«Ναι, έκανε λάθος τον Μάρτιο ο Ντεσάν»: Ο Σαλιμπά είναι ο καλύτερος στόπερ στην Ευρώπη αυτή την στιγμή!

Ο καλύτερος στόπερ πέρυσι στην Premier League. Ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός του EURO 2024. Δεν έχει δεχθεί ούτε μία ντρίμπλα. Η Γαλλία δεν έχει δει την εστία της να παραβιάζεται σε κανονική ροή αγώνα. Ο Γουίλιαμ Σαλιμπά διέψευσε τον Ντεσάν και η Άρσεναλ μπορεί να αισθάνεται… τυχερή!



«Ναι, έκανε λάθος τον Μάρτιο ο Ντεσάν»: Ο Σαλιμπά είναι ο καλύτερος στόπερ στην Ευρώπη αυτή την στιγμή!

Πριν από περίπου τρεις μήνες και ενώ ο Γουίλιαμ Σαλιμπά ήταν ένας εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών στην Premier League, o Ντιντιέ Ντεσάν θέλησε να τον «προσγειώσει».

Και το έκανε αφοπλιστικά. Βγήκε και δήλωσε πως υπάρχουν στοιχεία στο παιχνίδι του που είναι ιδιαίτερα θετικά, αλλά πως ως στιγμής, οι ευκαιρίες που έχει πάρει με τη Γαλλία, δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες. Επισήμανε πως με τους «μπλε» δεν είναι ιδιαίτερα καλός, την στιγμή που υπάρχουν πράγματα στον τρόπο που αγωνίζεται, που επιτάσσουν άμεσα βελτίωση.

Ο στόπερ της Άρσεναλ δεν πτοήθηκε. Διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα στην Premier League και έκανε τον Ντεσάν να τον ξεκινήσει βασικό στο EURO. Και τι έχουμε δει από αυτόν ως στιγμής;

Αρχικά, δεν κάνει λάθος. Αλλά αυτό, το αναφέρουμε… κυριολεκτικά. Έχει 96,6 % ποσοστό επιτυχίας πασών, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον μοναδικό ποδοσφαιριστή στην ιστορία της Γαλλίας, που είτε σε EURO, είτε σε Μουντιάλ, «πιάνει» τέτοιους αριθμούς.

Έπειτα, έχει «σβήσει» κάθε λογής αντίπαλο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Είτε τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, είτε τον Ρομέλου Λουκάκου, είτε αισίως τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ουδείς από τους προαναφερθέντες, δεν κατάφερε να τον περάσει με ντρίμπλα, ούτε μία φορά!

Από εκεί και πέρα, απέναντι στην Πορτογαλία είχε οκτώ αναχαιτίσεις, δύο προβολές, τέσσερις φορές έκλεψε την μπάλα από αντίπαλο και ένα τάκλιν σωτήριο, ώστε να διατηρηθεί το 0-0.

Και το σημαντικότερο όλων: η Γαλλία δεν έχει δεχθεί σε ολόκληρο το τουρνουά γκολ, σε κανονική ροή αγώνα. Έχει «πληγωθεί» μόλις μία φορά, από το σημείο του πέναλτι και τίποτα περισσότερο. Θυμίζουμε φυσικά, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, πως ούτε η ίδια έχει σκοράρει σε κανονική ροή ενός παιχνιδιού. Μετρά δύο αυτογκόλ, ένα τέρμα με πέναλτι και… τέλος.

Όπως και να έχει όμως, ο Γουίλιαμ Σαλιμπά είναι ο κορυφαίος στόπερ του EURO αυτή την στιγμή και ενδεχομένως, ο καλύτερος στην Ευρώπη. Μιλούν οι αριθμοί; Ρεαλιστικά, όχι. Στην δική του περίπτωση όμως, «λένε» πολλά. Και με έναν τέτοιον… Σαλιμπά που διέψευσε τον Ντεσάν, και έναν Καντέ που δεν έχει χάσει ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση με τη Γαλλία, είναι πολύ πιθανό το τρόπαιο εν τέλει να «βαφτεί» μπλε!

Δημήτρης Μανάκος