Πόσα «όχι» του Παναθηναϊκού δικαιώνονται σε 6 δευτερόλεπτα; – Ας ρωτήσουμε τον Ιωαννίδη, τη Λανς και τον… Σαλιμπά!

Όλο το καλοκαίρι… φεύγει. Και πάντα μένει. Όλο το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός απορρίπτει προτάσεις. Από 20 μέχρι 25 εκατομμύρια και αισίως, τα 30 της Σαουθάμπτον, πριν από 10 ημέρες. Όλο το καλοκαίρι, ο Φώτης Ιωαννίδης δεν πιέζει καταστάσεις. Δουλεύει, έχει την μπάλα χαμηλά, ξέρει πως η στιγμή του έχει έρθει. Είναι στην ελίτ της Ελλάδας, τον γνωρίζουν άπαντες στο εξωτερικό. Και ένα βράδυ στη Γαλλία, ο Παναθηναϊκός δικαιώνεται σε έξι δευτερόλεπτα. Κόστιζε 35; Κοστίζει 40. Για μία ενέργεια, για ένα γκολ, για μία κίνηση χωρίς την μπάλα, για το πώς γυρνάει, όταν όλοι τον κοιτούν. Και μένουν… 10 ημέρες! Να μείνει; Να πουληθεί άμεσα; Ή όλα εξαρτώνται από 90 λεπτά στο ΟΑΚΑ, σε 144 ώρες;



Πόσα «όχι» του Παναθηναϊκού δικαιώνονται σε 6 δευτερόλεπτα; – Ας ρωτήσουμε τον Ιωαννίδη, τη Λανς και τον… Σαλιμπά!

Όλο το καλοκαίρι ακούμε για τη Σπόρτινγκ Λισαβώνας και τον Φώτη Ιωαννίδη. Λέει «όχι» ο Παναθηναϊκός.

Ακολουθεί η πρόταση της Ίπσουιτς, που ξεκινά από 20 εκατομμύρια και ανεβαίνει στα 25. Λέει «όχι» ο Παναθηναϊκός. Εμφανίζονται διάφορες, ενδιαφερόμενες ομάδες, που τον κοιτούν και αντιλαμβάνονται πως η τιμή του ορίζεται σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια.

Ξανά «κλειστή» η πόρτα του Παναθηναϊκού. Φτάνουμε στην επίσημη πρόταση της Σαουθάμπτον. Θέλει σέντερ φορ, αποφασίζει να κάνει το «μπαμ». Τα ελληνικά Μέσα κάνουν λόγο για πρόταση 30 εκατομμυρίων. Λέει «όχι», και πάλι, ο Παναθηναϊκός.

Φτάνουμε στο πρώτο παιχνίδι που ο Φώτης Ιωαννίδης μοιάζει απόλυτα υγιής, μετά τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε και τον άφησε εκτός στο μεγαλύτερο κομμάτι της προετοιμασίας. Αυτό με τη Λανς. Μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Έλληνας επιθετικός μιλά στη συνέντευξη Τύπου. Τον ρωτούν αν τον επηρεάζουν οι φήμες της μεταγραφής του. Θα έχει ακούσει και θα έχει διαβάσει άλλωστε πολλά.

Μιλά. Τοποθετείται για πρώτη φορά. Έστω και σε συνέντευξη Τύπου. Είναι αφοπλιστικός. «Δεν επηρεάζομαι, είμαι συγκεντρωμένος μόνο στον Παναθηναϊκό», λέει. Ακολουθεί το παιχνίδι. Στο 2-0 το σκορ από νωρίς, με «10» παίκτες οι Γάλλοι από το 20ο λεπτό.

Δεν πείθουν οι «πράσινοι». Δεν βρίσκουν λύσεις, φοβάται το ματς ο Ντιέγκο Αλόνσο, αργεί να βάλει δεύτερο φορ και πιστεύει πως με τον τρόπο που παίζει, αναλογικά και με το αριθμητικό πλεονέκτημα, γκολ θα βρει. Και εκ του αποτελέσματος, δικαιώνεται. Ο Φώτης Ιωαννίδης αποδεικνύει γιατί είναι βασικός στην Εθνική Ελλάδος, γιατί αποτελεί τον πληρέστερο σέντερ φορ, γιατί οι Άγγλοι δίνουν τόσα χρήματα για έναν Έλληνα, που δεν έχει παίξει περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά παιχνίδια στην καριέρα του (17 για την ακρίβεια).

Το γκολ που βάζει ο Φώτης Ιωαννίδης είναι συγκλονιστικό. Παίρνει την μπάλα με πλάτη στην εστία. Γυρνάει. Περνά έναν, δύο, τρεις. Πέφτει και τέταρτος πάνω του. Έχει φέρει την μπάλα στο αριστερό. Πλασάρει, σκοράρει, πανηγυρίζει. Όλα αυτά σε έξι δευτερόλεπτα. Λέει στον Τάσο Μπακασέτα «εσύ μου το είπες». «Ξεσπά». Πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τον Ντιέγκο Αλόνσο ως προπονητή του.

