Το ματς που έκλεισε… άκομψα το παλιό «Γουέμπλεϊ» και η Golden Generation της Αγγλίας που βρέθηκε στα χέρια του Σβεν Γκόραν Έρικσον

Πέρασαν 24 χρόνια από τότε που οι Γερμανοί… έκλεισαν το παλιό «Γουέμπλεϊ» με νίκη επί των Άγγλων, με το συγκεκριμένο παιχνίδι να προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις. Αποχώρησε ο Κίγκαν, προσελήφθη ο Σβεν Γκόραν Έρικσον και ο Σουηδός έγραψε ιστορία παραλαμβάνοντας τα «κλειδιά» για τη μετέπειτα Golden Generation των «τριών λιονταριών».  



Το ματς που έκλεισε… άκομψα το παλιό «Γουέμπλεϊ» και η Golden Generation της Αγγλίας που βρέθηκε στα χέρια του Σβεν Γκόραν Έρικσον

Στο 14ο λεπτό εκείνης της αναμέτρησης ο Ντέιβιντ Σίμαν άργησε να τοποθετήσει δυο παίκτες στο τείχος του για την εκτέλεση μιας στατικής φάσης από απόσταση, ο Ντίετμαρ Χάμαν πήρε φόρα για να κάνει το σουτ εκμεταλλευόμενος την ολιγωρία των Άγγλων και έγραψε το 1-0.

Αυτό το γκολ ήταν το μοναδικό της αναμέτρησης, η οποία ήταν η τελευταία που διεξήχθη στο παλιό «Γουέμπλεϊ», προτού το εμβληματικό γήπεδο του Λονδίνου κλείσει και ανακαινιστεί ολοκληρωτικά.

Έπειτα από το παιχνίδι της 7ης του Οκτώβρη του 2000 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 – με την Ελλάδα να είναι στον ίδιο όμιλο με τα «πάντσερ» και τα «τρία λιοντάρια», ο Κέβιν Κίγκαν έχοντας παρασυρθεί από το συναίσθημα, υπέβαλε την παραίτησή του από τον πάγκο της εθνικής ομάδας μέσα στην τουαλέτα! Τον Νοέμβρη του 2000 ανακοινώθηκε ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, που ανέλαβε από την έναρξη του 2001. 

Ο αείμνηστος Σουηδός, έγινε ο πρώτος ξένος ομοσπονδιακός προπονητής στα χρονικά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αγγλίας, παραλαμβάνοντας ένα σύνολο παικτών που χαρακτηρίστηκε «χρυσή γενιά» για το ποδόσφαιρο της χώρας. Κι όμως, δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ κοντά σε κάποιον τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση…

Φυσικά, με τον Έρικσον στον πάγκο, τον Σεπτέμβρη του 2001, τα «τρία λιοντάρια» πήγαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και διέλυσαν τους Γερμανούς με το ιστορικό 5-1. 

Κώστας Ζάλιαρης