Η πρώτη σεζόν με τον Σλοτ έχει στόχο την παραμονή στην τετράδα και ένα πιο υπομονετικό στυλ παιχνιδιού!

Η Λίβερπουλ παραμένει η μόνη ομάδα της Premier League που δεν έχει κάνει μεταγραφή ακόμα, αλλά είναι φυσιολογικό σε ένα καλοκαίρι με έντονες αλλαγές πως αυτό θα συνέβαινε. Όπως είχε πει και ο Κλοπ όταν ανέλαβε το 2015 «υπάρχει μια αίσθηση στους οπαδούς πως οι ομάδες χρειάζονται πάντα μεταγραφές, αλλά αν δεν εκτιμήσει ο προπονητής τι έχει στα χέρια του κάτι τέτοιο είναι ανωφελο. Ίδια φιλοσοφία έχει και ο Άρνε Σλοτ που ήθελε στην περιοδεία στις ΗΠΑ να δει το υλικό που έχει και να περάσει κάποιες πρώτες δικές του γραμμές στον τρόπο παιχνιδιού και έπειτα ν αποφασίσει! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος   



Η πρώτη σεζόν με τον Σλοτ έχει στόχο την παραμονή στην τετράδα και ένα πιο υπομονετικό στυλ παιχνιδιού!

Να ξεκινήσω λέγοντας πως σε προσωπικό επίπεδο η αίσθηση μου είναι ότι μετά τον Κλοπ η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή σε προπονητή για την Λίβερπουλ, από τη στιγμή που ο Αλόνσο (η ιδανική περίπτωση) είπε πως θα μείνει στη Λεβερκούζεν, είναι ο Σλοτ. Δεν είχα πειστεί για τον Αμορίμ που το στυλ παιχνιδιού του είναι εντελώς άλλο από αυτό που έπαιζε η Λίβερπουλ και γενικά ανεξαρτήτως τι θα συμβεί, ειδικά την πρώτη χρονιά που είναι μετά από έναν εμβληματικό προπονητή πάντα δύσκολη για κάθε σύλλογο, πιστεύω πως ο Σλοτ θα χειριστεί καλύτερα το υλικό που πήρε στα χέρια του. Έχω ξαναπεί πως είναι ό,τι καλύτερο έχει αφήσει προπονητής στον επόμενο τεχνικό της Λίβερπουλ από την εποχή της διαδοχής του Τζο Φάγκαν προς τον Κένι Νταλγκλίς, το καλοκαίρι του 1985. Και ήδη με τις πρώτες μικρές ενέσεις διαφορετικής προσέγγισης στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, η αμερικανική περιοδεία ήταν επιτυχημένη καθώς η Λίβερπουλ κέρδισε τη Ρεάλ Μπέτις με 1-0, την Άρσεναλ 2-1 και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0, με την εφαρμογή του στυλ του νέου προπονητή να βγαίνει αβίαστα. Και προσωπικά το θεωρώ πιο σημαντικό από τα θετικά αποτελέσματα!

Σχετικά με τις μεταγραφές, ο Ρίτσαρντ Χιουζ παραμένει σε καλό δρόμο με μια πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη του μεταγραφική περίοδος ως αθλητικός διευθυντής της Λίβερπουλ. «Ένας ήσυχος Ιούλιος και μετά ένα κρεσέντο τον Αύγουστο πιθανότατα μας περιμένει όλους», είχε πει ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Μπόρνμουθ πριν από ένα μήνα. Το κρεσέντο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά υπάρχουν κατανοητοί λόγοι για τους οποίους η Λίβερπουλ δεν έχει βγάλει… κιχ στη μεταγραφική αγορά μέχρι στιγμής.

Η Λίβερπουλ είναι ο μόνος σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ που δεν έκανε μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι αλλά τώρα που ο Άρνε Σλοτ κοίταξε σε βάθος την ομάδα κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στις ΗΠΑ θα αλλάξει αυτό, να είστε βέβαιοι! Οι οπαδοί θέλουν πάντα μεταγραφές, αλλά ο προπονητής είναι μόνο ένα μέρος της νέας ποδοσφαιρικής δομής που οι ιδιοκτήτες της ομάδας, το Fenway Sports Group, δημιούργησε αφού έλαβε την πληροφόρηση από τον Κλοπ πως πρόθεση του ήταν να φύγει. 

