Η «έκρηξη» Πεπ σχετικά με το Μουντιάλ συλλόγων, ο Ινφαντίνο που δεν συγχωρεί ποτέ και μια διοργάνωση που δημιουργεί ερωτηματικά και προβλήματα!

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα «ξεσπάθωσε» κατά της FIFA αλλά και της Premier League, με αφορμή το επικείμενο τον επόμενο Ιούνιο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που αναφέρεται στη μη αναγκαιότητα ενός νέου θεσμού. Από την άλλη, ο Ινφαντίνο, για όποιους τον γνωρίζουν καλά, δεν συγχωρεί  όποιους τον αμφισβητούν! Και όποιες συνομοσπονδίες πάνε κόντρα σε αυτό το...  μεγαλόπνοο σχέδιο του, θα τον βρουν μπροστά τους, να το θυμάστε!



Η «έκρηξη» Πεπ σχετικά με το Μουντιάλ συλλόγων, ο Ινφαντίνο που δεν συγχωρεί ποτέ και μια διοργάνωση που δημιουργεί ερωτηματικά και προβλήματα!

Γράφει ο Maverick

Αυτή η αστειότητα με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων ολοένα και γίνεται πιο... πικάντικη! Η FIFA ανακοίνωσε ότι το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο ξεκινά για πρώτη φορά με 32 ομάδες το επόμενο καλοκαίρι, του 2025, θα έχει τη δική του μεταγραφική περίοδο, ανοιχτή από 1 έως 10 Ιουνίου και οι λίστες παικτών ενδέχεται να τροποποιηθούν στη μέση του τουρνουά. Δηλαδή μέσα στη διοργάνωση από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου.

Ο λόγος είναι απλός, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το πόσο μπερδεμένη είναι η ίδια η παγκόσμια αρχή με αυτό το εγχείρημα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διαρκέσει μεταξύ της μιας σεζόν και της άλλης, όπως  αν θυμάστε είχε γίνει το καλοκαίρι των ειδικών συνθηκών του 2020. Τότε που έγινε ουσιαστικά ένα Final 8 στην Πορτογαλία για το Champions League.

Η FIFA θέλει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που είναι «παιδί» του Ινφαντίνο και βάζει μια… καραμέλα στο στόμα των ομάδων που σκοπεύουν να υπογράψουν καινούργιους παίκτες τον Ιούνιο και να δείξουν τα νέα τους χαρτιά στην διοργάνωση των ΗΠΑ!

Αλλά από την άλλη, σκεφτείτε πως μπορεί ένας παίκτης να ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και να μην το τελειώσει και να παίξει άλλος, που όμως δεν το έχει ξεκινήσει. «Σουρεάλ» σκηνικά.

Και, το πιο περίεργο από όλα… Μπορεί να συμβεί το να παίξει σε διοργάνωση ενός  μήνα με μια ομάδα, και να τελειώνει με μια άλλη από τις 32.  Ασόβαρα πράγματα!

Αυτό το «χαοτικό» σενάριο μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα και δείχνει πως δεν το έχει σκεφτεί κανείς σοβαρά ως διοργάνωση, αλλά μοιάζει με το «απόψε αυτοσχεδιάζοντας». Ξεκίνησαν με μια ιδέα και την προσαρμόζουν προχωρώντας. Αλλά αυτό δεν είναι διοργάνωση, είναι παιδικό πάρτι.

Το 2025, παίκτες μεγάλου διαμετρήματος τελειώνουν τα συμβόλαιά τους και φανταστείτε σενάριο με τον Καναδό Ντέιβις να υπογράφει, όπως φαίνεται, στη Ρεάλ Μαδρίτης, να είναι στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ Συλλόγων με την Μπάγερν και τα επόμενα ματς να είναι με τη φανέλα της Ρεάλ. Ακραία περίπτωση, αλλά θα γινόταν για παράδειγμα αν ο Ντε Μπρόινε αποφασίσει να μην συνεχίσει στη Μάντσεστερ  Σίτι και υπογράψει στην Αλ Χιλάλ που επίσης συμμετέχει. Το θέμα έχει πολλές παραμέτρους.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο  φτιάχτηκε χωρίς σκέψη. Ιδέα του Ινφαντίνο  θυμίζω, αυθαίρετα και μονομερώς.

