Το πρώτο «διάλειμμα» της σεζόν με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο: Οι «κερδισμένοι», οι «χαμένοι» και οι δύο top παίκτες σε 270 λεπτά!

Πρώτο «διάλειμμα», πρώτη διακοπή της Premier League και… Nations League. Η ιδανική ευκαιρία να βάλουμε λίγο «κάτω» όσα έχουμε δει, να χωρίσουμε τις ομάδες του πρωταθλήματος σε δύο κατηγορίες, να συζητήσουμε για όσους ξεχώρισαν, για όσους απογοήτευσαν, και για όσους δεν έχουν συνηθίσει ακόμη τη μετάβαση από την Championship στα «μεγάλα σαλόνια». Στην κορυφή της λίστας μου οι Χάαλαντ και Χράφενμπερχ, μία… κόκκινη μακριά ήταν η Άρσεναλ από τους «κερδισμένους». Ας τα δούμε μαζί αναλυτικά… Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Το πρώτο «διάλειμμα» της σεζόν με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο: Οι «κερδισμένοι», οι «χαμένοι» και οι δύο top παίκτες σε 270 λεπτά!

Το Nations League ξεκινάει και από την στιγμή που συζητάμε για την Αγγλία, γνωρίζουμε πως άπαντες στο «Νησί» έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ματς του Σαββάτου, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, απέναντι στην Ιρλανδία, εκτός έδρας.

Ωστόσο, η πρώτη διακοπή της Premier League, μας δίνει μία καλή ευκαιρία να εκτιμήσουμε όσα έχουμε δει. Να χωρίσουμε τις ομάδες σε κερδισμένες και χαμένες, μετά από 270 αγωνιστικά λεπτά και να ξεχωρίσουμε σε δύο κατηγορίες όσα είδαμε στα τρία πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Αντιλαμβάνεστε όλοι ποιες είναι οι δύο πρώτες ομάδες που θα τοποθετήσω στην κατηγορία των «κερδισμένων». Σωστά μαντέψατε. Είναι η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ. Αλλά θέλω να σταθώ σε δύο ποδοσφαιριστές. Στον απίστευτο Έρλινγκ Χάαλαντ στην αρχή της σεζόν, των δύο χατ-τρικ και των επτά γκολ συνολικά, και στον Ράιαν Χράφενμπερχ.

Διότι ο Άρνε Σλοτ φαίνεται πως του έχει βρει την θέση που του ταιριάζει. Παίζει στο «6». Από εκεί ξεκινάει τις προσπάθειές του. Μπορεί να διανύσει μέτρα με την μπάλα, διακρίνεται για την αντίληψή του και την οξυδέρκειά του, βάζει εξαιρετικά το σώμα του και στηρίζεται στον μεγάλο διασκελισμό που διαθέτει. Έχει γίνει… απαραίτητος για τη Λίβερπουλ και έχει συμβάλλει σημαντικά στα τρία clean sheets των «κόκκινων», οι οποίοι αποτελούν και τη μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος, που δεν έχει δεχθεί γκολ.

Δεν είναι μόνο αυτοί φυσικά. Για τη Σίτι για παράδειγμα, είναι τρομερά σημαντικό το γεγονός πως ο Ρόδρι δεν έχει αγωνιστεί στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά η απουσία του καλύφθηκε. Την στιγμή που πέρυσι, θα θυμάστε φυσικά πως έλειψε σε τρία διαδοχικά παιχνίδια και η Σίτι τα έχασε όλα. Τόσο στο Λιγκ Καπ, όσο και στο πρωτάθλημα.

Όσον αφορά τη Λίβερπουλ, δεν ξεχωρίζω μόνο τον Ολλανδό. Είναι και τα γκολ του Σαλάχ, η παρουσία του Ντίας, ο «ηγετικός» Φαν Ντάικ πίσω. Αλλά αναφέρομαι στον Χράφενμπερχ, διότι ουδείς από εμάς περίμενε αυτή την εικόνα. Και αυτό νομίζω είναι δεδομένο!

Από εκεί και πέρα. Στις κερδισμένες βάζω φυσικά την Μπράιτον, που είναι 3η, με έξι βαθμούς, παράγοντας και όμορφο ποδόσφαιρο. Πολύ καλό ξεκίνημα για τον νεότερο προπονητή στην ιστορία της Premier League, τον Φαμπιάν Χούρτσελερ, με νίκη επί της Έβερτον εκτός έδρας, νίκη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο τέλος, και ισοπαλία με την Άρσεναλ.

Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και η Νιούκαστλ με την Άστον Βίλα, με επτά και έξι βαθμούς αντίστοιχα, αλλά και η Μπρέντφορντ, που… συνηθίζει χωρίς τον Ιβάν Τόνεϊ. Και δεν ξεχνάω φυσικά την Μπόρνμουθ, με το «επικό» 3-2 κόντρα στην Έβερτον, ενώ έχανε στο 87ο λεπτό με 2-0, αλλά και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, η οποία έχει συγκεντρώσει πέντε βαθμούς. Δεν έχει χάσει, μετρά δύο εντός έδρας ισοπαλίες και μία εκτός έδρας νίκη, επί της Σαουθάμπτον, χάρη στον αρχηγό της, τον Γκιμπς Γουάιτ.

