Από εξτρέμ μέχρι αριστερό μπακ και από το 2021 ως σήμερα: Ο Σάκα, η Αγγλία και τα... 86 χρόνια της Άρσεναλ! (vids)

Έχει παίξει δεξί εξτρέμ. Έχει παίξει αριστερό μπακ. Έχει καλύψει μία ολόκληρη πλευρά. Έχει χάσει πέναλτι σε τελικό EURO. Έχει στείλει την χώρα του σε ημιτελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Έχει… κλάψει για το παρελθόν, το έχει «ξορκίσει» και βιώνει την απόλυτη αποθέωση στο παρόν. Ο Μπουκάγιο Σάκα κατέρριψε και ένα ρεκόρ 86 ετών για την Άρσεναλ, και θέλει να κάνει κάτι που δεν μπόρεσε ουδείς, ποτέ!



Από εξτρέμ μέχρι αριστερό μπακ και από το 2021 ως σήμερα: Ο Σάκα, η Αγγλία και τα... 86 χρόνια της Άρσεναλ! (vids)

Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη το καλοκαίρι του 2021. Τότε που η εθνική Αγγλίας ηττήθηκε στον τελικό του EURO από την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι, παρά το γεγονός πως προηγήθηκε στο ξεκίνημα της συνάντησης με τον Λουκ Σο.

Η «σκουάντρα ατζούρα» είχε ισοφαρίσει με τον Λεονάρντο Μπονούτσι, το 1-1 διατηρήθηκε στην παράταση και οδηγηθήκαμε στη «ρώσικη ρουλέτα». Ο Μπουκάγιο Σάκα αστόχησε στο τελευταίο πέναλτι και η Ιταλία δεν επέτρεψε στους Άγγλους στο «Wembley», να κατακτήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Επρόκειτο δεδομένο για το δυσκολότερο ποδοσφαιρικό καλοκαίρι της ζωής του. Θα είχε δεχθεί ατελείωτα υβριστικά μηνύματα, πολλοί θα τον είχαν θεωρήσει υπεύθυνο για το ότι η Αγγλία δεν εκπλήρωσε το όνειρο των φίλων της.

 

Και όμως, η στήριξη του Μικέλ Αρτέτα ήταν τέτοια, που ο νεαρός επιθετικός το ξεπέρασε. Αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή για την Άρσεναλ, έχει σηκώσει το βάρος της φανέλας της την τελευταία διετία, είναι βασικός και αναντικατάστατος, έχει καταρρίψει στην ηλικία του κάθε λογής ρεκόρ, αναφορικά με συμμετοχή σε γκολ.

Από εκεί και πέρα όμως, το ψυχολογικό πρόβλημά του με την Αγγλία, δεν θα ήταν δύσκολο να επανέλθει. Πόσω δε μάλλον από την στιγμή που το 2021… δεν είναι μακριά. Και όμως, ο Σάκα ήταν έτοιμος και για αυτό. Είναι σταθερότατος στο τρέχον EURO, έχει αγωνιστεί σε κάθε θέση που του έχει ζητηθεί, είναι πρώτος σε επιτυχημένες ντρίμπλες στο τουρνουά, έχει καταγράψει και μία ασίστ για τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, στο παιχνίδι απέναντι στην Σερβία, στην πρεμιέρα.

Και η απόλυτη δικαίωση ήρθε κόντρα στην Ελβετία. Ισοφάρισε με ένα γκολ γεμάτο… Άρσεναλ, έκανε το 1-1, ευστόχησε και στο πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» και αναδείχθηκε πολυτιμότερος για τη χώρα του, οδηγώντας την στον ημιτελικό. Το παρελθόν σβήστηκε, το διέγραψε ο ίδιος.

Παράλληλα, έγινε ο πρώτος σκόρερ της Αγγλίας, ενώ αγωνίζεται με τα χρώματα της Άρσεναλ στην Premier League, σε μία ιστορία που «αναβίωσε» μετά από 86 χρόνια. Σημείωσε το 12ο γκολ του με τα «τρία Λιοντάρια», έπιασε στην 1η θέση τον Κλιφ Μπάστιν και έγινε ο 29ος διαφορετικός παίκτης των «κανονιέρηδων», που βρίσκει γκολ με την Αγγλία, σε μεγάλη διοργάνωση!

Μένει να δούμε αν θα γίνει και ο μοναδικός σε ολόκληρη την ιστορία τους, που θα καταφέρει να σηκώσει το EURO, με την εθνική Αγγλίας. Γιατί… όχι άλλωστε;

 

Δημήτρης Μανάκος