Οι Σαουδάραβες φτιάχνουν πανάκριβο πρωτάθλημα, με στόχο μέχρι το 2034 να πουλάνε αυτοί παίκτες στην Ευρώπη!

Πήγε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στην Σαουδική Αραβία, ακολούθησαν κι άλλα μεγάλα ονόματα, και το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την χώρα που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2034, βρίσκεται σε ένα άλλο επίπεδο: να πουλήσει ακριβά τα τηλεοπτικά δικαιώματα της! Έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα καινούργιο «status quo» στην ευρωπαϊκή αγορά των δικαιωμάτων. Για να σας λύσω πάντως μία απορία πριν διαβάσετε  το υπόλοιπο κείμενο, αν χρειαστεί οι  Σαουδάραβες θα υποβοηθήσουν οι ίδιοι τις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις με χορηγίες! Και έτσι το δικό τους προϊόν θα αναβαθμιστεί. Λέγεται και στρεβλωμένη οικονομία, αλλά ούτε καν που τους ενδιαφέρει!



 Οι Σαουδάραβες φτιάχνουν πανάκριβο πρωτάθλημα, με στόχο  μέχρι το 2034 να πουλάνε αυτοί παίκτες στην Ευρώπη!

Γράφει ο Maverick

Η Σαουδική Αραβία θέλει, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, να πουλήσει αντί 800 εκατομμυρίων δολαρίων το έτος τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της και να είναι μια Λίγκα του top 6 σε έσοδα!

Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο και όνειρο του πρίγκηπά της. Πάνω από Γαλλία, Πορτογαλία και Ολλανδία,  κοντά σε Γερμανία, Ιταλία. Το απώτερο σχέδιο είναι η Σαουδική Αραβία να μετατραπεί σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής κορυφαίου ποδοσφαιρικού ταλέντου.

Παιδιά από την Αφρική και την Αραβία, αλλά και τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία, μπορούν εύκολα να δελεαστούν από την γκλαμουριά των σαουδαραβικών ομάδων κι αντί να μετακομίσουν στην Ευρώπη για να αναπτύξουν το ταλέντο τους, να προτιμήσουν τη Μέση Ανατολή. Και φυσικά να δώσουν στις ομάδες ολοένα και περισσότερα «περιουσιακά στοιχεία». Σκοπό έχουν σε βάθος χρόνου να γίνει το αντίθετο: αντί να ζητάει η Σαουδική Αραβία από την Ευρώπη και να πληρώνει, να γίνει ανάποδα το έργο. Να έρθει  η Ευρώπη να πληρώνει τη Σαουδική Αραβία, για να αγοράσει τους παίκτες-ταλέντα.

Αν για το σαουδαραβικό ποδόσφαιρο υπάρχει ορόσημο, είναι το 2034. Χρονιά στην οποία η χώρα θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, με τον Ινφαντίνο να στρώνει το χαλί από πέρσι. Τότε θα είναι έτοιμο και το πρότζεκτ να λειτουργήσει.

Φυσικά, υπάρχουν και τα παράπλευρα οφέλη. Με τον πακτωλό των εκατομμυρίων, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπορεί πολύ πιο εύκολα να «ξεπλύνει» το όνομά του από τις κατηγορίες που διατυπώνονται (ανεπίσημα) εναντίον του μέχρι και για ηθική αυτουργία σε φόνους.

Γενικά, δεν είναι και το πιο λαμπερό αστέρι, αλλά τα χρήματα που προσφέρονται απλόχερα μπορούν να εξαγοράσουν συνειδήσεις δημοσιογράφων ή να στρέψουν  το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας από τα οπισθοδρομικά κοινωνικά στοιχεία, που είναι και υπαρκτά και φανερά. Αν το δούμε, όμως, μόνο από την ποδοσφαιρική του πλευρά, αν υλοποιηθεί πλήρως το όραμα αυτό, θα αλλάξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Αν θα είναι καλό ή κακό όμως, δεν μπορεί κανείς να στοιχηματίσει αβίαστα σε ποια πλευρά θα κάτσει η μπίλια!