«Τους κοιτάξαμε στα μάτια και μπορούσαμε!»: Ο Νίκος Σαργκάνης αναπολεί το πώς ο Αθηναϊκός έφτασε στα… άκρα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Μπορεί ο Αθηναϊκός να αποκλειστεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά κόπων και βασάνων, στην παράταση; Στο σήμερα φαντάζει ακατόρθωτο, αλλά και πριν 33 χρόνια ακριβώς, το ίδιο έμοιαζε! Ένας εκ των κύριων πρωταγωνιστών, ο αρχηγός της ομάδας, Νίκος Σαργκάνης, θυμάται και μοιράζεται τις αναμνήσεις του από αυτό το ζευγάρι!
Χωρά λογική εξήγηση σε ένα παραμύθι; Ναι, παραμύθι! Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, άραγε, η πορεία του Αθηναϊκού, από τα αλώνια της Β’ Εθνικής, έως το Ολντ Τράφορντ, μέσα σε μόλις δύο χρόνια;
Άλλωστε, ένα παιδί του σήμερα που θα διαβάσει την ιστορία των «Λόρδων του Βύρωνα», οι οποίοι κοίταξαν στα μάτια τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δίχως να ηττηθούν σε κανένα από τα δύο ματς του 1991 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, πρώτα θα αναρωτηθεί «σε ποια κατηγορία αγωνίζεται ο Αθηναϊκός;» και έπειτα «πώς κατάφερε τέτοιο ‘θαύμα’;»
Καλύτερες απαντήσεις, πέραν αυτών που μας χάρισε ο αρχηγός της ομάδας σε εκείνο το παιχνίδι, Νίκος Σαργκάνης, δύσκολα θα βρει. «Ήταν ένα ‘δώρο Θεού’ στα τελειώματά μου να παίξω απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», ανέφερε μόλις άκουσε το περιεχόμενο της συνέντευξης.
Η υπέροχη ιστορία του Αθηναϊκού κινείται στη σφαίρα του μύθου, κάνοντας τους νέους να απορούν πώς συνέβη και τους παλαιότερους να νοσταλγούν, καθιστώντας την, ένα «δώρο Θεού» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, εν τέλει!
Από τα αλώνια της Β’ Εθνικής, στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης!
Ο «νεοφώτιστος» Αθηναϊκός της σεζόν 1990/91, έχοντας στις τάξεις του τους πολύπειρους Νίκο Σαργκάνη, Χρήστο Δημόπουλο και Κρίστο Κόλεφ που αποκτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό, «σπάει» τα κοντέρ!
«Όταν συναντήθηκα με τον κύριο Καλογιάννη, έναν καλό ΄καπετάνιο΄ στο καράβι του Αθηναϊκού, μου είπε πως θέλει να σώσει την ομάδα.
Εγώ στο συμβόλαιό μου μέσα είχα γράψει για μπόνους αν πάρουμε το πρωτάθλημα, άμα πάρουμε το Κύπελλο, άμα βγούμε Ευρώπη, άμα σωθούμε. Με κοιτάει ο Καλογιάννης και μου λέει: ‘ Έχεις υπόψιν σε ποια ομάδα ήρθες;’
Ήξερα πολύ καλά την μπάλα και πήγα με φιλοδοξίες, όπως έκανα όπου έπαιξα! Υπήρχε, άλλωστε, και η προϊστορία της πορείας με την Καστοριά ως την κατάκτηση του Κυπέλλου. Δεν μου το αρνήθηκε και μπήκαν οι όροι στο συμβόλαιο»
Με 37 βαθμούς ο Αθηναϊκός καταλαμβάνει την έκτη θέση, ενώ φτάνει ως τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, όπου και καλείται να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό!
Ηττάται σε διπλά ματς, με το συνολικό 5-1 (3-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και 2-1 στο ΟΑΚΑ) να θεωρείται πλασματικό, μιας και η ομάδα του Γκερντ Πρόκοπ, κρατούσε το μηδέν έως το 70’ στο πρώτο ματς, ενώ στο δεύτερο είχε το προβάδισμα στο σκορ με 1-0, μέχρι και περίπου είκοσι λεπτά πριν το τέλος!
