«Απλά, φέρε το στο σπίτι»: Ένας «εμφύλιος», 26+1 απέναντι σε εκατομμύρια… Άγγλους, και τους κερδίζουν!

«Ο Σάουθγκεϊτ δεν κάνει. Η Αγγλία είναι τυχερή. Δεν παίζει καλά. Περνάει στα πέναλτι. Βάζει ένα ψαλιδάκι ο Μπέλιγχαμ. Όσες αντιμετώπισε είναι ανώτερές της. Την βοηθάει η διαιτησία. Έκανε μία φορά, μία καλή αλλαγή ο προπονητής της.» Πόσα έχουμε διαβάσει, πόσα έχουν αναφέρει οι δημοσιογράφοι, πόσα έχει πει ο ίδιος ο κόσμος της. Τους «πολεμούν» όλοι. Θα τους κερδίσουν… όλους! Η Αγγλία είναι δίκαια στον τελικό του EURO 2024…



 «Απλά, φέρε το στο σπίτι»: Ένας «εμφύλιος», 26+1 απέναντι σε εκατομμύρια… Άγγλους, και τους κερδίζουν!

Πρώτο παιχνίδι της Αγγλίας στο EURO 2024. Πρεμιέρα. Πάντα υπάρχει άγχος και πίεση σε μία πρεμιέρα. Τα καταφέρνουν τα «τρία Λιοντάρια». Κερδίζουν με 1-0 την Σερβία. Σκοράρει ο Τζουντ Μπέλιγχαμ. Δεν πείθουν όμως. Κατακρίνονται για το γεγονός πως γύρισαν αρκετά μέτρα πίσω στο τέλος, προκειμένου να προασπίσουν το προβάδισμά τους.

Δεύτερο παιχνίδι. Αντιμετωπίζουν τη Δανία. Προηγούνται ξανά. Σκοράρει για πρώτη φορά στο τουρνουά ο Χάρι Κέιν. Ισοφαρίζουν άμεσα οι τυπικά φιλοξενούμενοι. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ «τραβά» ξανά «χειρόφρενο». Θέλει να «σβήσει» το παιχνίδι. Το κάνει. Μένει το 1-1 μέχρι και το τέλος. Και η Αγγλία παραμένει πρώτη στον όμιλό της.

Τρίτο ματς και τελευταίο στον 3ο όμιλο. Η Αγγλία συναντά την Σλοβενία. Χρειάζεται τη νίκη, ώστε να είναι δεδομένα στην πρώτη θέση του ομίλου. Δεν πείθει ξανά. Έχει τις στιγμές της, δεν σκοράρει, δεν βγάζει φρεσκάδα στο γήπεδο. Μένει το 0-0 μέχρι τέλους, συμβιβάζεται με αυτό.

Εκ του αποτελέσματος, δικαιώνεται. Περνά ως πρώτη από τον όμιλό της, έχοντας σκοράρει δύο φορές και με μόλις ένα γκολ παθητικό. Ένα σουτ εκτός περιοχής την «πλήγωσε». Η συγκομιδή μοιάζει «φτωχή» ως προς την επίθεσή της. Αλλά είναι εξαιρετική, σε ό,τι αφορά την αμυντική της επίδοση.

«Χαμός» στο «Νησί». Η Αγγλία είναι πρώτη, πηγαίνει στο πιο… εύκολο μονοπάτι, αποφεύγει τα «θηρία». Και οι δημοσιογράφοι της ίδιας της χώρας, την αποκαλούν τυχερή. Λάθος. Ήταν ικανή. Και όσοι δεν τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλό τους, ώστε να έχουν παρόμοια τύχη, ευθύνονται οι ίδιοι. ΟΧΙ η Αγγλία. Ας ξεκαθαριστεί επιτέλους αυτό και ας πάψουμε να αναφερόμαστε συνέχεια στην τύχη.

Περνάμε στα νοκ – άουτ. Πρώτη αντίπαλος η Σλοβακία. Προηγείται κόντρα στην Αγγλία και φτάνουμε στο 95ο λεπτό. Εκεί, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, με 120 δευτερόλεπτα να απομένουν, αποφασίζει να παίξει στο τουρνουά με δύο σέντερ φορ. Ρίχνει στο ματς τον Ιβάν Τόνεϊ. Τραβάει παίκτη μαζί του αυτός, ανοίγει ο διάδρομος για τον Μπέλιγχαμ, κάνει ο τελευταίος το… μαγικό του. Παράταση, αλλάζει το μομέντουμ, σκοράρει ξανά ο Χάρι Κέιν!

Στους «8» η Αγγλία και αντί να μπούμε στη διαδικασία να αναφερθούμε στο πώς σώθηκε η ομάδα στις καθυστερήσεις, συζητάμε ξανά για το τι έκανε λάθος, σε όλο το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Βρίσκουμε αφορμές για να την κρίνουμε, ξεχνάμε πως το ματς λήγει όταν σφυρίξει ο διαιτητής.

Και ας έχει προκριθεί. Ακολουθεί το ματς με την Ελβετία. Αλλάζει σύστημα ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Τώρα, φταίει που επιχειρεί να αλλάξει στη μέση του τουρνουά, κάτι που άπαντες έλεγαν πως δεν λειτουργεί. Ευθύνεται για την απόφασή του, αλλά δεν φέρει καμία ευθύνη για την πρόκριση στα πέναλτι.

Προηγήθηκε η αντίπαλος των «τριών Λιονταριών», ισοφάρισε ο Μπουκάγιο Σάκα, που έγινε ο 29ος παίκτης της Άρσεναλ που σκοράρει με τη χώρα του. Τι βρίσκουμε να πούμε τώρα; Πως το γκολ είναι… δώρο, καθώς ο Σάκα το κάνει διαρκώς αυτό με την Άρσεναλ!

Ώρα… ημιτελικού, έχοντας προσπεράσει τον Τζόρνταν Πίκφορντ, το παγούρι του και την απόκρουση που έστειλε την Αγγλία στους «4». Είναι ανώτερη της Ολλανδίας. Παίζει καλύτερα σε όλο το παιχνίδι. Αντιδρά ξανά, ενώ βρίσκεται για 3η συνεχόμενη φορά πίσω στο σκορ. Βρίσκει λύση.

Τώρα «φταίει» για την επιτυχία της πρόκρισης το πέναλτι που κέρδισε. Δεν είναι, σύμφωνα με τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, είναι χέρι σύμφωνα με τους Ολλανδούς. Αυτό βρίσκουμε σε αυτή την περίπτωση. Και φυσικά, ξεχνάμε τις φάσεις που έκανε η Αγγλία στο ματς, τις ευκαιρίες του Φόντεν, το ακυρωθέν γκολ του Σάκα, την στιγμή του Πάλμερ στο 89’. Τώρα, συζητάμε για τη διαιτησία. Και ας είναι η Αγγλία ΔΙΚΑΙΑ στον τελικό.

Μπορεί λοιπόν να το πάρει; Ίσως. Αν το πάρει, θα βρεθεί μία… δικαιολογία. «Έκανε ένα καλό παιχνίδι, ήταν τυχερή, την βοήθησαν οι κληρώσεις, αν δεν είχε κάνει το ψαλιδάκι ο Μπέλιγχαμ…». Αυτά θα διαβάζουμε. Ας το φέρει… σπίτι και ας τα ακούμε όμως. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν θα είναι σίγουρα η τελευταία. Είναι 26 παίκτες και ένας ο Σάουθγκεϊτ. Συνολικά 27. Και διαψεύδουν εκατομμύρια κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων και… Άγγλων!

Δημήτρης Μανάκος