Ο πιο ψυχρός εκτελεστής των πέναλτι: Το 11/11 του Πάλμερ και το θράσος να πάρει το πρώτο χτύπημα!

Αδιανόητο να είσαι 22 ετών και να έχεις τέτοιο θράσος και ψυχραιμία όταν η μπάλα ζυγίζει 100 κιλά. Κι όταν αναλαμβάνεις το πρώτο χτύπημα πέναλτι στη διαδικασία από την οποία η εθνική ομάδα της χώρας σου διεκδικεί την πρόκριση στα ημιτελικά του Euro 2024. Η ψυχοσύνθεση του Κόουλ Πάλμερ είναι προς επιστημονική ανάλυση...



Ο πιο ψυχρός εκτελεστής των πέναλτι: Το 11/11 του Πάλμερ και το θράσος να πάρει το πρώτο χτύπημα!

Ετών 22. Χρειάστηκε να κάνει υπομονή στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να πείσει τον εαυτό του πως θα ερχόταν η στιγμή του. Κι όταν αυτή θα ερχόταν, εκείνος θα κατάφερνε ν' αποδείξει ότι ο ομοσπονδιακός κόουτς μπορεί να βασίζεται πάνω του. 

Ο Κόουλ Πάλμερ έχει σπάνιο mindset που του επιτρέπει να παραμένει ανεπηρέαστος και να είναι έτοιμος για να κάνει τη διαφορά όταν του ζητηθεί. Στον προημιτελικό με τους Ελβετούς πέρασε στο παιχνίδι αμέσως μετά το γκολ του Εμπολό στις τρεις πρώτες, αλλά αρκετά καθυστερημένες αλλαγές που έκανε ο Σάουθγκεϊτ. Και αφού μαζί με τον Έζε έδειξαν ότι όντως μπορούσαν να προσφέρουν κάτι περισσότερο, ο νεαρός διεθνής έδειξε το τσαγανό του στα πέναλτι. 

Σε τέτοια ηλικία, σε τέτοιο κρίσιμο σημείο μιας τέτοιας διοργάνωσης, φυσικά με τα «φαντάσματα» του παρελθόντος από την άσπρη βούλα να έρχονται σιγά - σιγά στο μυαλό παικτών και οπαδών, εκείνος έμεινε ψυχρός. Ice-cold Palmer, δηλαδή, αφού ευνοεί το λογοπαίγνιο και τ' όνομά του. 

Εκτέλεσε το πρώτο πέναλτι και σκόραρε. Όπως το έκαναν μετά και οι Τόνεϊ, Μπέλιγχαμ, Σάκα και Άρνολντ. 5/5 είχε η Αγγλία, 11/11 ο Πάλμερ στην επαγγελματική του καριέρα. Από την περασμένη σεζόν και την πορεία της Τσέλσι είχε δείξει πως δεν τον ενδιέφερε αν εκτελούσε πέναλτι στο τελευταίο δευτερόλεπτο των καθυστερήσεων με έντονη πίεση ή νωρίτερα μέσα στο ματς. Την αποστολή του θα τη φέρει εις πέρας. Και το έκανε και τώρα, στο πιο κρίσιμο - μέχρι το επόμενο - χτύπημα από την άσπρη βούλα στη θητεία του στα γήπεδα. 

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης