Κόντρα στους Ισπανούς, η Αγγλία μπορεί ν' αλλάξει ρότα στη σχέση με τα πέναλτι... (vid)
Είναι η πιο ψυχοφθόρα διαδικασία. Είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού που ασφαλώς έχει και σε μεγάλο βαθμό τον παράγοντα τύχης, πέρα από εκείνον της ικανότητας του κάθε παίκτη που θα βρεθεί στην άσπρη βούλα. Οι Άγγλοι αρχίζουν και διώχνουν τα «φαντάσματα» του παρελθόντος, αλλά αν φτάσουν ως τα πέναλτι στον αποψινό τελικό με τους Ισπανούς, ίσως έχουν την ευκαιρία ν' αρχίσουν να βλέπουν, πια, τελείως διαφορετικά αυτή την πτυχή...
Στον τελικό του Euro 2020 που διεξήχθη έναν χρόνο αργότερα λόγω Covid, πάλι οι μνήμες ξύπνησαν και πάλι σημειώθηκε αποτυχία με αποτέλεσμα τα «τρία λιοντάρια» να χάσουν τη μεγαλύτερη – μέχρι τη φετινή – ευκαιρία για την κατάκτηση τροπαίου μετά το 1966.
Στη μεγάλη εικόνα, οι Άγγλοι σε 11 φορές που έχουν βρεθεί σε κατάσταση όπου τα πάντα κρίνονται από την άσπρη βούλα, έχουν καταφέρει να βγουν νικητές από αυτή τη διαδικασία μόλις τις 4.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τις 6 φορές που έχουν βρεθεί στην άσπρη βούλα, έχουν πάρει τη νίκη στις 2 εξ αυτών.
Η πρώτη, ιστορικά, επιτυχία των «τριών λιονταριών» στα πέναλτι, είχε καταγραφεί απέναντι στους Ισπανούς! Και μόνο αισιόδοξη νότα μπορεί να δώσει αυτό για τον αποψινό τελικό του Euro 2024 στο Βερολίνο.
Στη διοργάνωση του 1996 και προτού έρθει η θλίψη του αποκλεισμού στα ημιτελικά από τους Γερμανούς με τον νυν ομοσπονδιακό, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ν' αστοχεί στη δική του εκτέλεση πέναλτι, είχε έρθει πρόκριση εις βάρος των «φούριας ρόχας». Και ήταν η πρώτη ever με αυτό τον τρόπο για τους Άγγλους!
Σ' εκείνο τον προημιτελικό με τους Ίβηρες, οι Ιέρο (δοκάρι) και Ναδάλ (απόκρουση από τον Σίμαν) δεν βρήκαν στόχο και οι Βρετανοί με τους Σίρερ, Πλατ, Πιρς και Γκασκόιν να στέλνουν την μπάλα στο βάθος της εστίας, πέρασαν στους «4» με το τελικό 4-2, έπειτα από 120 «στείρα» λεπτά που είχαν προηγηθεί.
Κώστας Ζάλιαρης