Οι μεγάλες στιγμές του Πίκφορντ: Ένα πέναλτι θα το βγάλει πάντα, το ξέρει και το έχουν μάθει και όσοι στέκονται απέναντί του!

Ο Τζόρνταν Πίκφορντ είναι ο «ήρωας» της Αγγλίας. Απέκρουσε το πέναλτι του Μάνουελ Ακάντζι, την έστειλε στον ημιτελικό με την Ολλανδία και συνεχίζει να αποδεικνύει για ποιον λόγο είναι ο βασικός γκολκίπερ της, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Τον βλέπεις και έχει την αίσθηση πως ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, στη διαδικασία των πέναλτι, θα βγάλει τουλάχιστον ένα. Το κάνει πάντα. Έχει αποκρούσει πλέον τα διπλάσια από τους Σίλτον, Σίμαν και Τζέιμς. Δεν είναι τύχη. Είναι ικανότητα. Και δεν χρειάζεται να έχεις σηκώσει αμέτρητους τίτλους, για να την διαθέτεις. Είναι στιγμές. Και ο Τζόρνταν Πίκφορντ έχει τέτοιες, είτε με την Έβερτον, είτε με τα «τρία Λιοντάρια»! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Οι μεγάλες στιγμές του Πίκφορντ: Ένα πέναλτι θα το βγάλει πάντα, το ξέρει και το έχουν μάθει και όσοι στέκονται απέναντί του!

Η Αγγλία είναι λοιπόν στον ημιτελικό του EURO 2024. Τα κατάφερε. Ακόμη και αν δεν έχει αποδώσει με τέτοιον τρόπο, ώστε να πείσει την πλειοψηφία του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού πως αξίζει να βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνοι. Όσοι έχουμε δει άλλωστε, όλα της τα παιχνίδια, το ίδιο θα πούμε. Δεν ήταν ιδιαίτερα καλή στην πρεμιέρα με την Σερβία, δεν έπεισε ούτε κόντρα στην Δανία, ούτε απέναντι στη Σλοβενία στον όμιλό της.

Σκόραρε μόλις δύο φορές, απείλησε λιγότερο από κάθε ομάδα, αλλά όπως και να έχει, τερμάτισε στην πρώτη θέση. Εδώ που τα λέμε όμως, κανένα εκ των φαβορί, πλην της Γερμανίας ή της Ισπανίας, δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Ούτε η Γαλλία, ούτε η Πορτογαλία, η Ιταλία αποκλείστηκε από τους Ελβετούς, το Βέλγιο δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Βοήθησαν λοιπόν και τα αποτελέσματα των άλλων ομίλων, ώστε η Αγγλία να βρεθεί στους «16» με την Σλοβακία. Ακόμη ένα κακό ματς, αλλά στο τέλος της ημέρας… πρόκριση. Έσωσε τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ο Τζουντ Μπέλιγχαμ, το μομέντουμ «γύρισε», ο Κέιν σκόραρε και τα «τρία Λιοντάρια» έφτασαν στον προημιτελικό.

Είχα γράψει, ακριβώς σε αυτήν την στήλη, μετά το παιχνίδι με την Σλοβακία, πως αν η Αγγλία δεν βελτιωθεί άμεσα, θα αποκλειστεί από την Ελβετία. Βελτιώθηκε, ήταν καλύτερη από τα άλλα παιχνίδια της, αλλά βρέθηκε ξανά πίσω στο σκορ. Και κάπου εκεί, για ακόμη μία φορά, βρέθηκε το ατομικό της ταλέντο να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ο Σάκα, που είχε κάνει ένα εκπληκτικό παιχνίδι, πέτυχε ένα γκολ γεμάτο… Άρσεναλ και έστειλε το ματς στην παράταση.

