Το πήραν οι καλύτεροι και η Αγγλία έμεινε ξανά με το πικρό μετάλλιο του φιναλίστ... (vids)

Ούτε τώρα. Ούτε στον δεύτερο σερί τελικό Euro. Ούτε σε ακόμα μια νύχτα στην οποία η Αγγλία έδειχνε ικανή ν' αντιδράσει και να γράψει μια ιστορία γεμάτη ανατροπές. Το ποδόσφαιρο δικαίωσε την Ισπανία που ήταν καλύτερη όλων. Και τα «τρία λιοντάρια» επιστρέφουν σπίτι...πάλι μόνα, αφού οι «φούριας ρόχας» είναι οι νέοι Πρωταθλητές Ευρώπης με το τελικό 2-1 στο Βερολίνο.



Το πήραν οι καλύτεροι και η Αγγλία έμεινε ξανά με το πικρό μετάλλιο του φιναλίστ... (vids)

Το πάλεψε. Ουδείς μπορεί να πει κάτι επ' αυτού. Έφτασε μέχρι εκεί που μπορούσε. Μέχρι εκεί που την βοήθησε και η τύχη της, όταν αποφάσιζε να την προκαλέσει και να τολμήσει σε τέτοιο βαθμό που εξασφάλιζε έστω και την τελευταία στιγμή ό,τι διεκδικούσε. Είτε το έκανε για 5' μέσα σε ένα ματς, είτε για 30', είτε για ένα ολόκληρο ημίχρονο.

Η ιστορία της Αγγλίας στο Euro 2024 είναι τέτοια της αντίδρασης. Μονάχα το πρώτο 45λεπτο του ημιτελικού με την Ολλανδία ήταν καλό. Σε όλα τα υπόλοιπα ματς, τα «τρία λιοντάρια» πάντοτε έρχονταν... δεύτερα στις πρωτοβουλίες και «ξυπνούσαν» αφότου πρώτα είχαν «πάθει». Όμως, δεν θέλησαν να μάθουν. Θέλησαν απλά να βγάζουν χαρακτήρα στα δύσκολα. Αλλά κόντρα στην ομάδα που ήταν πιο ικανή, πιο αποτελεσματική, πιο ποδοσφαιρική, η δικαιοσύνη ήταν το τρόπαιο να πάει στους Ισπανούς, όπως κι έγινε.

Το ματς:

Αυτό που έπρεπε να περιμένει και για το οποίο έπρεπε να προετοιαστεί η Αγγλία, αυτό ακριβώς αντίκρισε με την έναρξη του μεγάλου τελικού απέναντι στην Ισπανία.

Ενέργεια, ένταση, ενθουσιασμός και συνεχής κίνηση από τους ποδοσφαιριστές του Ντε Λα Φουέντε, που όμως, επέλεγαν περισσότερο την ανάπτυξη από την αριστερή τους πλευρά με τον Νίκο Γουίλιαμς και τις βοήθειες από τον Κουκουρέγια, παρά από τα δεξιά με τον Λαμίν Γιαμάλ.

Τα «τρία λιοντάρια» σε συνθήκες άμυνας είχαν 4 ή και 5 ποδοσφαιριστές στα μετόπισθεν με τον Σάκα να καλύπτει τον Γουόκερ, ενώ και ο Στόουνς έπρεπε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος ως δεξιός στόπερ για τις απότομες και απρόβλεπτες κινήσεις του Γουίλιαμς όταν κατάφερνε να πατήσει περιοχή.

Οι Άγγλοι άρχισαν να παίρνουν μέτρα μετά το πρώτο 10λεπτο του ματς. Τα ανεβάσματα του Σάκα και οι διαγώνιες μπαλιές προς εκείνον μπορούσαν να μεταφέρουν το παιχνίδι κοντά στα καρέ του Ουνάι Σιμόν, ο οποίος όμως δεν αντιμετώπιζε απειλές για την εστία του. Η αμυντική λειτουργία της Αγγλίας ήταν εξαιρετική απομακρύνοντας κάθε απειλητική κατάσταση από τους Ίβηρες. Ο Σο διαχειρίστηκε σωστά την κόντρα με τον Γιαμάλ, ο Σο θα μπορούσε να μην «καίει» τον Γουόκερ με τα overlaps που έκανε ο μπακ της Σίτι δίχως να παίρνει την μπάλα, ενώ, στο φινάλε του πρώτου μέρους από το δεύτερο δοκάρι ο Φόντεν έκανε ξαφνικό σουτ που όμως ήταν εύκολη λεία για τον Σιμόν.

Η Αγγλία έκανε το μεγάλο λάθος να μην ακολουθήσει το ρυθμό των Ισπανών με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Και το πλήρωσε πολύ ακριβά από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Ο Γιαμάλ κατάφερε να ξεφύγει της προσοχής και της πίεσης του Σο από δεξιά, έκανε κίνηση κεντρικά στα όρια της περιοχής, άνοιξε προς αριστερά κι εκεί ο Νίκο Γουίλιαμς με μονοκόνατο πλασέ έκανε το 1-0 για τους Ισπανούς στο 47ο λεπτό.

 

Αυτή η εξέλιξη είχε ψυχολογικό αντίκτυπο στους Άγγλους που αμέσως κινδύνευσαν ξανά με φάσεις των Όλμο και Μοράτα. Οι Ισπανοί επιδείκνυαν την ανωτερότητά τους και η ομάδα του Σάουθγκεϊτ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κατάσταση που την καλούσε ξανά να ξυπνήσει, όπως το έκανε και στα τρία προηγούμενα ματς των νοκ-άουτ του Euro 2024. Πρώτος αντέδρασε ο Σάουθγκεϊτ που με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα έβγαλε τον Κέιν και πέρασε στο ματς τον Γουότκινς. Και τρία λεπτά αργότερα ο Μπέλιγχαμ με ένα καλό χαμηλό σουτ απείλησε τα γκολπόστ του Σιμόν με την μπάλα να περνά λίγο άουτ.

Οι Ισπανοί ήταν πανούργοι όταν μπορούσαν να βρουν χώρους και στο 67' ο Γιαμάλ από δεξιά με χαμηλό αριστερό σουτ νικήθηκε εντυπωσιακά από τον Πίκφορντ που κρατούσε τα «τρία λιοντάρια» στο ματς.

 

Στο 70' ήρθε νέα τολμηρή κίνηση από τον Σάουθγκεϊτ με τον Πάλμερ να παίρνει τη θέση του Μέινου. Κι αυτή η κίνηση έπιασε τόπο αμέσως! Μετά την ασίστ στον Γουότκινς στον ημιτελικό, ο νεαρός μεσοεπιθετικός της Τσέλσι στο 73' πήρε το στρώσιμο του Μπέλιγχαμ και με φοβερό αριστερό σουτ ισοφάρισε σε 1-1!

 

Η Αγγλία είχε αντιδράσει ξανά! Και ο κόουτς της ομάδας ζητούσε πάλι μυαλό, ηρεμία και σωστή ανάπτυξη. Τα «τρία λιοντάρια» χρειάστηκαν να οχυρωθούν ξανά βλέποντας πως οι Ισπανοί αποφάσισαν να πιέσουν ξανά και να επιβληθούν. Και όλο δούλευε σωστά, μέχρι το 86ο λεπτό. Τότε, ο Όλμο πέταξε μπροστά στον Οϊρθάμπαλ ανάμεσα στις γραμμές, εκείνος άφησε αμέσως αριστερά στον Κουκουρέγια κι μπακ της Τσέλσι ουσιαστικά έπαιξε το 1-2 με τον αντικαταστάτη του Μοράτα για να πλασάρει αυτός στα δίχτυα για το 2-1.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ιστορικό τελικό για τους Άγγλους αν στο 90' πάλι από το πουθενά έμπαινε στα δίχτυα κάποια από τις τρεις κεφαλιές έπειτα από κόρνερ, αλλά η διπλή προσπάθεια του Ράις και η μία του Γκέχι που είδε τον Όλμο να διώχνει πάνω στη γραμμή, έγραψαν τον επίλογο του τελικού για τους Βρετανούς...

 

Κώστας Ζάλιαρης