Μία Τσέλσι εκτός λογικής: Πρόεδρος χωρίς υπομονή, με συμβόλαια πέντε και επτά ετών για… 19 παίκτες!

«Να έρθουν 10, να φύγουν άλλοι τόσοι. Να μείνουν οι 19 μέχρι το 2031, αλλά να φύγουν 16 φέτος. Να κάνουμε μεγάλο συμβόλαιο σε έναν προπονητή, αλλά να τον διώξουμε αν πετύχει τον πρώτο στόχο που του θέσαμε. Να πληρώσουμε τον Γκρέιαμ Πότερ αδρά, αλλά μετά να φύγει, γιατί η Τσέλσι δεν είναι… Μπράιτον.» Έτσι λειτουργούν οι «μπλε». Μοιάζουν με κινήσεις που δεν εκλογικεύονται ούτε στο Football Manager. Αλλά αν εκεί συμβούν, είναι παιχνίδι. Όταν τις κάνει ένα αγγλικό, ποδοσφαιρικό σωματείο, κάποιος ευθύνεται. Λέγεται Τοντ Μποέλι. Είναι οι γύρω του. Είναι η ομάδα του. Είναι όλο… λάθος. Και θα διαπιστώσετε γιατί!  



Μία Τσέλσι εκτός λογικής: Πρόεδρος χωρίς υπομονή, με συμβόλαια πέντε και επτά ετών για… 19 παίκτες!

Γκρέιαμ Πότερ. Φρανκ Λάμπαρντ. Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Όλοι πήγαν στην Τσέλσι, μετά την αποχώρηση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Όλοι μίλησαν με τον Τοντ Μποέλι. Όλοι, ίσως με εξαίρεση τον Φρανκ Λάμπαρντ, είχαν μακροπρόθεσμα πλάνα.

Απολύτως λογικό. Ο πρώτος άφησε την Μπράιτον, στην αρχή της σεζόν, μετά τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη στην ιστορία της, για να υπογράψει στους «μπλε». Έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή προπονητή από και προς αγγλική ομάδα.

Απολύθηκε. Ο Ποτσετίνο από την άλλη πλευρά, είχε ένα μεγάλο πλάνο για την Τσέλσι. Και πρώτος του στόχος ήταν να οδηγήσει την ομάδα ξανά στην Ευρώπη. Έφυγε και αυτός.

Μία απλή ανάγνωση σε όσα είπαμε, σας κάνει και μας κάνει, να αντιληφθούμε πως οι Λονδρέζοι δεν χαρακτηρίζονται από υπομονή. Δεν ξέρουν τι είναι. Και κατά βάση, ο ισχυρός τους άνδρας, ο οποίος γενικώς δεν διέπεται από λογική. Ή τέλος πάντων από… ποδοσφαιρική λογική, διότι σαφέστατα στο επιχειρηματικό κομμάτι είναι επιτυχημένος.

Δρα και λειτουργεί παρορμητικά. Λειτουργεί σαν οπαδός. Ακόμη και η αποχώρησή του από το γήπεδο, στην πρεμιέρα της νέας Premier League απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, μετά το 2-0 των «πολιτών», το αποδεικνύει. Έφυγε. Δεν πίστευε πως «γυρνάει». Όπως και η πλειοψηφία του κόσμου της Τσέλσι που… άδειασε το «Στάμφορντ Μπριτζ».

Ακούγεται παράλληλα πως ο Έντσο Μαρέσκα πρέπει άμεσα να αποδείξει τον λόγο που προσλήφθηκε. Πέτυχε στη Λέστερ, επέστρεψε στην Premier League, υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2029, με δυνατότητα ανανέωσης για έναν χρόνο ακόμη. Και μερικές ώρες μετά την ήττα στην πρεμιέρα, συνδυαστικά με την εικόνα στα φιλικά, μαθαίνει πως τα πέντε επόμενα ματς, είναι κρίσιμα για το μέλλον του.

Και κάπου εδώ, προκύπτει το εξής ερώτημα… Γνωρίζεις πως δεν έχεις υπομονή. Για ποιον λόγο προτείνεις μεγάλα σε διάρκεια συμβόλαια; Ενδεχομένως για να πληρείς τη λογική του Financial Fair Play. Ναι, αποδεκτό. Αλλά επεξεργάζεσαι κάθε αγορά σου, προτού αυτό καταστεί επίσημη;

Ο Ζοάο Φέλιξ λοιπόν, υπογράφει συμβόλαιο εξαετούς διάρκειας στην Τσέλσι, με δυνατότητα ανανέωσης για έναν χρόνο ακόμη. Ο ίδιος παίκτης που πριν από έναν χρόνο, απογοήτευσε ή δεν… έπεισε στο Λονδίνο, έχοντας αποβληθεί και στο ντεμπούτο του με τα «μπλε».

Και ο Φέλιξ δεν είναι η εξαίρεση. Είναι ο κανόνας. Είναι ο ένας από τους 19 ποδοσφαιριστές της Τσέλσι, των οποίων το συμβόλαιο λήγει από το 2029 μέχρι και το 2031. Κάτι πάει λάθος. Κάτι δεν βγάζει λογική. Είναι 19 παίκτες. Το μισό ρόστερ. Και το τελευταίο δημοσίευμα που διαβάσαμε για την Τσέλσι, έλεγε πως ο Έντσο Μαρέσκα έχει εισηγηθεί να φύγουν 16 ακόμη. Οξύμωρο; Ναι. Ποδοσφαιρική παράνοια; Επίσης ναι. Και κάπου εδώ, κλείνει η συζήτηση, δίχως αντίλογο…

Αναλυτικά, τα συμβόλαια των παικτών της Τσέλσι που ολοκληρώνονται μετά το 2029:

2029: Κρίστοφερ Ενκουνκού, Λέβι Κόλγουιλ, Αξέλ Ντισασί, Ντριούσμπερι Χολ, Γουέσλεϊ Φοφανά, Μαρκ Γκιού.

2030: Μαλό Γκουστό, Ρομέο Λάβια, Μπενουά Μπαντιασίλ, Νόνι Μαντουέκε, Ρόμπερτ Σάντσεθ.

2031: Κόουλ Πάλμερ, Μόισες Καϊσέδο, Πέδρο Νέτο, Μιχάιλο Μούντρικ, Νίκολας Τζάκσον, Φίλιπ Γιόργκενσεν, Ρενάτο Βέιγκα, Ζοάο Φέλιξ.

 

Δημήτρης Μανάκος