Η επιστροφή του Μάικλ Έντουαρντς ως CEO ποδοσφαίρου της FSG μαζί με τον πρώην αθλητικό διευθυντή, Τζούλιαν Γουόρντ,  ως τεχνικού διευθυντή, συνοδεύτηκαν από την εκπληκτική πρόσληψη ( προσωπική μου γνώμη) του Πέδρο Μάρκες. Αυτός ήρθε από την Μπενφίκα ως διευθυντής ανάπτυξης ποδοσφαίρου, ενώ ο Χιουζ και ο βοηθός του, Ντέιβιντ Γούντφαϊν διαμορφώνουν την εποχή μετά τον Κλοπ.

Είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος πλέον από τα τρία τελευταία χρόνια μετά το 2021, όπως λειτουργούσε η ομάδα αφού τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του Κλοπ. Να θυμίσω ότι όταν έφτασε ο Γερμανός τεχνικός, πριν εννέα χρόνια πάλι κάπως έτσι λειτουργούσε η πυραμίδα και τα αποτελέσματά της ήταν ορατά τα πρώτα πέντε χρόνια με την Λίβερπουλ να κάνει προσεκτικές κινήσεις, ο Κλοπ να αλλάζει επίπεδο τον σύλλογο και κάθε χρόνο να βελτιώνεται η ομάδα μέχρι το 2020 όπου είχε κατακτήσει πλέον ότι κυνηγούσε.

Στη νέα διοικητική πυραμίδα ψηλά στην ατζέντα είναι τα νέα συμβόλαια των Μοχάμεντ Σαλάχ, Βίρτζιλ βαν Ντάικ και Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, τριών από τους σημαντικότερους παίκτες και πιθανώς τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου που έχουν μπει στον τελευταίο χρόνο των συμβολαίων τους. Η Λίβερπουλ βρίσκεται σε σπάνια επισφαλή θέση. Συνήθως όλα αυτά τελείωναν γρήγορα αλλά εδώ θα παίξει ρόλο και η γνώμη του Σλοτ. Κάθε παίκτης θα είναι ακριβός για να μείνει αν και ο Αιγύπτιος και ο Ολλανδός είναι ήδη οι δύο πιο ακριβοπληρωμένοι αλλά είναι εξαιρετικά επιζήμιο να τους χάσει. Από τους τρεις πιθανότατα ο Αλεξάντερ Άρνολντ είναι αυτός που επ ουδενί η Λίβερπουλ θα ήθελε να μείνει ελεύθερος!

Ο Σλοτ έχει πάντως υπογραμμίσει την ανάγκη για έναν αμυντικό χαφ, μια μακροπρόθεσμη προτεραιότητα για τη Λίβερπουλ, και γίνονται κινήσεις για ενίσχυση σε αυτόν τον ρόλο. Αυτή ήταν η μία πτυχή της ανοικοδόμησης της μεσαίας γραμμής που άρχισε πέρσι και που σταμάτησε το περασμένο καλοκαίρι, με τον Γιούργκεν Κλοπ να στρέφεται ως λύση ανάγκης στον Εντο Wataru Endo αφού ο Καϊσεδο πρώτα και έπειτα ο Λάβια προτίμησαν την Τσέλσι. Όπως φάνηκε και στις δύο αυτές περιπτώσεις των ξοδεύεις χρήματα δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση και δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος από τους οπαδούς της Λίβερπουλ που θεωρεί, μεγάλη απώλεια, το γεγονός ότι ειδικά ο Λάβια προτίμησε να μην πάει στο Άνφιλντ. Ο Έντο ήταν αξιοπρεπέστατος αλλά φέτος κακά τα ψέματα χρειάζεται μια αναβάθμιση.

Ο Έντο ξεκίνησε το εναρκτήριο παιχνίδι της περιοδείας στις ΗΠΑ μαζί με τον Κέρτις Τζόουνς, αλλά δυσκολεύτηκε με την προσέγγιση Σλοτ που βασίζεται περισσότερο στην κατοχή. Στο επόμενο ο Σόμποσλαϊ ξεκίνησε μαζί με τον Χράφενμπερχ και εναλλακτικά με τον Τζοουνς στους υπόλοιπους δύο αγώνες μπήκε σφήνα και ένας εντυπωσιακό έφηβος ο Νιόνι. 

Το γεγονός πως τόσοι πολλοί νέοι παίκτες πήραν τα τελευταία δύο χρόνια ευκαιρίες από τον Κλοπ είναι μια ευλογία για τον σύλλογο αφού οι περισσότεροι μπορούν να δώσουν λύσεις σε μια σεζόν σε τέσσερα μέτωπα! 

