Και τώρα στο 90' και πάλι με ανατροπή, αλλά ποιος νοιάζεται; Η Αγγλία είναι στον τελικό του Euro 2024!

Ξανά στο φινάλε, ξανά με μια έμπνευση, ξανά τη στιγμή που δεν το περίμενε κανείς! Γιατί αυτό είναι το γραφτό της! Και μάλιστα με ακόμα ένα τεράστιο come-back! Η refuse-to-lose εθνική ομάδα της Αγγλίας επικράτησε 2-1 της Ολλανδίας ολοκληρώνοντας την ανατροπή στο 90' του ημιτελικού στο Signal Iduna Park και βρίσκεται στον μεγάλο τελικό του Euro 2024, διεκδικώντας για δεύτερο σερί τουρνουά το τρόπαιο!  



Και τώρα στο 90' και πάλι με ανατροπή, αλλά ποιος νοιάζεται; Η Αγγλία είναι στον τελικό του Euro 2024!

Με τους Σλοβάκους γκολ στο 90' + 5' και ανατροπή στα πρώτα 50 δευτερόλεπτα της παράτασης.

Με τους Ελβετούς γκολ – απάντηση στο 80' και πρόκριση στα πέναλτι.

Τώρα απάντηση σε ακόμα ένα γκολ αντιπάλου και ολική επαναφορά στο 90' με παίκτη που είχε περάσει δέκα λεπτά νωρίτερα στο ματς.

Τη στιγμή που όλα έδειχναν παράταση, τα «τρία λιοντάρια» με μια προσωπική έμπνευση τα κατάφεραν πάλι και το βράδυ της Κυριακής απέναντι στην Ισπανία θα διεκδικήσουν ξανά, έπειτα από τρία χρόνια, το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

Το ματς:

Ο Σάουθγκεϊτ επέστρεψε στο 4-3-3 αφήνοντας την τριάδα στην άμυνα, επανέφερε τον Γκέχι στα μετόπισθεν, εμπιστεύθηκε ξανά για το αρχικό σχήμα τον Μέινου που σε ηλικία 19 ετών και 82 ημερών έγινε ο νεαρότερος που ξεκινά για τα «τρία λιοντάρια» σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης και είδαμε την καλύτερη Αγγλία του φετινού Euro!

Με ένταση στο παιχνίδι, με επιβλητική εικόνα, με αυτοπεποίθηση, με συνεχείς κινήσεις και δίχως την μπάλα, πράγμα που δεν γινόταν σε κανένα από τα προηγούμενα ματς, η αγγλική ομάδα εντυπωσίαζε και ενθουσίαζε με την τεράστια αλλαγή που παρουσίαζε στο γήπεδο. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, δέχθηκε πρώτη γκολ! Στο 7ο λεπτό ο Σίμονς έκλεψε από τον Ράις που ήταν αρκετά χαλαρός έχοντας πλάτη τον Ολλανδό και ο τελευταίος με φοβερό δεξί σουτ νίκησε τον Πίκφορντ για το 1-0.

 

Και σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις τι κάνει η Αγγλία; Αντιδρά! Συνέχισε με κατοχή μπάλας, με τους Γουόκερ και Φόντεν από δεξιά να βοηθούν τις κινήσεις του Σάκα και να του δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και με τον Μέινου να προσφέρει τρομερή αυτοπεποίθηση και σιγουριά με την μπάλα στα πόδια, τα «τρία λιοντάρια» έγιναν απειλητικά. Ο Κέιν με ένα μακρινό σουτ ήταν σαν να... προειδοποίησε κι έπειτα εντός περιοχής στο 16' έκανε ένα βολέ στο οποίο όμως ο Ντούμφρις τον πέτυχε με τις τάπες για να δοθεί το πέναλτι και με την παρέμβαση του VAR που συνέστησε στον ρέφερι να δει τη φάση στο On-field review. Ο αρχηγός εκτέλεσε εύστοχα από την άσπρη βούλα για το 1-1 και για το δικό του 7ο γκολ σε τελική φάση Euro, όντας ο κορυφαίος σκόρερ για την εθνική ομάδα σε αυτή τη διοργάνωση, μαζί με τον Άλαν Σίρερ.

 

Οι Ολλανδοί αδυνατούσαν να «ματσάρουν» την ένταση των Άγγλων και την ορμή με την οποία είχαν μπει στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές του Γκάρεθ Σάουθγκεΐτ. Ο Μέινου ήταν χάρμα οφθαλμών, ενώ, ο Φόντεν έφτασε στα ημιτελικά για να βγάλει κάτι από τον καλύτερό του εαυτό. Στο 18' είδε τον Ντούμφρις να σταματά το πλασέ του πάνω στη γραμμή, ενώ, στο 32' με αριστερό σουτ που θύμισε... Γιαμάλ από το βράδυ της Τρίτης, πέτυχε το δοκάρι του Φερμπρούγκεν.

 

Οι «οράνιε» λίγο νωρίτερα από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του Ντούμφρις είχαν προκαλέσει ανησυχία στον Πίκφορντ με την μπάλα να σταματά στο οριζόντιο και αυτός ο ημιτελικός, όσο κι αν δεν το περίμενε κανείς λόγω των όσων είχαν επιδείξει οι δύο ομάδες μέχρι στιγμής, ήταν εξαιρετικός. Ο Κούμαν δέκα λεπτά πριν την ανάπαυλα έχασε τον Ντεπάι με τραυματισμό και πέρασε τον Φέρμαν στη θέση του, με την Ολλανδία να καλείται ν' αντιμετωπίσει άλλη μια αρνητική εξέλιξη. Η Αγγλία έκλεισε το πρώτο μέρος με 7 τελικές και 4 εξ αυτών στο στόχο, με κατοχή στο 62,6%. Πρωτόγνωρα πράγματα!

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Λουκ Σο πήρε τη θέση του Τρίπιερ, αφού είχε φανεί πως ο μπακ της Νιούκαστλ με ανάποδο πόδι από αριστερά δεν είχε την αμεσότητα που απαιτούσαν οι καταστάσεις για να γεμίσει με μπάλες την περιοχή. Ο Κούμαν από την πλευρά του αντέδρασε με τον Βέγκορστ να περνά στη θέση του Μάλεν, με τον υψηλόσωμο επιθετικό να είναι πάντοτε ικανός να δώσει λύσεις από το πουθενά. Οι «οράνιε» άλλαξαν την προσέγγισή τους στο ματς στο δεύτερο μέρος και αυτό κάλεσε την Αγγλία να κάνει πιο συνετό και υπομονετικό παιχνίδι. Τα «τρία λιοντάρια» έβγαζαν ψυχραιμία και σωστές συνεννοήσεις όταν πρέσαραν και κυνηγούσαν για την ανάκτηση της κατοχής. Η Ολλανδία αμύνθηκε πιο σφιχτά, ένωσε τις γραμμές της με αποτέλεσμα ούτε ο Φόντεν να μπορεί να κινηθεί ανάμεσά τους ή να βρει τα λεγόμενα pockets για να βοηθήσει στην προώθηση της μπάλας μπροστά. Στο 65ο λεπτό από στατική φάση ο Φαν Ντάικ με προβολή ανάγκασε τον Πίκφορντ να παρέμβει ενστικτωδώς στην πρώτη πολύ καλή στιγμή στο δεύτερο 45λεπτο.

Το ματς είχε αλλάξει σε τεράστιο βαθμό πια, αφού κρίνονταν τόσα πολλά. Οι παίκτες του Κούμαν άρχισαν να παίρνουν πρωτοβουλίες που έκαναν τον Άγγλο πορτιέρε να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για να διώχνει κινδύνους. Ο Μπέλιγχαμ είχε εξουδετερωθεί και η λύση ήταν ξανά οι πλευρές, με τον Σάκα να μην έχει πάρει τόσες μπάλες για να φτιάξει κάτι. Ο Σάουθγκεϊτ πέρα από την αλλαγή του Σο έβλεπε ξανά το ρολόι να τρέχει και δεν έδειχνε διάθεση να φρεσκάρει την ομάδα. Για ελάχιστα εκατοστά ο Γουόκερ στο 79' ήταν οφσάιντ προτού ο Σάκα στείλει την μπάλα στα δίχτυα. 

 

Στο 80' πέρασαν στο ματς οι Γουότκινς και Πάλμερ αντί των Κέιν και Φόντεν και ο φορ της Άστον Βίλα στο 90' ακριβώς με υπέροχο γυριστό σουτ με το δεξί από πολύ πλάγια θέση έκανε το 2-1, τη στιγμή που όλα έδειχναν παράταση!

Θρίαμβος! Ξανά τελικός Euro, σε back-to-back διοργανώσεις! Η εθνική Αγγλίας έχει «ψηλώσει», έχει ωριμάσει και φέτος έχει έναν δικό της, ιδιαίτερο τρόπο. Να κάνει το «μπαμ» εκεί που δεν το περιμένει κανείς!

Κι αν τελικά είναι της μοίρας γραφτό να επιβεβαιωθεί κάπως έτσι το ... it's coming home;

 

Κώστας Ζάλιαρης