Τι αλλάζει στη νέα εποχή των Κυπέλλων Ευρώπης και το μεγάλο ερωτηματικό με τις ισοβαθμίες, που δεν έχει απαντηθεί ακόμα!

Μια νέα αποχή αρχίζει από σήμερα στο Champions League, με την εφαρμογή του νεοσύστατου League phase να  διαφοροποιεί σε μεγάλο βαθμό και την εικόνα των κληρώσεων, όπως τη γνωρίζαμε.  Δεν θα μπορούσε να συμβεί, άλλωστε, κάτι  διαφορετικό.  Όπως  εξήγησε πολύ διαφωτιστικά ο καλός μου φίλος και  media consultant της UEFA, Αντρέας Δημάτος, στο podcast μου, «ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ», θα χρειάζονταν… 1000 μπαλάκια και  36 παραδοσιακά μπολ, για να ολοκληρώσουν μια διαδικασία που θα διαρκούσε πάνω από τέσσερις ώρες! Τι αλλάζει λοιπόν; Και πώς η UEFA έχει διασφαλίσει τη διοργάνωση από τις όποιες υποψίες συνωμοσίας, αφού το κομπιούτερ θα επιλέγει τους αντιπάλους αυτόματα;  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Τι αλλάζει στη νέα εποχή των Κυπέλλων Ευρώπης και το μεγάλο ερωτηματικό με τις ισοβαθμίες, που δεν έχει απαντηθεί ακόμα!

Ουσιαστικά λοιπόν η μοναδική χειροκίνητη διαδικασία θα αφορά την επιλογή της κάθε ομάδας στο ξεκίνημα της κλήρωσης. Στη συνέχεια όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Ένα ειδικό software θα ορίζει τους αντιπάλους κάθε ομάδας, ενώ θα «επιλέγει» ποια παιχνίδια θα δίνονται εντός και ποια εκτός έδρας. 

Το τελικό πρόγραμμα των αγώνων κάθε ομάδας και στις τρεις διοργανώσεις θα ανακοινωθεί το Σάββατο 31 Αυγούστου. Συνολικά, θα υπάρχουν  189 αγώνες - με αποκορύφωμα τον τελικό στο Μόναχο στις 31 Μαΐου 2025 - αυξημένοι κατά πολύ από τους προηγούμενους 125. 

Η UEFA έκανε τις αλλαγές φιλοδοξώντας πως  η νέα μορφή θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικά ματς από το ξεκίνημα  και  με μεγαλύτερους αγώνες νωρίτερα, καθώς οι ομάδες από το «pot one» θα παίζουν μεταξύ τους νωρίτερα, αντί να μένουν μέχρι τη φάση των νοκ άουτ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, μακριά η μια από την άλλη, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη μορφή. 

Θα δώσει επίσης στις ομάδες του «pot four», τις πιο αδύνατες δηλαδή, περισσότερες ευκαιρίες να συγκεντρώσουν βαθμούς, καθώς θα παίζουν με δύο άλλες ομάδες από αυτό το γκρουπ δυναμικότητας σε κάποιους από τους  οκτώ αγώνες τους.

Αφού ολοκληρωθεί η φάση του, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οι οκτώ καλύτερες ομάδες στον πίνακα θα προκριθούν άμεσα σε μία νοκ άουτ φάση «16» ομάδων, με τις άλλες οκτώ θέσεις να καθορίζονται από ένα νέο σύνολο διπλών πλέι-οφ που θα διεξαχθούν από τις ομάδες που θα τερματίσουν από 9η έως 24η στη βαθμολογία. 

Αλλάζει επίσης και το γεγονός πως από την φάση των «16» και μετά θα είναι πλέον με seeding το ζευγάρωμα κάτι που δίνει σημασία στο ποιες ομάδες θα τερματίσουν στις  πρώτες δυο θέσεις. Αυτές δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη μέχρι τον τελικό και αυτό είναι κάτι καινούργιο! 

