Τέλος η αναμονή για τα οφσάιντ μέσω VAR: Τεράστια αλλαγή της Premier League, λόγω των… 102 χαμένων λεπτών!

H Premier League μειώνει στο… μισό την αναμονή για τις αποφάσεις του VAR. Έρχεται τεράστια αλλαγή, λόγω των 102 χαμένων, περσινών λεπτών, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί μετά τις πρώτες αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος. Σχετίζεται με το οφσάιντ, περιορίζει τα λάθη, δεν «κόβει» τον ρυθμό και εξηγεί πλήρως στον θεατή για ποιον λόγο μέτρησε ή ακυρώθηκε ένα γκολ!



Τέλος η αναμονή για τα οφσάιντ μέσω VAR: Τεράστια αλλαγή της Premier League, λόγω των… 102 χαμένων λεπτών!
Αυτή και αν είναι αλλαγή. Και όχι απλά μία «καινοτομία». Πρόκειται για ένα «μέτρο» που θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό το πρωτάθλημα, την εξέλιξή του, την ταχύτητά του, τους ποδοσφαιριστές.

Τι θέλουμε να πούμε και έχουμε προβεί σε τέτοιον πρόλογο; Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό, η Premier League είναι έτοιμη να αποκαλύψει μια νέα έκδοση του VAR, η οποία θα σχετίζεται με το οφσάιντ και την ημιαυτόματη τεχνολογία (SAOT), μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Το σύστημα που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία τεχνολογίας «Genius Sports», η οποία θα εγκαταστήσει 28 κάμερες όρασης υπολογιστή σε κάθε γήπεδο της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Βασικότερο πλεονέκτημα αυτής; Το γεγονός πως η «ετυμηγορία» για ένα οφσάιντ, θα προκύπτει σε δευτερόλεπτα.

Και ναι, αυτό είναι σημαντικό. Θυμηθείτε μόνο πως την περασμένη σεζόν, οι διαιτητές χρειάστηκαν πέντε λεπτά και 37 δευτερόλεπτα, για να ακυρώσουν ένα γκολ στο Γουέστ Χαμ – Άστον Βίλα, τον Μάρτιο. Γενικώς, οι περιπτώσεις αυτές έπαιρναν κατά μέσο όρο 64 δευτερόλεπτα, με συνέπεια να συζητάμε περίπου για 102 λεπτά χαμένο χρόνου!

Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό φυσικά, διότι παρακολουθώντας μία αναμέτρηση, ελάχιστοι το σκέφτονται. Αυτό παραδέχθηκε και εντός του 2024 ο επικεφαλής ποδοσφαιρικός διευθυντής της Premier League, Τόνι Σκόουλς, επισημαίνοντας πως οι καθυστερήσεις του VAR επιδρούσαν αρνητικά στα ματς, προτείνοντας την εισαγωγή της SAOT.

Και κάπως έτσι, μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, η Genius Sports θεωρείται ότι κέρδισε τον υπάρχοντα συνεργάτη δεδομένων της Premier League, Hawk-Eye, για να «κερδίσει» το συμβόλαιο SAOT.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών που διεξήχθησαν σε αρκετούς αγώνες της Premier League και του Champions League την περασμένη σεζόν, διαπιστώθηκε πως μέσω της SAOT, ο χρόνος αναμονής μειώθηκε στο… μισό!

Οι κάμερες όρασης υπολογιστή καταγράφουν 10.000 σημεία δεδομένων επιφάνειας για κάθε παίκτη, επιτρέποντας στο Genius να δημιουργήσει αμέσως τους λεγόμενους «τοίχους οφσάιντ» για τον VAR και τους διαιτητές του αγώνα, με τα τρισδιάστατα γραφικά του να διατίθενται επίσης στους τηλεθεατές! Περιμένουμε, μοιάζει καλό, ακούγεται δεδομένα… καλύτερο από ό,τι έχουμε συνηθίσει στην εποχή του VAR!

Δημήτρης Μανάκος