Περνάμε στην δεύτερη κατηγορία και επισημαίνω πως η επιτυχία με την αποτυχία και ο διαχωρισμός των ομάδων, προκύπτει από πολύ μικρά πράγματα. Αν δηλαδή ο Ντέκλαν Ράις δεν είχε δεχθεί κόκκινη κάρτα, η Άρσεναλ θα έμπαινε στην πρώτη μας συζήτηση. Τώρα όμως, που οι «κανονιέρηδες» έχουν απώλεια βαθμών στο «Έμιρεϊτς», οφείλω να τους βάλω στους «χαμένους» των πρώτων αγωνιστικών.

Το ίδιο θεωρώ και για την Τότεναμ. Αν έμπαινε μία από τις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησε στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» κόντρα στη Νιούκαστλ και γύριζε το ματς, θα ήταν στο -2 από την κορυφή. Τώρα όμως έχασε και «μοιραία» εντάσσεται εδώ, παρότι ο Άγγελος Ποστέκογλου μοιάζει δεδομένο πως θα μας παρουσιάσει και φέτος, μία ομάδα που θέλει να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο.

Προφανώς και σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία νίκη σε τρία ματς, δύο ήττες από Μπράιτον και Λίβερπουλ, και στέκομαι κατά βάση στο ντέρμπι. Δεν έμοιαζε με… τέτοιο. Δεν ήταν έτοιμη νοητικά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και δεν θύμισε σε τίποτα την περσινή της εικόνα, τουλάχιστον στα ματς του «Ολντ Τράφορντ» με τη Λίβερπουλ. Αρνητικά κρίνονται φυσικά και οι δηλώσεις του Έρικ Τεν Χαγκ, αλλά και το γεγονός πως παρότι η διοίκηση του πήρε όσους ακριβώς ήθελε, δεν δείχνει να τους εντάσσει ομαλά στο πλάνο του.

Από εκεί και πέρα, η Τσέλσι θα χρειαστεί χρόνο και σαφώς δεν είναι ικανοποιημένη, με την κορυφαία της εμφάνιση να έγκειται στο «Μολινό» και στο τρομερό τέταρτο του Νόνι Μαντουέκε. Δεν πείθει, χαρακτηρίζεται από φοβερή «αστάθεια» και το απέδειξε τρεις ημέρες μετά, όταν και έχασε από την Σερβέτ και κινδύνευσε να μην βρεθεί στο Europa Conference League.

Περιμένω καλύτερα πράγματα από την Φούλαμ, αναλογικά με το ρόστερ που έχει, ενώ χρειαζόμαστε περισσότερα δείγματα γραφής για Λέστερ, Κρίσταλ Πάλας και Ίπσουιτς. Η δεύτερη πάντως, παρότι δεν έχει κερδίσει και έχει μόλις έναν βαθμό, μπορεί να κρατήσει και να «χτίσει» πάνω στην ισοπαλία στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Διότι έχει και την… τύχη, να διατηρεί στο ρόστερ της τον Έζε, που διαμόρφωσε και το τελικό αποτέλεσμα.

Τέλος, οι χειρότερες ομάδες ως στιγμής στην Premier League, είναι αναμφίβολα η Έβερτον και η Σαουθάμπτον. Δέκα γκολ σε τρία ματς έχουν δεχθεί τα «ζαχαρωτά», ανέφερα νωρίτερα και το «κάζο» από την Μπόρνμουθ στο «Γκούντισον Παρκ». Διόλου έτοιμη μοιάζει και η Σαουθάμπτον, μένει να δούμε αν ο Άαρον Ράμσντεϊλ θα της δώσει βαθμούς στο «Σεντ Μέρις» και πότε ακριβώς θα «ξεκολλήσει» από το «μηδέν». Θυμίζω πως με την επιστροφή του πρωταθλήματος πάντως, υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Αυτά έχουμε δει ως στιγμής λοιπόν. Τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ να ξεχωρίζουν, την Μπράιτον να εντυπωσιάζει, την Άρσεναλ να αισθάνεται πως… αδικήθηκε. Την Τσέλσι σε «μεταβατικό στάδιο» ξανά, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε «κρίση» και την Τότεναμ να θέλει, αλλά να μην… μπορεί όσα σκέφτεται ο Άγγελος Ποστέκογλου. Είναι νωρίς, θα έχουμε χρόνο να τα δούμε ξανά. Όσον αφορά την «ουρά»; Αν η Έβερτον συνέλθει, η Λέστερ, η Ίπσουιτς και η Σαουθάμπτον, θα πρέπει να βρουν τα πατήματά τους στην κατηγορία, ώστε να μην δούμε ξανά τα περσινά «ασανσέρ», από την Premier League στην Championship, σε 365 ημέρες!

Όπως και να έχει, England365 και εδώ θα είμαστε να τα συζητήσουμε ξανά. Προς το παρόν, «πρώτο διάλειμμα», Nations League και σε εννέα ημέρες… 4η αγωνιστική της Premier League!