Η πρώτη ομάδα που θα βγει θα είναι η κάτοχος του τίτλου, η Ρεάλ Μαδρίτης. Μετά θα πατηθεί ένα κουμπί και θα βγουν οι δυο αντίπαλοι από κάθε γκρουπ, φτάνοντας συνολικά στους 8 διαφορετικούς αντιπάλους. Τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός. 

Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί 35 φορές, αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι όσο πηγαίνουμε προς το τέλος, θα είναι πολύ πια πιο συγκεκριμένοι οι αντίπαλοι που θα έχουν μείνει ως διαθέσιμοι. 

Το νέο αυτοματοποιημένο λογισμικό θα πρέπει να ακολουθεί δύο κανόνες της UEFA. Ο πρώτος είναι ότι καμία ομάδα δεν θα αντιμετωπίσει άλλη από την ίδια χώρα — εκτός αν υπάρχει η πιθανότητα μιας κατάστασης «αδιεξόδου»· με άλλα λόγια, αν είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τοποθέτηση αυτών των ομάδων μαζί, χωρίς να σταματήσει η κλήρωση. 

Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί αν μια χώρα έχει πολλές ομάδες στην ίδια κλήρωση, αλλά φέτος αυτό το αποφύγαμε!  Συνεπώς,  δεν υπάρχει κίνδυνος γι' αυτό για το σενάριο στο  2024-25.

Ο άλλος κανόνας είναι ότι θα είναι δυνατό να αντιμετωπίσει κάποια ομάδα πάνω από δύο ομάδες από άλλη χώρα.

Η UEFA προετοιμάζεται  για αυτή τη διαδικασία κλήρωσης σχεδόν ένα χρόνο. Το λογισμικό θα παρασχεθεί από την AE Live, η οποία προσλήφθηκε  ως συνεργάτης της UEFA για όλες τις κληρώσεις τον Σεπτέμβριο του 2023 και  της έχει ανατεθεί η ανάπτυξη και δοκιμή του λογισμικού.

Είναι μια εταιρεία που ασχολείται και παρέχει γραφικά και τεχνολογικές λύσεις με γραφεία σε οκτώ χώρες, ενώ προσφέρει υπηρεσίες κληρώσεων για περισσότερα από 20 χρόνια, στο  FA Cup, τη FIFA, καθώς και για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την CAF, όπως γράφει πολύ επεξηγηματικά το «The Athletic». 

Η παγκόσμια χρηματοοικονομική εταιρεία ελεγκτών  «Ernst and Young», έχει επίσης διοριστεί για να δώσει διασφάλιση και διαφάνεια. Η «Ernst and Young» έχει ελέγξει και παρακολουθήσει την ανάπτυξη του λογισμικού, και το προσωπικό της θα παρακολουθεί και θα αναφέρει όποια δυσλειτουργία κατά τις διαδικασίες της κλήρωσης.

Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά κακά τα ψέματα. Οι ομάδες όταν τους παρουσίασε η UEFA τον νέο τρόπο έμειναν απόλυτα ικανοποιημένες! 

Η κύρια ιδέα των τριών διοργανώσεων είναι παρόμοια. Στη φάση ομίλων συμμετέχουν 36 ομάδες, οι οποίες ξεκινούν με μηδενικούς βαθμούς και προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσους περισσότερους μπορούν απέναντι στους αντιπάλους που θα προκύψουν από τις κληρώσεις.

Οι ομάδες που κατατάσσονται στις θέσεις 1 έως 8 προκρίνονται αυτόματα στους «16». 

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 9 έως 16, θα αναμετρηθούν με αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 17 έως 24 σε διπλούς αγώνες playoffs, και οι νικήτριες των οκτώ ζευγαριών θα συμπληρώσουν την τελική 16άδα της διοργάνωσης.

Το πιο σημαντικό πιστεύω είναι (και σε αυτό θα συμφωνήσουμε όλοι) πως παύει να ισχύει η μετακίνηση από διοργάνωση σε διοργάνωση  μέσα στη σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25 έως 36 δεν συνεχίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης.

Η μόνη διαφορά του Conference League, σε σχέση με τις άλλες δύο διοργανώσεις, είναι ο αριθμός των αγώνων για κάθε ομάδα και η κατηγοριοποίηση των γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση που διεξάγεται στο Μονακό.