Λίγες φάσεις, το δοκάρι του Σακίρι, «μηδενικό» ρίσκο και το ματς στα πέναλτι. Δίχως να μπορώ να σας το αποδείξω, πριν ξεκινήσει η διαδικασία θεωρούσα πως ο Τζόρνταν Πίκφορντ θα κάνει τουλάχιστον μία απόκρουση. Σε κάθε λογής «ρώσικη ρουλέτα» άλλωστε με τα «τρία Λιοντάρια», βγάζει από ένα πέναλτι. Και το έκανε ξανά.

Σταμάτησε τον Ακάντζι, διατήρησε το 1-0, η Αγγλία εκτέλεσε εξαιρετικά τα δικά της πέναλτι και προκρίθηκε. Θέλω όμως, να σταθούμε στον Πίκφορντ. Διότι πολλοί λένε πως είναι απλά ο γκολκίπερ της Έβερτον, η οποία την τελευταία τριετία κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Ρεαλιστικά, το εν λόγω επιχείρημα έχει βάση, αλλά πρακτικά… καμία. Διότι ο Πίκφορντ είναι πάντα καλός και σταθερός με την Έβερτον, πραγματοποιώντας μέσα στην σεζόν και μερικά παιχνίδια που θαρρείς πως είναι ανίκητος. Καταφέρνει να δημιουργεί ο ίδιος μία ψυχολογία στον εαυτό του και αυτό το έπραξε ξανά και στα πέναλτι. Απέκρουσε με την Κολομβία, το είχε κάνει και πάλι απέναντι στην Ελβετία, είχε βγάλει την εκτέλεση του Ζορζίνιο πριν από τρία χρόνια, και τώρα αυτό του Μάνουελ Ακάντζι.

Κάτι το παιχνίδι του με τα μάτια, κάτι η καθυστέρηση που προκαλεί συνειδητά στην εκτέλεση, κάτι το γεγονός πως έχει στο παγούρι του σημειωμένα τα προηγούμενα πέναλτι των αντιπάλων. Όπως και να έχει, το καταφέρνει. Και να σημειωθεί, πως στα 14 πέναλτι που του έχουν εκτελέσει οι αντίπαλοι της Αγγλίας στις μεγάλες διοργανώσεις, ο Τζόρνταν Πίκφορντ έχει αποσοβήσει τα τέσσερα.

Ναι, ο αριθμός είναι μεγάλος. Είναι σχεδόν το 1/3 και είναι δεδομένα τα διπλάσια από όσα είχαν αποκρούσει ο Πίτερ Σίλτον, ο Ντέιβιντ Σίμαν και ο Ντέιβιντ Τζέιμς, από το 1990 μέχρι και το 2012!

Πολλοί θα πουν πως χρειάζεται μία σειρά τίτλων και κατακτήσεων, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ψύχραιμος, κάτω από την εστία του, σε αυτήν την διαδικασία. Και ο Σίλτον όμως, που ήταν ένας εξαιρετικός γκολκίπερ, και είχε πάρει Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, δεν τα κατάφερε. Όλα λοιπόν είναι σχετικά.

Η αίσθηση που σου δημιουργεί ο Τζόρνταν Πίκφορντ βλέποντάς τον, είναι πως ένα πέναλτι θα το αποκρούσει. Και η Αγγλία είναι στους «4» εξαιτίας του, όπου και θα συναντήσει την Τετάρτη το βράδυ την Ολλανδία. Ιδανικά, μετά από δύο παιχνίδια με 120 λεπτά, θα πρέπει να τελειώσει την πρόκριση στο 90άλεπτο. Δεν είναι εύκολο να «τριτώσει» το καλό, μέσα σε μία εβδομάδα. Αλλά αν φτάσουμε εκεί, μην απορήσετε αν τα «τρία Λιοντάρια» θα θέλουν να στείλουν ξανά το ματς στην «άσπρη βούλα». Απλώς επειδή γνωρίζουν, πως αν το 5/5 επαναληφθεί, τότε ο γκολκίπερ τους θα είναι εκεί, τουλάχιστον για μία απόκρουση…