«Ένα ματς μακριά!» – Η Αγγλία πρέπει να πάρει το EURO, για… 13 λόγους και πολλά δάκρυα! (vids)

«Για όλα όσα πέρασαν, ας έρθει επιτέλους στο… σπίτι»: Είναι μόνο ένα ματς, είναι 90 λεπτά, είναι η στιγμή της Αγγλίας! Πρέπει να είναι η δική της ώρα. Το αξίζει. Το δικαιούται. Της το χρωστάει – ίσως – και το ίδιο το ποδόσφαιρο. Είναι μία τεράστια ημέρα, για 13 διαφορετικούς λόγους, πολλά δάκρυα και ένα μόνιμο «παράπονο». «Σήμερα όμως», μένουν απλά 90 λεπτά. «Bring it home»!  



«Ένα ματς μακριά!» – Η Αγγλία πρέπει να πάρει το EURO, για… 13 λόγους και πολλά δάκρυα! (vids)

Πέρασαν 58 χρόνια από τότε που η Αγγλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακριβώς 58 έτη από την κορυφαία στιγμή στην ιστορία του έθνους, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Έχουν περάσει 38 χρόνια από το «χέρι του Θεού» και την «παράσταση» του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Πέρασαν 28 χρόνια από το χαμένο πέναλτι του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ και 24 έτη από την ήττα από τη Ρουμανία με 3-2.

Φτάνουμε στα 22 χρόνια και το φάουλ του Ροναλντίνιο. Στα 18 χρόνια, συναντά κανείς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, μία νέα «ρώσικη ρουλέτα» και τον Τζέραρντ να μην το πιστεύει, πεσμένος στο έδαφος.

Πριν από 16 χρόνια, η Αγγλία δεν κατάφερε καν να είναι στο EURO του 2008, στο οποίο η Ελλάδα μπήκε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το 2010, είναι το «ghost goal» του Φρανκ Λάμπαρντ, ακόμη ένας αποκλεισμός, ξανά αναρίθμητα «γιατί».

Πριν από 12 χρόνια, όλοι θα θυμάστε το πέναλτι αλά Πανένκα του Πίρλο, αλλά και την… καταστροφή στην Βραζιλία, στο Μουντιάλ του 2014, με δύο ήττες στον 4ο όμιλο και συγκομιδή ενός βαθμού (0-0), με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα.

Οκτώ χρόνια από τον «σοκαριστικό» αποκλεισμό από την Ισλανδία και μία εξαετία από το ματς με την Κροατία, που η Αγγλία ξανά δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών, έχασε με 2-1 και δεν οδηγήθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Φτάνουμε στο «χθες» και την ήττα από την Ιταλία στον τελικό του 2021, παρότι λάμβανε χώρα στο «Wembley» και τα «τρία Λιοντάρια» είχαν προηγηθεί. Κάναμε τη διαδρομή λοιπόν, αντίστροφα…

Είδατε πόσα έχουν περάσει. Θα θυμάστε άλλα τόσα. Αναφέραμε 13 διαφορετικά παιχνίδια, στις μεγάλες διοργανώσεις. Τόσα πολλά διαφορετικά γεγονότα, που πάντα προκαλούσαν «πόνο», δάκρυα, απογοήτευση, θυμό. Ίσως να τους «συμβούν», ενδεχομένως, ακόμη πιο πολλά. Αλλά «σήμερα» απέχουν 90 λεπτά από το πρώτο EURO της ιστορίας τους.

Είναι ώρα να έρθει στο «σπίτι». Είναι 90 λεπτά μακριά από το να έρθει επιτέλους στο… σπίτι. Το αξίζουν. Μπορούν. Πάλεψαν για αυτό. Βρέθηκαν τρεις φορές πίσω σε νοκ – άουτ παιχνίδια και το ανέτρεψαν. Προκρίθηκαν, διαχειρίστηκαν όλη αυτήν την πίεση, άντεξαν τα μπουκάλια από μπύρες που έπεφταν στο γήπεδο και κάθε λογής κριτική στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Ήρθε αυτή η μέρα, ήρθε ξανά η στιγμή. Για όλα αυτά λοιπόν, «it’s just one game away»… «Bring it home»!

Δημήτρης Μανάκος