχή, γιατί το «game over», δεν απέχει ποτέ πολύ! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ένα παιχνίδι γεμάτο «πρέπει» για την Αγγλία του Σάουθγκεϊτ: Ευκαιρία για «restart», πάντα προσοχή στο… «game over»!

Έφτασε η πιο μεγάλη ώρα για την εθνική Αγγλίας. Όλοι λένε πως τώρα ξεκινάει το τουρνουά για τα «τρία Λιοντάρια». Ας ελπίσουμε πως ισχύει. Πως είναι κάτι που θα αποδειχθεί στην πραγματικότητα και όχι μία φράση που χρησιμοποιείται για να καλύψει τις αδυναμίες των τριών προηγούμενων παιχνιδιών.

Τα έχω γράψει και εδώ στην στήλη μου, τα έχουμε συζητήσει πολλές, όλοι πάνω – κάτω την ίδια άποψη έχουμε: η Αγγλία δεν έπεισε κανέναν στη φάση των ομίλων. Σκόραρε δύο φορές, δημιούργησε τις λιγότερες φάσεις από κάθε ομάδα, έμοιαζε διαρκώς κουρασμένη και θύμιζε σύνολο που έχει ξεμείνει από ιδέες.

Κανένας ποδοσφαιριστής της δεν ξεχώρισε, παρότι ανασταλτικά, θα πρέπει να το πούμε και αυτό, ήταν καλή. Το πρόβλημα της Αγγλίας δεν είναι η αμυντική της λειτουργία, καθώς ο ενθουσιασμός του Γκέχι, η ενέργεια του Ράις στα χαφ και γενικώς, το ότι μαρκάρουν όλοι, συμβάλλει στη διατήρηση του «μηδέν». Από τη μέση και μπροστά υπάρχει το πρόβλημα.

Δεν αξιοποιείται σωστά ο Φιλ Φόντεν, «χάνεται» στο γήπεδο ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, δεν φτάνει με αξιώσεις η μπάλα στον Μπουκάγιο Σάκα, φαντάζει συνεχώς μόνος του ο Χάρι Κέιν.

Αυτά είδαμε στη διαδικασία των ομίλων, αλλά έχουμε ένα δεδομένο μπροστά μας: η Αγγλία, έστω και με αυτήν την κακή εικόνα στο πρώτο κομμάτι του EURO 2024, τερμάτισε πρώτη. Μάζεψε πέντε βαθμούς, έβαλε από κάτω τη Δανία και την Σλοβενία, αποκλείστηκε εντελώς η Σερβία. Είχε την τύχη, παρότι αγωνιστικά δεν το άξιζε, να τύχει στο «bracket» των πιο βατών αντιπάλων.

Τι εννοούμε με αυτό; Πως στον δρόμο που διαμορφώνεται προς τον τελικό, δεν συναντά ομάδα που πρέπει να φοβηθεί. Ούτε τη Γαλλία, ούτε τη Γερμανία, ούτε την Ισπανία, ούτε την Πορτογαλία. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, θα βρει μπροστά της την Ολλανδία ή την Αυστρία, σε περίπτωση φυσικά που έχει κάνει το χρέος της κόντρα στην Σλοβακία και έχει ξεπεράσει το πολύ «ζόρικο» εμπόδιο της τρομερά ανταγωνιστικής Ελβετίας.

Έχουμε παιχνίδι λοιπόν σήμερα και παρότι, όλοι συζητούν για πολλές αλλαγές στο αρχικό σχήμα, δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα ξεκινήσει λογικά ο Τρίπιερ, που προπονήθηκε κανονικά και θα προφυλαχθεί ο Λουκ Σο. Σωστά προετοιμάζεται για την πρώτη του παρουσία στο αρχικό σχήμα ο Κόμπι Μέινου, που έδωσε φρεσκάδα στα χαφ κόντρα στην Σλοβενία. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τον Κόουλ Πάλμερ, αν και όπως είπε ο Σάουθγκεϊτ, δεν θα έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στο αρχικό σχήμα, από την στιγμή που όλοι είναι διαθέσιμοι!

Συνεπώς, πηγαίνουμε σε ένα νοκ – άουτ παιχνίδι για την Αγγλία, με αρκετή γκρίνια, μεγάλο άγχος και αρκετά «πρέπει». Η Αγγλία είναι το φαβορί και πρέπει να περάσει. Πρέπει επίσης, να βελτιώσει την εικόνα της. Πρέπει να δώσει απαντήσεις στο γήπεδο και να επικρατήσει όσο ευκολότερα γίνεται της Σλοβακίας. Πρέπει να κρατήσει ξανά το «μηδέν», να σκοράρει για πρώτη φορά στο τουρνουά περισσότερα του ενός γκολ. Πρέπει να πείσει, ΔΕΝ πρέπει να αφήσει ξανά περιθώρια αμφισβήτησης.

Ναι, και η νίκη με 1-0, είναι θετική και σημαίνει πρόκριση. Αλλά αν αυτό το 1-0 θυμίζει ξανά τον πρότερο βίο της Αγγλίας στο EURO, η γκρίνια θα συνεχιστεί και η Ελβετία θα έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως μία νέα πρόκριση δεν θα είναι «άθλος». Συνεπώς, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει ένα 90άλεπτο μπροστά του γεμάτο «πρέπει». Οφείλει να τα φέρει εις πέρας. Είναι ευκαιρία για ένα «restart». Αλλά πάντα, σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να προσέχεις «διπλά»: γιατί το game over απέχει πάντα λιγότερο από όσο φανταζόμαστε!