Η Λίβερπουλ απέρριψε μια προσφορά 11,8 εκατομμυρίων λιρών από τη Μαρσέιγ για τον Έντο, ο οποίος κόστισε 16 εκατομμύρια λίρες πριν από 12 μήνες, αλλά αυτή η στάση αντικατοπτρίζει τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο Σλοτ και μπορεί να αλλάξει σε περίπτωση απόκτησης ενός άλλου εξαριού και φυσικά αν λάβει καλύτερη προσφορά η ομάδα για τον Ιάπωνα.

Πάντως για να μην τρελαίνεται ο κόσμος, η Λίβερπουλ δεν περίμενε ποτέ ένα πολυάσχολο καλοκαίρι. Εκτός από έναν αμυντικό χαφ, η γενική πεποίθηση ήταν ότι δεν υπάρχουν κραυγαλέες τρύπες για να κλείσουν σε μια ομάδα που παραμένει στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και ικανή να παραμείνει ανταγωνιστική. Η συζήτηση για απόκτηση του Άντονι Γκόρντον από τη Νιούκαστλ ενδιέφερε τη Λίβερπουλ όταν έγινε πρόταση στις «καρακάξες» τον Ιούνιο, αλλά η επιμονή του Χάου στα ανταλλάγματα να είναι και ο Κουάνσα τελείωσε τη κουβέντα. 

Επίσης ο Σλοτ με τους Λουίς Ντίαζ, Κόντι Χάκπο και Νούνιες να μπορούν να παίξουν στα αριστερά – αν και ο Σλοτ βλέπει τον Ουρουγουανό ως σέντερ φορ – δεν επέμενε αν και κίνηση για τον Γκόρντον δεν αποκλείω να επανεξεταστεί.

Ο Ολλανδός φαινόταν εξαιρετικά χαλαρός στην περιοδεία σχετικά με την έλλειψη νέων προσώπων. «Ο πήχης είναι πολύ ψηλός για νέες μεταγραφές γιατί έχουμε τόσους πολλούς καλούς παίκτες», είπε μετά το παιχνίδι εναντίον της Γιουνάιτεντ. 

«Δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις πρώτα έναν παίκτη που να έχει στοιχεία που θέλουμε και να είναι και διαθέσιμος. Τότε πρέπει να βρούμε μια συμφωνία μαζί με την ομάδα και ο Ρίτσαρντ Χιουζ δουλεύει σκληρά για αυτό».

Μεγαλύτερη ανησυχία για τον πρώην προπονητή της Φέγενορντ θα είναι η έλλειψη χρόνου προπόνησης με την πλήρη ομάδα του. Αυτοί που ήταν στο EURO και στο Κόπα Αμέρικα ξεκίνησαν την προετοιμασία τους μόνο την Κυριακή. Με την αποστολή στις ΗΠΑ να έχει μια μέρα άδεια μετά την πτήση τους στην Αγγλία, η Τρίτη ήταν η πρώτη φορά που ο Σλοτ μπόρεσε να συνεργαστεί με ολόκληρη την ομάδα της Λίβερπουλ σε μια προπόνηση. Ως γνωστόν απομένουν μόλις 12 ημέρες πριν από το πρώτο παιχνίδι της Premier League στο Ίπσουιτς, και έτσι η Λίβερπουλ θα παίξει δύο φιλικά την Κυριακή σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το χρόνο αγώνα στα πόδια όλων! Το παιχνίδι στο Άνφιλντ με τη Σεβίλλη θα ακολουθήσει ένα παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών με τη Λας Πάλμας για να παίξουν αυτοί που ήρθαν αργότερα!

Υπάρχει μία καλή και μία κακή ανάγνωση σε αυτό το γεγονός. Από τη μία πλευρά η ομάδα δε χρειάζεται μεγάλες προσθαφαιρέσεις από την περασμένη περίοδο και το ξεκίνημα του πρωταθλήματος μπορεί να την βρει πολύ πιο έτοιμη. Από την άλλη το γεγονός του ότι παίκτες μπήκαν αργά στην προετοιμασία και πως κάποιες μεταγραφές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα πιθανώς θα μπουν από τον Σεπτέμβριο, από τη διακοπή των εθνικών ομάδων και έπειτα, μπορεί να μας δείξει μία διαφορετική εντεκάδα από αυτή που περιμένουμε.

Σε προσωπικό επίπεδο πάντως θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η μετάβαση για την Λίβερπουλ θα είναι ομαλή. Και σε ρεαλιστικό στόχο, η πρώτη σεζόν θα πρέπει να είναι μια θέση στην πρώτη τετράδα άρα ξανά έξοδος στο Champions League του 2025-26 συν μια καλή πορεία φέτος. Οτιδήποτε περισσότερο σε μεταβατική σεζόν θα είναι μπόνους!