Μια σημαντική μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και όμως, το όνομα του δεν το έχετε πιθανώς ακούσει!

Στο Παγκόσμιο  Κύπελλο του 2018, το 42% των τερμάτων προήλθε από στατικές φάσεις, κάτι που αποτελούσε το απόλυτο ρεκόρ έως τότε στις μεγάλες διοργανώσεις. Το 2017-18 στην Premier League, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις στο 19%. Με αυτό το στατιστικό θα αντιληφθείτε πως το 30%, που ήταν το ποσοστό στη σεζόν που τελείωσε, είναι πια ένα μεγάλο κομμάτι της «πίτας». Και μια πρόσληψη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν διαφημίστηκε ιδιαίτερα, του Αντρέας Γκέοργκσον, η άποψή μου είναι πως θα αποδειχθεί τόσο σημαντική και σπουδαία, όπως μια μεταγραφή! Γράφει  ο Χρήστο Σωτηρακόπουλος.  



Μια σημαντική μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και όμως, το όνομα του δεν το έχετε πιθανώς ακούσει!

Ο εξειδικευμένος coach για τις στατικές φάσεις, είναι μία πρόσθετη αξία για οποιαδήποτε ομάδα, επειδή στα γκολ που μπαίνουν, βλέπετε ότι μετράμε το θετικό πρόσημο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό μπορούν και κερδίζουν και κάτι ακόμα: το να μην δέχονται γκολ από στημένες μπάλες και αυτό είναι ανεκτίμητο!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πέτυχε μόλις εννέα γκολ από κόρνερ ή φάουλ σε όλες τις διοργανώσεις την περασμένη σεζόν. Δεν είναι μεγάλος αριθμός, ειδικά αν συγκριθεί με τα 22 τέρματα της Άρσεναλ. Εκεί που ο Αρτέτα έφερε τον Νικολά Τζοβέρ, με τον οποίον είχε συνεργαστεί στη Σίτι για να βελτιώσει τους αριθμούς. Και το πέτυχε με πολύ εντυπωσιακό τρόπο.

Ο Αντρέας Γκέοργκσον είναι προσωπική επιλογή του Τζέισον Γουίλκοξ, του νέου αθλητικού διευθυντή, και θα δουλέψει στο κομμάτι των «Set Pieces» της Γιουνάιτεντ. Ανάμεσα στα καθήκοντά του είναι να εφαρμόσει μια σταθερή ρουτίνα κόρνερ που δημιουργεί περισσότερες φάσεις και κατ’ επέκταση να καταφέρει να σκοράρει περισσότερα γκολ.

Αμυντικά την περασμένη σεζόν, η Γιουνάιτεντ κατετάγη στην 13η θέση της λίστας στο πρωτάθλημα, όσον αφορά τα γκολ που δέχθηκε και ήταν 14. Συγκρίνοντας με την καλύτερη της λίστας, τη Μάντσεστερ Σίτι που δέχθηκε μόλις τρία, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ειδικές γνώσεις, ώστε να αντιληφθεί πόσο μεγάλη διαφορά κάνει αυτό στη διάρκεια της χρονιάς!

Όλες οι ομάδες πρωταθλητισμού πλέον, δεν ακολουθούν έναν τρόπο στο πώς αμύνονται σε στημένες φάσεις, αλλά λειτουργούν κάπως υβριδικά. Δηλαδή κάποιοι παίκτες κάνουν «ζώνη» και κάποιοι ατομικό μαρκάρισμα, αν και υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων που προτιμούν είτε τη μία περίπτωση, είτε την άλλη λύση.

Ο Γκέοργκσον δούλεψε στη Σαουθάμπτον, όπου αν και ήταν μια από τις πιο κοντές ομάδες, κατάφερε να γίνει τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά, πολύ καλύτερη με την πρόσληψη του Σουηδού ειδικού.

Σε 49 αγώνες δέχθηκε μόλις 7 γκολ από στημένες φάσεις, ενώ επιθετικά ήταν πολύ αποτελεσματική.

Ανέλαβε τη Σαουθάμπτον σε κατάσταση αναρχίας, και μετέτρεψε την πιο… κοντή ομάδα, στην καλύτερη όλου του πρωταθλήματος για στατικές φάσεις!

Ο Γκέοργκσον δούλεψε με τον Αρτέτα στην Άρσεναλ, και ενώ το 2019-20, οι κανονιέρηδες είχαν επιτρέψει 67 φάσεις εναντίον τους από στατικές μπάλες, τις περισσότερες στην Premier League, την επόμενη σεζόν επέτρεψαν μόλις 22 τελικές! Είναι γεγονός πως εντυπωσίασε στην Άρσεναλ, αλλά έφυγε όταν αποδέχθηκε έναν ρόλο για να γίνει διευθυντής ποδοσφαίρου στη Μάλμε τον Ιανουάριο του 2022. Ενάμιση χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2023, έγινε τεχνικός προπονητής στη Σαουθάμπτον και έπαιξε για άλλη μια φορά καθοριστικό ρόλο στην άμεση επιστροφή των «αγίων» στην Premier League.

Ο Γκέοργκσον εντυπωσίασε τους προπονητές όσο ήταν εκεί, οπότε όταν ο Τζοβέρ άφησε τον ρόλο του το 2019 (για τη Μάντσεστερ Σίτι), έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτόν.

Ο Γκέοργκσον έχει σπουδάσει αυτό τον ρόλο στη Σουηδία, ως επικεφαλής των στατικών  φάσεων και της ατομικής ανάπτυξης του πώς αμύνεται αλλά και του πώς επιτίθεται μια ομάδα.

Ξεκινώντας το 2006 ως προπονητής νέων, θα περνούσε 13 χρόνια δουλεύοντας στη Μάλμε, σε ρόλους που ελάχιστη σχέση είχαν με την προπονητική. Ήταν υπεύθυνος της  Μεθοδολογίας στην Ακαδημία, προπονητής στην ομάδα κάτω των 17 ετών και μετά βοηθός  προπονητή στην πρώτη ομάδα.

Η Μπρέντφορντ του έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξει τις δεξιότητες του το 2019 και ενώ όταν πήγε  είχαν πετύχει μόλις ένα γκολ σε 16 αγώνες από κόρνερ ή φάουλ, στη συνέχεια σκόραρε 16 περισσότερα σε 34 παιχνίδια!

Η νέα εποχή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την πρόσληψη του Άσγουορθ και του Γουίλκοξ, έφερε και αυτή την αλλαγή που έως τώρα δεν υπήρχε στο οργανόγραμμα! Οι οπαδοί θέλουν πάντα μεταγραφές, αλλά όπως αποδείχθηκε ειδικά στην περίπτωση της Άρσεναλ του Αρτέτα και του Τζοβέρ, τα τέρματα από στατικές φάσεις δίνουν πόντους. Και το να αμύνεσαι καλύτερα επίσης, δίνει μία σταθερότητα στον τρόπο που μία ομάδα πατάει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αν θα μπορέσει να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τον Τεν Χαγκ να βγάλει στο γήπεδο μια διαφορετική Γιουνάιτεντ, θα φανεί. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στην Μπρέντφορντ και στη Σαουθάμπτον, όπου αμέσως η διαφορά, μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες φάνηκε!