Ο Μαρέσκα «χτίζει» ξανά μια Τσέλσι με ταυτότητα, αλλά θα χρειαστεί χρόνο και… τερματοφύλακα!

Κάθε παιχνίδι και καλύτερη. Κάθε ματς και πιο βελτιωμένη. Αυτό αντικατοπτρίζει και περιγράφει πλήρως τη φετινή Τσέλσι του Έντσο Μαρέσκα. Μαθαίνει, αλλάζει, συνηθίζει να παίζει με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, «συμμαζεύει» τα λάθη των μεταγραφών, των τελευταίων καλοκαιριών. Βρήκε τον… Ιταλό της, ήταν εξαιρετική η εικόνα της στο «Άνφιλντ» με τη Λίβερπουλ, παρά την ήττα. Οφείλουμε να το πιστώσουμε αυτό στον Μαρέσκα. Όπως και η διοίκηση της ομάδας. Που πρέπει να μη λειτουργήσει ξανά, το επόμενο καλοκαίρι, όπως το προηγούμενο με τον Ποτσετίνο, διότι θα «μηδενίσει» μία ολόκληρη προσπάθεια. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Μαρέσκα «χτίζει» ξανά μια Τσέλσι με ταυτότητα, αλλά θα χρειαστεί χρόνο και… τερματοφύλακα!

Ναι, στο τέλος της ημέρας, αυτό που ενδιαφέρει κάθε ομάδα και κάθε φίλο ενός συλλόγου, είναι το αποτέλεσμα.

Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Πολλοί λένε, και εγώ το έχω γράψει, πως ένας προπονητής μοιάζει πάντα να είναι τόσο καλός, όσο το τελευταίο του αποτέλεσμα. Αυτό είναι αποδεκτό.

Στο τέλος της ημέρας όμως, ο Έντσο Μαρέσκα, παρότι ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» με 2-1, μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος με τη δουλειά που έχει κάνει στην Τσέλσι.

Για να αντιληφθεί κανείς τι μπορεί να σημαίνει μία «ισχνή» ήττα, σε μία τέτοια έδρα, στην 8η αγωνιστική της Premier League, μπορεί να σκεφτεί τι ακριβώς θα λέγαμε και θα γράφαμε, σε περίπτωση που η Λίβερπουλ επικρατούσε με 5-0 της Τσέλσι… Για μία Τσέλσι που δεν έχει αγωνιστική «ταυτότητα», για τη νέα «εποχή» του Άρνε Σλοτ, για τα ατελείωτα εκατομμύρια που ξοδεύει ο Τοντ Μποέλι.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, οι «μπλε» μοιάζουν να έχουν βρει χαρακτήρα. Και να «χτίζουν» πάνω στην επιμονή και στα «θέλω» του Έντσο Μαρέσκα. Ενός ανθρώπου που διαδέχθηκε τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στο «Στάμφορντ Μπριτζ», στην πρώτη πραγματικά, μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στην καριέρα του.

«Εξαργύρωσε» την επιστροφή της Λέστερ στην Premier League με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ανέλαβε μία ομάδα με φοβερές απαιτήσεις και την ανάγκη να γίνει ξανά… υπολογίσιμη. Για να τα καταφέρει, ο Μαρέσκα πήρε μία μεγάλη απόφαση. Πως θα δουλέψει με 20 ποδοσφαιριστές, παρά το γεγονός πως η Τσέλσι απαρτίζει το ρόστερ της με 45 και πλέον παίκτες.

Έθεσε εξαρχής εκτός ομάδας όσους δεν του έκαναν. Ακόμη και αν τα ονόματα ήταν μεγάλα, όπως αυτό του Ραχίμ Στέρλινγκ, που κλήθηκε να βρει ομάδα και εν τέλει, παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Άρσεναλ, την τελευταία ημέρα των μεταγραφών!

Αυτό ακριβώς ζήτησε ο Μαρέσκα και η Τσέλσι αρχίζει να υιοθετεί τη νοοτροπία του. Του δίνει χρόνο, τα αποτελέσματα βελτιώνονται, η εικόνα μεταμορφώνεται. Κατά την άποψή μου, οι Λονδρέζοι διαθέτουν μεγάλο ταλέντο επιθετικά. Ο Τζάκσον έχει ρόλο πλέον στην ομάδα, ο Κόουλ Πάλμερ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής και όσοι δεν «ταυτίζονται» με το πλάνο, τίθενται εκτός. Ό,τι ακριβώς συνέβη δηλαδή με τον Μιχάιλο Μούντρικ, που ήταν εκτός αποστολής για το ματς στο «Άνφιλντ».

Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως η Τσέλσι είναι πλήρης και στον άξονα. Γνωρίζαμε πως ο Καϊσέδο είναι ένας από τους κορυφαίους στη θέση του, ακόμη και αν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για να αποκτηθεί, ήταν πολλά. Ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει ο Έντσο Φερνάντες. Είδαμε και ένα μικρό δείγμα με τον Ρομέο Λάβια, όταν υπάρχει ένας προπονητής που τον εμπιστεύεται. Έχει «κορμό» λοιπόν και στη μεσαία γραμμή η Τσέλσι.

Προσωπικά, θεωρώ πως τα βασικά της προβλήματα έρχονται από την τετράδα της άμυνας και… πίσω. Έχει ζητήματα η Τσέλσι στην ανασταλτική της λειτουργία. Δέχεται εύκολα φάσεις, «ζορίζεται» να κυκλοφορήσει την μπάλα από πίσω και δεν έχει έναν τερματοφύλακα που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν με έπειθε ούτε στην Μπράιτον ο Ρόμπερτ Σάντσεθ, ούτε και τώρα. Νομίζω πως χρειάζεται ένας καλύτερος και δεν γνωρίζω αν αυτός βρίσκεται στην… Μπόρνμουθ, με τη μορφή δανεισμού! Αναφέρομαι σαφώς στον Κέπα, που έκανε και μία μεγάλη επέμβαση, στο ματς με την Άρσεναλ το Σάββατο, με το σκορ στο 0-0.

Η ουσία όμως είναι πως η Τσέλσι βελτιώνεται. Ανεβαίνει. Αναβαθμίζει την εικόνα και την απόδοσή της. Και αυτό οφείλεται στο πλάνο και στην πραγματική δουλειά που κάνει ο Έντσο Μαρέσκα, που γνωρίζει πως θα δώσει «μοιραία» χρόνο και στους υπόλοιπους στην Ευρώπη, ώστε να τους διατηρεί σε εγρήγορση. Αυτό θα συμβεί και απέναντι στον Παναθηναϊκό, την Πέμπτη το βράδυ.

Θα πρέπει να τον στηρίξουν. Οφείλουν να το κάνουν. Διότι αν στο τέλος της σεζόν, παρθεί μία ανάλογη απόφαση με αυτή της προηγούμενης σεζόν και τον Ποτσετίνο, η Τσέλσι θα ξεκινήσει πάλι από το «μηδέν»…