8 Σεπτεμβρίου 1888: Η μέρα που ξεκίνησαν τα πάντα στην ιστορία των πρωταθλημάτων για ολόκληρο τον πλανήτη!

Πιθανώς κανείς δεν το αντιλαμβανόταν  εκείνο το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου του 1888, τη σημασία της στιγμής, αλλά στον αγώνα που ακολούθησε και η Ντέρμπι Κάουντι επιβλήθηκε με το εντυπωσιακό 6-3 της Μπόλτον, «γραφόταν» ιστορία. Ο Κένι Ντάβενπορτ θα γινόταν ο πρώτος στην ιστορία που σκοράρει σε αγώνα οπουδήποτε πρωταθλήματος και το αγγλικό πρωτάθλημα ξεκινούσε! Το πρώτο σε όλο τον πλανήτη, αλλά φυσικά όλα είχαν ξεκινήσει καιρό πριν από την ιδέα ενός οραματιστή Σκωτσέζου!  Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



8 Σεπτεμβρίου 1888: Η μέρα που ξεκίνησαν τα πάντα στην ιστορία των πρωταθλημάτων για ολόκληρο τον πλανήτη!

Στις 23 Μαρτίου  του 1888 λίγο πριν τις  12, στο σπίτι του προέδρου της Άστον Βίλα, Γουίλιαμ ΜακΓκρέγκορ, στο κέντρο του Μπέρμιγχαμ, εκπρόσωποι των 12 ομάδων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς και θα έφταναν σε συμφωνία. Το χαρτί είχε και τις δώδεκα υπογραφές. Ήταν η στιγμή που το ποδόσφαιρο αποκτούσε το πρώτο του πρωτάθλημα. Αν και ήδη από το 1871 στην Αγγλία κάθε χρόνο διοργανωνόταν το Κύπελλο (FA Cup) η συγκέντρωση εκείνη θα αποτελούσε ουσιαστικά την αρχή της κυριαρχίας του βασιλιά των σπορ σε όλο τον πλανήτη. 

Ο ΜακΓκρέγκορ, που αν και Σκωτσέζος είχε μετοικήσει από το Περθσάιρ στο Μπέρμιγχαμ, είχε ποδοσφαιρικό όραμα και ήθελε να βάλει το όνομα του στην ιστορία δημιουργώντας κάτι μοναδικό. Έψαχνε περίπου ένα χρόνο τις κατάλληλες συνθήκες για να οργανωθεί αυτό το πρωτάθλημα και είχε βάλει ως βασικό όρο για να μετάσχει κάποια ομάδα να διαθέτει δικό της γήπεδο. Οι 12 σύλλογοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ήταν η Άστον Βίλα, η Μπλάκμπερν, η Μπόλτον, η Πρέστον, η Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον, η Μπέρνλι, η Εβερτον, η Ντέρμπι, η Νοτς Κάουντι, η Γουλβς, η Στόουκ και η Άκρινγκτον Στάνλεϊ. Η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν ανάμεσα στις ομάδες που ήθελαν να μετάσχουν, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να εγγυηθεί η διοίκηση της πως θα έβρισκε τα λεφτά για να ταξιδεύει στα εκτός έδρας ματς, οπότε το αίτημα της απορρίφθηκε.

Οι σύλλογοι συμφώνησαν και στον τρόπο βαθμολογίας, που πρότεινε ο ΜακΓκρέγκορ και ήταν δύο πόντοι στη νίκη, ένας στην ισοπαλία και κανένας στην ήττα. Αυτό δηλαδή που ίσχυσε έως το 1981 όταν οι Άγγλοι (μετά από ιδέα του αείμνηστου Τζίμι Χιλ) άλλαξαν σε 3-1-0 την βαθμολογία και ακολούθησαν (όπως πάντα) όλοι οι υπόλοιποι!

Η Πρέστον Νορθ Εντ αποτέλεσε την πρώτη υπερδύναμη του αθλήματος. Φυσικά λειτούργησε διαφορετικά από τους υπόλοιπους προσφέροντας σε επτά Σκωτσέζους παίκτες την δυνατότητα να μετακινηθούν στο Λάνκασαιρ και τους βρήκε δουλειά σε εργοστάσια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία πανίσχυρη ομάδα, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη! Κάτι που θα καταφέρει μου πολλά χρόνια βέβαια αργότερα, η Άρσεναλ το 2004 με τον Αρσέν Βενγκέρ στον πάγκο, φτάνοντας μάλιστα στα 49 ματς χωρίς ήττα συνολικά! 

