Οι μεγάλες αλλαγές του Nations League: Η ευκαιρία της Ελλάδας, σε έναν όμιλο που η Αγγλία πρέπει να τερματίσει πρώτη!

Ελλάδα και Αγγλία. Αγγλία και Ελλάδα. Στον ίδιο όμιλο του Nations League, στη League B. Στόχος; Ο προβιβασμός. Επόμενος στόχος; Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Και αν για τα «τρία Λιοντάρια» η επιτυχία είναι μονόδρομος, οι αλλαγές που έλαβαν χώρα στον θεσμό, ευνοούν και τη «γαλανόλευκη». Ελάχιστοι τις έχουν καταλάβει. Ας τις δούμε αναλυτικά…



Οι μεγάλες αλλαγές του Nations League: Η ευκαιρία της Ελλάδας, σε έναν όμιλο που η Αγγλία πρέπει να τερματίσει πρώτη!

Και φτάσαμε στη μεγάλη ώρα! Το Nations League είναι εδώ και η εθνική Αγγλίας αντιμετωπίζει το απόγευμα (19:00), την Ιρλανδία. Ένα ματς που πρέπει να κερδίσει, στο ντεμπούτο του Λι Κάρσλεϊ, 2,5 περίπου ώρες, προτού μπει στη «μάχη» και η Εθνική Ελλάδος.

Η «γαλανόλευκη» θα αντιμετωπίσει τη Φινλανδία, κάνοντας… start στην «εποχή» Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Για ποιον λόγο κάνουμε τον εν λόγω πρόλογο, θα αναρωτηθεί κάποιος… Είναι απλό! Διότι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που είναι δομημένο το Nations League, αλλά και στο κίνητρο που έχουν οι χώρες με δυναμικότητα ανάλογη της Εθνικής, ώστε να βρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα και θα καταλήξουμε στην Αγγλία! Η χώρα μας λοιπόν, βρίσκεται στον όμιλο μαζί με Ιρλανδία, Αγγλία και Φινλανδία, στην 2η τη τάξει κατηγορία του θεσμού. Όποια ομάδα καταφέρει να τερματίσει πρώτη αυτόματα ανεβαίνει στη League A. Αυτό είναι σαφές, με τα «τρία Λιοντάρια» να αποτελούν δικαιολογημένα το φαβορί.

Αυτό που αλλάζει στη φετινή διοργάνωση λοιπόν, έχει να κάνει με τις θέσεις «2» και «3», όπου η ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη θα διεκδικήσει τον προβιβασμό, παίζοντας διπλούς αγώνες, με μία ομάδα που θα τερματίσει τρίτη στη League A.

Η ομάδα που θα κατετάγη προτελευταία θα «παίξει» την παραμονή της σε διπλούς αγώνες, με μία ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στη League C, ενώ η χώρα που θα βγει τελευταία πέφτει αυτομάτως μία κατηγορία. 

Πάμε στα πιο ενδιαφέροντα τώρα και στο πώς το Nations League μπορεί να φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση των ομίλων τους και δεν θα έχουν εξασφαλισμένη θέση στο Μουντιάλ, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, αφού μαζί με 12 δεύτερες των ομίλων των προκριματικών θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια.

Τότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία που συνηθίσαμε, με τις δύο ομάδες να παίζουν μόνο ημιτελικό και τελικό. Κατά συνέπεια, οι τέσσερις ομάδες που θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι τέλος, θα βρεθούν στη μεγάλη διοργάνωση του 2026.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα έχει τις πιθανότητές της και πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά το Nations League. Όσο για την Αγγλία; Αν κάνει τα βασικά… σωστά, σύντομα θα «κλειδώσει» μαθηματικά την πρώτη θέση του ομίλου!

Δημήτρης Μανάκος