Λίγες στιγμές μετά, αφού το παιχνίδι έχει ολοκληρωθεί στο 2-1, ο Έλληνας φορ λέει πως θα μπορούσε να σκάψει την μπάλα. Δεν πρόλαβε όμως και επέλεξε να πασάρει. Εκπληκτική νοοτροπία. Ήθελε να κάνει το γκολ ακόμη πιο όμορφο. Το εντυπωσιακότερο της υπόθεσης φυσικά, είναι το γεγονός πως πίστευε ότι ακόμη και αν «έσκαβε» την μπάλα, με το «κακό» του πόδι, το αριστερό, η φάση θα είχε την ίδια κατάληξη!

Και φτάνουμε στο προκείμενο: κάνει καλά ο Παναθηναϊκός που δεν τον πουλά; Διότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι. Για το γεγονός πως ο Φώτης Ιωαννίδης δεν πιέζει κάποια κατάσταση. Μένει σιωπηλός, δουλεύει, είναι πράγματι συγκεντρωμένος και… βλέπουμε. Η ομάδα του όμως, θα δικαιωθεί εν τέλει, που λέει «όχι» σε προτάσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ;

Δύο είναι τα σενάρια. Αν ο Παναθηναϊκός περάσει τη Λανς και ο Ιωαννίδης μείνει για έναν ακόμη χρόνο στη Stoiximan Super League, όντας υγιής, σε ένα καλοκαίρι από τώρα, η αξία του θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Διότι όσους αριθμούς αναφέραμε και όσα γεγονότα απαριθμήσαμε, θα είναι «διπλάσια». Περισσότερες συμμετοχές με την Ελλάδα, πιο πολλά γκολ στο πρωτάθλημα, καλύτερες εμφανίσεις στην Ευρώπη, και ενδεχομένως και έναν εγχώριο τίτλο ακόμη.

Ωστόσο, αν ο Παναθηναϊκός δεν προκριθεί απέναντι στους Γάλλους στην Αθήνα, τι είναι πιο φρόνιμο να κάνει; Εκεί έγκειται το ρίσκο. Προσωπικά, θα έλεγα «ναι» στην πώληση. Τώρα που είναι καλά. Τώρα που μπορεί να φύγει υγιής και στην καλύτερή του αγωνιστική κατάσταση. Η οποία κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχει έρθει και ακόμη.

Ας μην ξεχνάμε όμως κάτι βασικό: το τι θέλει να κάνει και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, ανεξαρτήτως δηλώσεων. Θέλει να μείνει έναν ακόμη χρόνο στην Ελλάδα ή θέλει να φύγει άμεσα για το εξωτερικό, παρότι η ευκαιρία δεδομένα θα έρθει και του χρόνου; Εκεί είναι το όλο ζήτημα, διότι ο Παναθηναϊκός κέρδος θα έχει. Το θέμα είναι αν θα έχει μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε φέτος, μικρότερο ή ίσο. Και από την στιγμή που συζητάμε για ποδόσφαιρο και «sports business», αυτό είναι βασικό.

Πού θα μπορούσε να παίξει ο Φώτης Ιωαννίδης; Παντού. Στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία. Και σε ομάδα μεγαλύτερη της Ίπσουιτς και της Σαουθάμπτον. Στην Τσέλσι, που ο Τζάκσον δεν πείθει. Στην Άρσεναλ, που αποχωρεί ο Έντι Ενκέτια.

Ναι, στην Άρσεναλ που κάνει πρωταθλητισμό. Όχι; Υπολογίστε τους τραυματισμούς του Γκαμπριέλ Ζεσούς. Βάλτε στην εξίσωση και την αξιοποίηση του Κάι Χάβερτς συχνά – πυκνά στον άξονα. Τέλεια. Και τώρα σκεφτείτε, πως ελάχιστοι στην Premier League, έχουν δυσκολέψει τον Γουίλιαμ Σαλιμπά και τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, όπως ο Φώτης Ιωαννίδης στα ματς της Ελλάδας με τη Γαλλία και την Ολλανδία αντίστοιχα.

Πρέπει να φύγει. Είναι ώρα να φύγει. Απλώς, ο Παναθηναϊκός, ένα βράδυ στη Γαλλία, δικαιώθηκε στον απόλυτο βαθμό. Είπε «όχι» στα 30 εκατομμύρια και μία ενέργεια του Φώτη Ιωαννίδη, δικαιολόγησε το γιατί. Για να δούμε αν τις τελευταίες 10 ημέρες του μεταγραφικού «παζαριού», θα φτάσει κάποιος στα 35; Αν βέβαια, η ενέργεια του Έλληνα φορ, κοστίζει πέντε εκατομμύρια…

Δημήτρης Μανάκος