Η Άρσεναλ βρίσκεται έναν… σέντερ φορ μακριά, από το να γίνει φαβορί για να πάρει την Premier League!

Ο Ρικάρντο Καλαφιόρι έρχεται στην Άρσεναλ με 45 εκατομμύρια και αποτελεί ακόμη ένα δείγμα της λογικής του Μικέλ Αρτέτα. Ένας κεντρικός αμυντικός, που παίζει άνετα ως αριστερός μπακ, σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση στο EURO, με ευχέρεια στη δημιουργία. Θυμίζει κάτι από την κίνηση της Μάντσεστερ Σίτι με τον Γκβάρντιολ και δίνει στους «κανονιέρηδες» την αναβάθμιση που θέλουν στο αριστερό άκρο της άμυνας. Διαβάζω για το ενδιαφέρον τους επίσης για τον Μικέλ Μερίνο. Ακόμη μία αξιοπρόσεκτη περίπτωση. Όμως, αυτό που έχω να πω 18 ημέρες πριν τη σέντρα της Premier League, είναι το εξής: αν αγοράσουν σέντερ φορ που σκοράρει πιο… εύκολα από Χάβερτς και Ζεσούς, τότε γίνονται φαβορί για να πάρουν το πρωτάθλημα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Η Άρσεναλ βρίσκεται έναν… σέντερ φορ μακριά, από το να γίνει φαβορί για να πάρει την Premier League!

Μένουν 18 ημέρες μέχρι και την έναρξη της Premier League. Πλησιάζει η σέντρα στις 16 Αυγούστου, της εναρκτήριας αναμέτρησης για τη νέα αγωνιστική περίοδο, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Φούλαμ.

Νομίζω λοιπόν, πως σιγά – σιγά πρέπει να μπούμε σε κλίμα πρωταθλήματος και να αρχίσουμε να συζητάμε αν η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί ή όχι, να καταρρίψει το… δικό της ρεκόρ και να φτάσει στην κατάκτηση του 5ου συνεχόμενου, υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πιθανώς, είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε μία τέτοιου είδους συζήτηση, καθώς όπως θα έχετε αντιληφθεί, οι αγγλικές ομάδες αναμένουν την… στιγμή τους στο μεταγραφικό «παζάρι».

Δεν βιάζονται, κινούνται προσεκτικά, έχουν στον νου τους το Financial Fair Play. Και για τον λόγο αυτόν, ως στιγμής, τα ποσά που έχουν διατεθεί για ενίσχυση, δεν είναι κάτι… ιδιαίτερο. Τουλάχιστον συγκριτικά με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Βάλτε απλά στο μυαλό σας πως μέχρι στιγμής, η ακριβότερη κίνηση στις πέντε κορυφαίες Λίγκες, είναι αυτή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον Λένι Γιόρο, των 70 εκατομμυρίων.

Ωστόσο, κατά την άποψή μου, μία μεταγραφή έξυπνη που μπορεί και πιστεύω πως θα αποδειχθεί «λίρα εκατό», είναι αυτή του Ρικάρντο Καλαφιόρι στην Άρσεναλ. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό σέντερ μπακ, ο οποίος εντυπωσίασε τόσο πέρυσι με την Μπολόνια, όσο και στο EURO 2024 με την Ιταλία.

Για να είμαι ειλικρινής, στα δικά μου μάτια, ήταν ο μόνος διασωθέντας της «Σκουάντρα Ατζούρα» στο τουρνουά. Γρήγορος, δυνατός, με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού και ικανότητα να προωθήσει την μπάλα.

Η Άρσεναλ λοιπόν, αποφάσισε να δώσει 40+5 εκατομμύρια στους Ιταλούς, ώστε να τον κάνει δικό της. Και τον ενσωματώνει στην περσινή, καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, «μιμούμενη» τη Σίτι στον τρόπο με τον οποίο παρατάσσει την αμυντική της τετράδα.

Διότι ο Καλαφιόρι θεωρώ πως θα ξεκινά ως αριστερός μπακ στην Άρσεναλ, όπως ακριβώς κάνει και ο Πεπ στους «πολίτες», με τον Γιόσκο Γκβάρντιολ. Και στους «κανονιέρηδες» θα έχουμε λοιπόν μία τετράδα με τον Μπεν Γουάιτ, τους Γκάμπριελ Μανγκαλάες, Γουίλιαμ Σαλιμπά και Ρικάρντο Καλαφιόρι. Αναβάθμιση λέγεται αυτό, καθώς βγαίνει από το αρχικό σχήμα είτε ο «ντεφορμέ» γενικώς Ζιντσένκο, είτε ο Γιάκουμπ Κίβιορ, που ναι μεν είναι χρήσιμος, αλλά κατά βάση όταν έρχεται από τον πάγκο, για να διατηρήσει η ομάδα του ένα αποτέλεσμα.

Μία τετράδα άμυνας λοιπόν, με τέσσερις… κεντρικούς αμυντικούς, που μαθαίνουν να «ζουν» δίπλα στον Μικέλ Αρτέτα. Παρένθεση και… σημειώστε το: στην Άρσεναλ υπάρχει και ο Γιούριεν Τίμπερ, ο οποίος επίσης μπορεί να παίξει είτε ως ακραίος μπακ, και στις δύο πλευρές, είτε ως κεντρικός αμυντικός. Υπερπλήρης μοιάζει ο Αρτέτα σε αυτήν την θέση και όλο αυτό αποτελεί ξεκάθαρα δημιούργημά του!

Από εκεί και πέρα, αυτό που διαβάζω είναι για τις διαπραγματεύσεις της Άρσεναλ με τον Μικέλ Μερίνο, που προέρχεται από «γεμάτες» σεζόν με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ και ένα εκπληκτικό EURO με την Ισπανία. Ωστόσο, θεωρώ και θα το γράψω πριν καν αρχίσει η χρονιά, πως βασικό ζητούμενο για τους Λονδρέζους είναι η απόκτηση ενός σέντερ φορ που σκοράρει πολύ.

Εξαιρετικός ήταν πέρυσι ο Κάι Χάβερτς, κυρίως μετά τον Ιανουάριο, πάντα είναι χρήσιμος ο Γκαμπριέλ Ζεσούς, που πραγματοποιεί και φοβερή προετοιμασία, βρίσκοντας δίχτυα, όπως και στο φιλικό με τη Γιουνάιτεντ. Ακόμη και ο Έντι Ενκέτια, αν δεν πουληθεί στη Μαρσέιγ, όπως γράφεται, μπορεί και πάντα δίνει λύσεις.

Παρά ταύτα, νομίζω πως η Άρσεναλ χρειάζεται άλλον έναν ποδοσφαιριστή, με τεράστια έφεση στο γκολ. Και αν βρει έναν τέτοιον, ώστε να πλαισιώσει τον Έντεγκααρντ, τον Σάκα και τον Μαρτινέλι, με ένα «γνήσιο» σέντερ φορ που θα βάζει την μπάλα μέσα, τότε στα δικά μου μάτια, αυτομάτως γίνεται φαβορί για να κατακτήσει την Premier League!