Είναι μια διοργάνωση που ζήτησαν οι χορηγοί  της FIFA και ο Ινφαντίνο σιγά μην έλεγε «όχι». Επειδή υπάρχουν πολλά λεφτά, κοντά 60 εκατομμύρια για έναν μήνα ο Πέρεθ από πλευράς Ρεάλ έτριψε τα χέρια και είπε «ναι».

Το ίδιο και η Μπάγερν ή οι Αμερικανοί της Τσέλσι, αλλά και οι Λατινοαμερικάνοι που τόσα και τέτοια χρήματα δεν τα βλέπουν ούτε ζωγραφιστά αν δεν πουλήσουν παίκτες. Ομάδες όμως όπως η Σίτι που έχει από πίσω τους Άραβες και δεν τους ενδιαφέρουν αυτά τα έξτρα χρήματα, δεδομένα δεν θα ήθελαν να πάρουν  μέρος. Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις επίσης, ώστε να ακυρωθεί. Και τώρα ακόμα και η ακύρωση της διοργάνωσης είναι απόλυτα υπαρκτή στο τραπέζι και εφικτή. Η γκρίνια που υπάρχει από τους ποδοσφαιριστές και οι συνεχόμενοι τραυματισμοί είναι ένα «βέλος στην φαρέτρα» για να συζητηθεί από την πλευρά των επαγγελματιών παικτών της FIFPRO, αλλά και από την ECA η περίπτωση του να ζητηθεί ή να απαιτηθεί η ακύρωση του τουρνουά.

Φυσικά, η FIFA ένα τέτοιο «κάζο» δεν θα το αφήσει έτσι. Την ενδιαφέρει πολύ ποιες Ομοσπονδίες ζητούν την ακύρωση της.  Θα τις «σταμπάρει «σε πρώτη φάση και θα πάρει εκδίκηση αργότερα. Για αυτό να είστε σίγουροι.

Κι ερχόμαστε στον Πεπ και από εκεί που ξεκινήσαμε την κουβέντα για να πούμε πως γκρινιάζει επειδή δεν θα δοθεί την επόμενη σεζόν, μία έξτρα περίοδος ξεκούρασης ή να ακριβολογούμε καθυστερημένης έναρξης για τη Σίτι και την Τσέλσι στην Premier League που θα πάρουν μερος στο World club Cup.

Η Premier League ξεκαθάρισε πως καμία ομάδα δεν θα έχει αναβολές αγώνων ξανά στο ξεκίνημα της σεζόν για οποιαδήποτε διεθνή διοργάνωση και αυτό δεν... κάθισε καλά στον Καταλανό τεχνικό.

Να θυμίσω πως το 2020 είχε δοθεί μία άδεια να μην παίξουν τα πρώτα δυο ματς η Σίτι και η Γιουνάιτεντ στο πρωτάθλημα, που άρχιζε στις 11 Σεπτεμβρίου, γιατί μέχρι τα μέσα Αυγούστου είχαν υποχρεώσεις ακόμα στις ευρωπαϊκές  διοργανώσεις που ολοκληρώθηκαν λόγω Covid μέσα στο καλοκαίρι. Ο

Ο αντίλογος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τότε δεν δόθηκε επιπλέον χρόνος στη Γουλβς  που επίσης  μέσα στον Αύγουστο, έπαιξε με τον Ολυμπιακό και μετά με την Σεβίλλη για το Europa League. Ο Πεπ  ήταν εκνευρισμένος επίσης με την εντολή ουσιαστικά της FIFA πως πρέπει να παίξουν με τις καλύτερες δυνατές ενδεκάδες οι ομάδες που έχουν προσκληθεί. «Κανείς δεν μπορεί να μου πει μέχρι τους θα παίξω σε οποιαδήποτε διοργάνωση», ήταν η εκνευρισμένη απάντηση σε σχετική ερώτηση την Παρασκευή.

Και η αλήθεια είναι πως ο κάθε προπονητής έχει το δικαίωμα ακριβώς γι' αυτό άλλωστε και έχει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο να επιλέξει ποιος θέλει να στείλει, και με ποιους θέλει να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Αυτή η ιστορία ουσιαστικά μόλις έχει ξεκινήσει και πιστεύω πως όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι θα έχει ακόμα περισσότερη ένταση η όλη ιστορία.