Παρόλα αυτά, το νταμπλ των «πρασίνων» εκείνη τη σεζόν και η συμμετοχή τους στο νεοσύστατο Champions League, αφήνει τη θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων κενή, με τον Αθηναϊκό να την αναπληρώνει!
Η μεγάλη γιορτή, που δεν άφησε πικρία, αλλά ένα «τι θα γινόταν, αν;»
Η κληρωτίδα από την μία δεν έκανε τη χάρη στην ομάδα του Βύρωνα, φέρνοντας έναν εύκολο αντίπαλο, αλλά προσέφερε μία μεγάλη πρόκληση: αυτήν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Στην πέμπτη σεζόν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων», οι Άγγλοι θα ταξίδευαν στην Ελλάδα ως κάτοχοι του Κυπέλλου Κυπελλούχων της προηγούμενης χρονιάς, αλλά χωρίς να έχουν γευτεί την χαρά του πρωταθλήματος για 25 χρόνια!
Ο Αθηναϊκός δεν λυγίζει σε κανονική διάρκεια αγώνα, ούτε εντός, ούτε εκτός έδρας.
Το πρώτο ματς πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κι έληξε χωρίς σκορ, με τον Αθηναϊκό να έχει μεν σε μεγάλη μέρα τον Νίκο Σαργκάνη, αλλά να χάνει και ευκαιρίες για να προηγηθεί!
«Υπήρχαν ακόμα κάποιες περιπτώσεις που θα μπορούσαμε να σκοράρουμε, αλλά ούτε και εμείς πιστεύαμε ότι μπορούμε να αποκλείσουμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως, μπήκαμε στο γήπεδο και την είδαμε κατάματα.
Η επιτυχία ήταν συλλογική. Από τους υπαλλήλους της ομάδας, έως και τον τελευταίο φίλαθλο. Τα παιδιά της ομάδας πήραν από 500.000 δραχμές από το 0-0 που φέραμε εντός και εκτός, αλλά και για την έξοδο μας στην Ευρώπη».
Η ρεβάνς του Ολντ Τράφορντ στις 2 Οκτωβρίου του 1991 δεν ανέτρεψε τα δεδομένα! Ο Αθηναϊκός πρόβαλε ξανά αντίσταση και με το ματς να έχει φτάσει στην παράταση, ο Γκερντ Πρόκοπ, ίσως άρχισε να σκέφτεται τη λίστα με αυτούς που θα εκτελούσαν το πέναλτι.
Το γκολ του Μακλέρ στο 109ο λεπτό έδωσε «τέλος» στο όνειρο και αυτό του Χιουζ δύο λεπτά αργότερα, απλώς το επιβεβαίωσε. Ωστόσο, αυτός ο αποκλεισμός, μόνο πικρή γεύση δεν άφησε.
«Η ήττα στην παράταση δεν μας στενοχώρησε καθόλου. Μπήκαμε στο γήπεδο, δώσαμε ό,τι μπορούσαμε και είπαμε όπου βγει.
Μας αρκούσε το ότι ήμασταν η πρώτη ελληνική ομάδα, μία νεοφώτιστη ομάδα στην Α’ Εθνική, που έπαιξε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και καταφέραμε να δώσουμε κάποιους πόντους στην Ελλάδα!
Εγώ το θεώρησα ‘δώρο Θεού’ ότι στα τελειώματά μου βρέθηκα να παίζω με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ειδικότερα με τον Αθηναϊκό.
Ήταν μεγάλη επιτυχία!»
Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων στο Ολντ Τράφορντ:
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Φίλαν, Μάρτιν (86' Μπέρντσμορ), Μπρους, Καντσέλσκις, Πάλιστερ, Ρόμπσον, Ινς, Μακ Κλερ, Χιουζ, Γουόλας (64' Ρόμπινς)
Αθηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ): Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Καπουράνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης (46' λ.τρ. Θεοδωράκος, 72' λ.τρ. Ζώταλης), Αναστασίου, Χατζηράπτης, Σπίτσα, Μπογκ, Τζαλακώστας, Τάπρατζης
Και φυσικά, μπορείτε να μάθετε ακόμη περισσότερα για τους «Λόρδους του Βύρωνα», μέσα από το Podcast του Χρήστου Σωτηρακόπουλου και το 7ο επεισόδιο του «Μία στιγμή παραφροσύνης»!