Αντίδραση, απόδραση και πρόκριση από την άσπρη βούλα: Η εφτάψυχη Αγγλία έφτασε στα ημιτελικά του Euro 2024! (vids)

Το κατάφερε κι αυτό η Αγγλία! Κι ας ήταν ξανά άχρωμη και νωθρή σε μεγάλο χρονικό διάστημα του προημιτελικού με τους Ελβετούς. Πάλι έφτασε κοντά στον αποκλεισμό. Πάλι αδυνατούσε ν' απειλήσει τα αντίπαλα καρέ. Κι όμως, σκοράροντας με την πρώτη τελική στο στόχο στο 80ο λεπτό, απάντησε στο γκολ του Εμπολό (1-1 κ.α., παρ.) και στα πέναλτι η ομάδα του Σάουθγκεϊτ πανηγύρισε την τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024 με το τελικό 5-3! 



Αντίδραση, απόδραση και πρόκριση από την άσπρη βούλα: Η εφτάψυχη Αγγλία έφτασε στα ημιτελικά του Euro 2024! (vids)

Όπως ακριβώς κυκλοφορούσε στα ρεπορτάζ από τις προηγούμενες μέρες, έτσι επιβεβαιώθηκε στο γήπεδο από τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για την Αγγλία. Τριάδα στην άμυνα με τον Κόνσα να παίρνει φανέλα βασικού, Τρίπιερ αριστερά σε όλη την πτέρυγα με τον Σάκα δεξιά και τον Άρνολντ στον πάγκο, ο Μέινου δίπλα στον Ράις στον άξονα και οι Φόντεν – Μπέλιγχαμ κεντρικά για να βοηθήσουν στη δημιουργία.

Όχι ότι ήθελε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιάσει κάτι καλύτερο η Αγγλία απ' ό,τι το είχε κάνει στα υπόλοιπα παιχνίδια του τουρνουά, αλλά η αλήθεια είναι οι κινήσεις, η ένταση και η διάθεση των διεθνών ήταν σε πολύ καλύτερα επίπεδα από τις προηγούμενες τέσσερις αναμετρήσεις στη φετινή διοργάνωση. Ο Σάκα από δεξιά ήθελε να φανεί απειλητικός, ο Γουόκερ έκανε πολύ περισσότερα σπριντ για να τον βοηθήσει, οι γραμμές κινούνταν αρκετά πιο κοντά η μία στην άλλη, ο Φόντεν με τον Μπέλιγχαμ ήταν οι συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στους χαφ και τον Κέιν.

Σε συνθήκες άμυνας οι Άγγλοι πότε έφτιαχναν τετράδα και πότε πεντάδα στα μετόπισθεν, ενώ, σε αρκετά πιο ελεύθερο ρόλο αγωνίστηκε ο Φόντεν, βγάζοντας πείσμα έπειτα και από τις πρόσφατες δηλώσεις του περί της μη ικανοποιητικής παρουσίας του στο Euro 2024. Άφηνε τον Μπέλιγχαμ πιο μπροστά, γύριζε πλάι στον Ράις, έδινε σήμα στον Μέινου να πάρει μέτρα και γενικά ο κορυφαίος της περασμένης Πρέμιερ Λιγκ το πήρε αρκετά προσωπικά.

Σε συνθήκη άμυνας η Αγγλία όσο παρέμενε να πιέσει στο επιθετικό τρίτο, σχημάτιζε το 4-3-3 με τους Φόντεν και Μπέλιγχαμ κοντά στον Κέιν, ενώ, όταν οι Ελβετοί έβρισκαν διαδρόμους να μεταφέρουν την μπάλα μπροστά, τις περισσότερες φορές το σύστημα γινόταν 4-4-2. Από άποψη φάσεων για σκοράρισμα δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο. Οι Ελβετοί έκλειναν ολόσωστα κάθε διάδρομο προς τα καρέ του Ζόμερ κι έτσι απαγόρευε οποιαδήποτε τελική για τα «τρία λιοντάρια». Ο Σάκα έπαιρνε πολύ καλό βαθμό ως right wing-back και ήταν πηγή κινδύνου, προσπαθώντας να πατά περιοχή και να κάνει γυρίσματα σε σημεία της περιοχής που θα μπορούσε να προκληθεί ζημιά για τους Ελβετούς. Μαζί του και ο Μέινου που γι' ακόμα ένα παιχνίδι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και βγάζει τρομερή ωριμότητα στις εμφανίσεις του.

Ο νεαρός χαφ της Γιουνάιτεντ προσπάθησε να γίνεται ο τέταρτος που πρεσάρει ψηλά στο επιθετικό τρίτο όταν ξεκινούσε το πλάνο να χαλάσει το build-up της Ελβετίας. Οι Άγγλοι, αν υπήρχε κάτι για ν' ανησυχούν, ήταν ορισμένες προσπάθειες και κινήσεις του Μπριλ Εμπολό, με τον Εζρί Κόνσα να είναι περισσότερο πάνω του. Η ομάδα του Γιακίν επιχείρησε ν' ανεβάσει τα ποσοστά κατοχής της μπάλας στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους και έδειξε διάθεση να φτιάξει παιχνίδι. Και ο Εντόι άρχισε να κινείται από τις πτέρυγες και να συγκλίνει κεντρικά για να βρει το χώρο να στείλει την μπάλα προς την εστία του Πίκφορντ, αλλά πάντοτε κάποιος Άγγλος προλάβαινε να τον σταματήσει.

Όσο η Ελβετία κρατούσε την μπάλα, τα «τρία λιοντάρια» αμύνονταν με πεντάδα. Ο Σάουθγκεϊτ δεν έδινε εντολή στους αναπληρωματικούς να ετοιμαστούν, δεν έβλεπε την ανάγκη ν' αλλάξει πρόσωπα και στο 75ο λεπτό η Ελβετία με υπομονή και έξυπνες κινήσεις έφτασε στο γκολ! Ο Εντόι από δεξιά κατάφερε να βρει χώρο να κάνει το γύρισμα, ο Στόουνς δεν κατάφερε να διώξει και ο Εμπολό με προβολή έγραψε το 1-0.

 

Ο Σάουθγκεϊτ σαν να περίμενε αυτή την κακή εξέλιξη για να κάνει αλλαγές και πέρασε στο ματς τους Σο, Έζε και Πάλμερ για τα τελευταία λεπτά, στις θέσεις των Τρίπιερ, Μέινου και Κόνσα. Και αν υπάρχει κάποιο παράδειγμα αντίδρασης, τότε αυτό ξεκάθαρα είναι η Αγγλία. Γιατί, όπως και απέναντι στους Σλοβάκους, έτσι και τώρα το έκανε πάλι. Και 5' μετά το γκολ του Εμπολό, ο Σάκα από δεξιά έκανε κίνηση κεντρικά, δοκίμασε το αριστερό σουτ από τα όρια της περιοχής και έγραψε το 1-1 με το οποίο η Αγγλία έσωσε την παρτίδα για να οδηγηθεί στην παράταση.

 

Εκεί έφτασε η δεύτερη τελική των «τριών λιονταριών» στην εστία με ένα σουτ του Μπέλιγχαμ στο 100', αν και η εικόνα του εξτρά ημιώρου ήταν τέτοια που η προσοχή ήταν κυρίαρχο στοιχείο για αμφότερες τις αντιπάλους.

Ο Έζε στο χρόνο που αγωνίστηκε έδειξε ξανά την επιθετική ορμή που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του, ενώ στο 110' πέρασε στο ματς και ο Τόνεϊ αντί του Κέιν. Η Ελβετία πήγε να κάνει το μεγάλο «μπαμ» με γκολ που θα ερχόταν με εκτέλεση κόρνερ, αλλά η μπάλα προσέκρουσε στη συβολή των δοκαριών και παρά τον... τρόμο του, ο Πίκφορντ έκανε και πλακίτσα με τον Σακίρι που το επιχείρησε.

 

Και δυο λεπτά αργότερα ο πορτιέρε της Αγγλίας έβαζε τις φωνές στους συμπαίκτες του για επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν για την εστία του, με τους Άγγλους να έχουν κουραστεί και χάσει τη συγκέντρωσή τους σε κρισιμότατο χρονικά σημείο.

Στη διαδικασία των πέναλτι όπου κρίθηκαν όλα, ο Πίκφορντ απέκρουσε το πρώτο πέναλτι των Ελβετών που εκτέλεσε ο Ακάνζι και με τους Πάλμερ, Μπέλιγχαμ, Σάκα, Τόνεϊ και Άρνολντ να ευστοχούν, εξασφαλίστηκε το «εισιτήριο» των ημιτελικών του Euro 2024!

Κώστας Ζάλιαρης