Στο Champions League και το Europa League, οι 36 ομάδες διαχωρίζονται σε 4 γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων, βάσει των βαθμών που κατέχουν στο συλλογικό ranking και οι αγώνες θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου. 

Αντίθετα, στο Conference League, οι ομάδες δίνουν 6 και όχι 8 αγώνες. Οι 36 ομάδες, θα χωριστούν σε 6 γκρουπ δυναμικότητας των 6 ομάδων, ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο ranking της UEFA. Κάθε ομάδα θα δώσει 3 εντός και 3 εκτός αναμετρήσεις, αντιμετωπίζοντας μία ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, με τα παιχνίδια να ξεκινούν στις 3 Οκτωβρίου και να ολοκληρώνονται στις 19 Δεκεμβρίου! 

Οι ημερομηνίες των αγώνων δεν θα ανακοινωθούν σήμερα αλλά όπως εξήγησε ο Αντρεας Δηματος  θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή το Σάββατο, 31 Αυγούστου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι παράμετροι που αφορούν τα κανάλια έπειτα από τις κληρώσεις και του Europa League και του Conference League, θα ληφθούν υπόψη.

«Οι αντίπαλοι επιλέγονται από κάθε γκρουπ αλλά  η σειρά με την οποία θα  εμφανίζονται δεν σημαίνει τη σειρά σε ημερολογιακή εμφάνιση για κάθε αγώνα», εξήγησε στο «The Athletic» ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι. «To καλεντάρι  θα καθοριστεί βάσει διαφορετικού λογισμικού, με βάση εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες περιορισμούς που έχουμε, όπως οι ομάδες που παίζουν στις ίδιες πόλεις ή ακόμα και στο ίδιο γήπεδο.»

Όπως εξήγησε «η UEFA στοχεύει σε μια "δίκαιη και ισόρροπη κατανομή" μεταξύ των αγώνων την Τρίτη και την Τετάρτη και βασικός στόχος είναι ότι στην πρώτη και δεύτερη αγωνιστική ή στην έβδομη και όγδοη, δεν θα πρέπει να παίξει κάποια ομάδα με δύο ομάδες του γκρουπ ένα  στη σειρά»! 

Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, αυτό που ξέραμε πάντως με τους ομίλους πριν τα Χριστούγεννα, πλέον τελείωσε. Και οποιαδήποτε αλλαγή, δεν πρόκειται να γίνει πριν τον κύκλο της τριετίας, έως το 2027, τουλάχιστον σε πολύ βασικά πράγματα, από την στιγμή που τα κανάλια έχουν συμφωνήσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο format αγώνων.

Παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο κάνεις ακόμα δεν μπορεί να μας λύσει: Πώς ακριβώς θα λυθούν οι όποιες ισοβαθμίες από την στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα κριτήρια που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια η UEFA, και το διατηρεί άλλωστε και στους ομίλους των εθνικών ομάδων, είναι το αποτέλεσμα μεταξύ των δύο συλλόγων μεταξύ τους;

Τώρα που δεν θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση, δεδομένα ένα παιχνίδι ανάμεσα στις ομάδες που μπορεί να ισοβαθμήσουν, πώς ακριβώς θα είναι το πρώτο κριτήριο; Σε αυτό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πρώτη φορά στο καινούργιο format. 

Ομολογώ σε προσωπικό επίπεδο πως ακόμα δεν έχω πειστεί για το εάν είναι καλύτερο αυτό που θα δούμε, σε σύγκριση με ότι ξέραμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά θα περιμένω να έχουμε ένα γεμάτο πρώτο δείγμα και μπορούμε να τα ξαναπούμε! 

Το μόνο σίγουρο είναι πως από σήμερα οριστικά και αμετάκλητα έπειτα από τρεις δεκαετίες, είναι μία καινούργια εποχή για τα Κύπελλα Ευρώπης. 

Καλή σεζόν να έχουμε!