Γυρίζοντας πίσω στο πρώτο πρωτάθλημα το 1888, οκτώ μέρες μετά την  πρεμιέρα στις 16 Σεπτεμβρίου, σε ένα ματς που υπό ειδικές συνθήκες, έγινε Κυριακή (το επόμενο που θα γινόταν τέτοια μέρα θα ήταν έπειτα από  86 χρόνια) η Πρέστον νίκησε 4-0 τη Γουλβς εκτός έδρας, πέρασε πρώτη και έμεινε εκεί μέχρι το τέλος. Στη συνέχεια επικράτησε με ευκολία και στο FA Cup (με θρίαμβο 3-0 στον τελικό και πάλι επί της Γουλβς). με αποτέλεσμα οι παίκτες της να αποκληθούν από τον Τύπο της εποχής «Invincibles» (ανίκητοι).

Μεγάλος σταρ της ομάδας ήταν ο Τζον Γκούνταλ που κυριολεκτικά απήχθη από τους ανθρώπους της Πρέστον την περίοδο που έπαιζε ερασιτεχνικά στην Σκωτία και μάλιστα επέλεξε τελικά να αγωνιστεί και  στην εθνική Αγγλίας, αλλάζοντας εθνικότητα! 

Η Πρέστον κατέκτησε και το δεύτερο πρωτάθλημα το 1890 ενώ τερματίζοντας δεύτερη άλλες τρεις σερί σεζόν δημιούργησε μύθο γύρω από το όνομα της. Στο γήπεδο της το «Deepdale» αποφάσισε η αγγλική ομοσπονδία., τιμής ένεκεν, να δημιουργήσει το εθνικό μουσείο ποδοσφαίρου πριν αρκετά χρόνια, το οποίο πια έχει μεταφερθεί στο Μάντσεστερ!

Το αγγλικό πρωτάθλημα παρέμεινε με την μορφή που ξεκίνησε για πολλά χρόνια και σιγά σιγά προστέθηκαν και οι υπόλοιπες κατηγορίες. Με 92 επαγγελματικά σωματεία και τέσσερις κατηγορίες γιγάντωσε για πολλές δεκαετίες μέχρι την αλλαγή του 1992, όταν κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι με την απειλή της αποχώρησης ανάγκασαν της ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αποδεχτεί την δημιουργία της Premier League .

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την ιστορική βραδιά του Μαρτίου του 1888 το αγγλικό πρωτάθλημα απέκτησε φίλους σε κάθε γωνία του πλανήτη και αν δεν είναι το καλύτερο παραμένει το πιο ανταγωνιστικό και με διαφορά το πιο δημοφιλές στον κόσμο! 

Από το 1992, με την απόσχιση των πιο ισχυρών ομάδων δημιουργήθηκε η Premier League, η έκρηξη της δημοτικότητας του αγγλικού πρωταθλήματος παγκοσμίως έφερε και ατελείωτα λεφτά στα ταμεία! Υπολογίζεται πως ακόμα και η τελευταία ομάδα εισπράττει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες, ποσό που ζαλίζει!

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 20 πρωταθλήματα και η Λίβερπουλ με 19 (επιστρέφοντας έπειτα από 30 χρόνια σε εναν τίτλο  το 2020) είναι οι πιο πετυχημένες ομάδες στην ιστορία της διοργάνωσης, ενώ από την ίδρυση της Premier League το 1992-93 και έπειτα, η Γιουνάιτεντ πήρε τους 13 από τους 20 τίτλους της! Η απόλυτη πάντως κυρίαρχος της τελευταίας δωδεκαετίας είναι η Μάντσεστερ Σίτι, που πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από το 1968, το δραματικό εκείνο απόγευμα του 2012 με το γκολ του  Αγουέρο απέναντι στην ΚΠΡ, και κατέκτησε έπειτα το 2014 ακόμα ένα πριν έρθει ο Πεπ, και καταφέρει να γίνει η απόλυτη κυρίαρχος με έξι τίτλους στις επτά τελευταίες σεζόν. 

Όσον αφορά τη Λέστερ; Με το απίστευτο κατόρθωμα της, το 2016, πήρε  το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα…