Ο επόμενος πρέπει να πάρει τρόπαιο πλέον, γιατί θα υπάρχει σύγκριση και ενώ μοιάζει αδύνατο, θα ήταν ωραίο να αναλάβει την Αγγλία ο Κλοπ!
Για την Ισπανία δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε, από τη στιγμή που την διάλεξα, πριν το τουρνουά, ως το δικό μου φαβορί και επέμεινα μετά, οπότε δικαιώθηκα και σας επεσήμανα πόσο σημαντικό ήταν, πως ο Ντε Λα Φουέντε είχε αυτά τα παιδιά στις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες και πήρε μαζί τους τίτλους. Τους εμπιστεύτηκε και τον δικαίωσαν. Πάμε όμως τώρα, στην παραίτηση του Σάουθγκεϊτ. Πρέπει κάποιος να αναλογιστεί το τι παρέλαβε το 2016 και τι παραδίδει το 2024: ο συνολικός απολογισμός είναι υπέρ του, αλλά το επόμενο και μεγαλύτερο βήμα δεν μπόρεσε τελικά να το κάνει!
Τώρα που παραιτήθηκε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο ψυχρός απολογισμός λέει πως απέτυχε. Εφόσον φτάνεις μία φορά σε ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μετά σε δύο σερί τελικούς σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η απαίτηση είναι να πάρεις έναν τίτλο.
Από την άλλη δεν θέλω να χαλάσω το όμορφο story, αλλά παρέλαβε μία ομάδα που είχε αποκλειστεί από την Ισλανδία το 2016 και που δεν είχε μπει σε ημιτελικά από το 1996, σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Αυτός σε δυο τουρνουά πλησίασε πολύ και οι σερί τελικοί δεν είναι μικρό επίτευγμα.
Προδόθηκε από την τακτική του ανεπάρκεια, αυτό είναι αλήθεια και δεν ρίσκαρε σε απλά πράγματα. Όταν ανακοινώθηκε το 2016 ότι θα είναι υπηρεσιακός προπονητής μετά την απομάκρυνση του Αλαρντάις, δεν ενθουσίασε κανέναν. Από την άλλη πλευρά, διάβασα και συμφωνώ πλήρως, με την ανάλυση που έκανε ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, πως κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με την επιτυχία, όποιο όνομα μεγάλο κι αν φέρεις. Ο Καπέλο απέτυχε παταγωδώς και αυτό πρέπει να είναι κάτι που οφείλουν να θυμούνται οι φίλοι της Αγγλίας. Όπως απέτυχε κι ένα άλλο μεγάλο όνομα νωρίτερα, ο Σβεν Γκόραν Έρικσον. Τρία τουρνουά σερί με αποκλεισμούς στα προημιτελικά. Στους δύο από αυτούς, η Πορτογαλία την απέκλεισε την Αγγλία στα πέναλτι.
Όσο πίσω πάμε, η θέση του προπονητή της εθνικής Αγγλίας πάντα ήταν ναρκοπέδιο. Και το ίδιο θα είναι τώρα για τον διάδοχο του Σάουθγκεϊτ. Ακούγεται πολύ έντονα το όνομα του Έντι Χάου που η ποδοσφαιρική του θεωρία είναι καλή. Του αρέσει το ποδόσφαιρο κατοχής, του αρέσει να παίζει η ομάδα του επιθετικά. Αρκούν αυτά για να πετύχεις στην εθνική ομάδα; Όπως έχει δείξει στο παρελθόν όχι!
Το σίγουρο είναι όμως πως η Αγγλία χρειαζόταν μία αλλαγή. Και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό να δοθεί χρόνος στον καινούριο προπονητή, να μάθει κάτι τελείως διαφορετικό, που είναι το ποδόσφαιρο εθνικών ομάδων. Η αρχή θα είναι το Nations League, εκεί όπου θα βρούμε την Αγγλία μπροστά μας. Στόχος για τον καινούριο προπονητή θα είναι μια καλή πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026, αλλά κανονικά θα πρέπει η στόχευση να πάει για το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο θα γίνει στην Βρετανία το 2028. Εκεί θα κριθεί πραγματικά. Αν είναι ο Χάου θα αρχίσει με θετικό πρόσημο. Αν επιλέξουν να πάνε σε έναν ξένο προπονητή, η προφανής περίπτωση που πρέπει να πιέσει η Αγγλία, μήπως τυχόν δεχτεί, είναι ο Γιούργκεν Κλοπ.
Λένε πάντως να προσέχεις το τι εύχεσαι, γιατί μπορεί και να συμβεί. Για όλους που ήθελαν να φύγει πια ο Σάουθγκεϊτ, ο επόμενος θα πρέπει να πάρει τρόπαιο, για να βελτιώσει την επίδοσή του. Αν πιστεύει κάποιος, ότι είναι εύκολο, τότε καλή τύχη στον επόμενο! Ο κύκλος όμως έτσι κι αλλιώς του Σάουθγκεϊτ έμοιαζε να έχει κλείσει!
πηγή: bnsports.gr