Τεχνητή νοημοσύνη και ποδόσφαιρο: Μια ματιά στο μέλλον που είναι ήδη εδώ!

Ο  Μαρσέλο Μπιέλσα είχε πει κάποτε: «Αν το ποδόσφαιρο παιζόταν με ρομπότ θα είχα κατακτήσει τα πάντα», εκφράζοντας έτσι την πίστη του ως προς τις τακτικές του, αλλά και τον κυνισμό του απέναντι στο ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η  πρόοδος σε αυτό το κομμάτι με σκοπό να βελτιωθεί το παιχνίδι δεν έχει πραγματοποιηθεί.



Τεχνητή νοημοσύνη και ποδόσφαιρο: Μια ματιά στο μέλλον που είναι ήδη εδώ!

Το ποδόσφαιρο δεν θα αποκτήσει ποτέ τέτοια μορφή σε σημείο που οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους παίκτες, αλλά το σκάουτινγκ και τις μεταγραφές η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τις βελτιώσει σε σημείο που να γλιτώνει  πολύ χρόνο από τους αρμόδιους. Προφανώς και χρήμα.

Σαφέστατα, η ανθρώπινη αντίληψη μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω όμως την απάντηση σε αυτό έχει ήδη δώσει ο Λί Μούνεϊ, ιδρυτής της MUD Analytics, ο οποίος σε συνέντευξη του εξηγεί πως συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν χιλιάδες παιχνίδια μέσα σε λίγες μέρες ή και ώρες με σκοπό να δημιουργηθεί το καλύτερο πλάνο αντιμετώπισης του αντιπάλου.

Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στο ποδόσφαιρο είναι κάτι αναπόφευκτο με πολλές ομάδες να καινοτομούν ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με το ζήτημα του εξιχρονισμού στο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της Μπαρτσελόνα που με το Barca Innovation Hub δημιούργησε ένα σύστημα με στόχο να μειώσει τους τραυματισμούς, αλλά και να βοηθήσει τους προπονητές στην κλήση των αποφάσεων σχετικά με  το ποιος είναι πιο έτοιμος να ξεκινήσει βασικός.

Παρόλα αυτά, ο ενθουσιασμός για αυτή τη νέα εποχή θα φέρει και κάποιες αντιρρήσεις. Άνθρωποι ειδικευόμενοι στις δουλειές τους θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στα καινούρια δεδομένα κάτι το οποίο θα είναι διόλου εύκολο κυρίως στις παλιότερες γενιές.  Σε αυτό ο Μούνεϊ απαντάει ότι η σχέση θα είναι συμπληρωματική και το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

Ήδη πολλές ομάδες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στο να συλλέγουν δεκάδες πληροφορίες σε δευτερόλεπτα και να αναλύουν δεδομένα που μέχρι πριν μια δεκαετία θα χρειαζόταν ατελείωτος χρόνος για ν τα επεξεργαστεί μια ανθρώπινη ομάδα.

Ίσως, ο πρώτος διδάξας υπήρξε ο ιδιοκτήτης της Μπράιτον, ο Τόνι Μπλουμ. Ένας επιχειρηματίας που δεν κρύβει πως έγινε πολύ εκατομμυριούχος από την χρήση των data και των δεδομένων προσφέροντας εξειδικευμένα προγνωστικά που εξασφάλιζαν σίγουρα κέρδη στους πελάτες του σε online gambling κάνοντας χρήση του risk assessment και εξασφαλίζοντας κέρδη 1,8 έως 3,2 % στα fund που τον εμπιστεύτηκαν.

Αυτό πριν από 15 χρόνια και εξελίσσοντας του ουσιαστικά όλη αυτή την εταιρία την οποία έστησε με νεαρούς αναλυτές που τους έπαιρνα απευθείας από το πανεπιστήμιο, τους χρησιμοποιήσει αργότερα για να βρίσκει τους παίκτες, που δεν γνώριζε κανείς και που τους έφερνε στην ομάδα της Μπράιτον και από τους οποίους μελλοντικά οι γλάροι έβγαλαν πολλά χρήματα από μεταγραφές ή ενισχύοντας το ρόστερ. Ο Μπλουμ ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το AI για να αναλύεται ένας όγκος δεδομένων για τους προπονητές του όπως ο Γκρέιαμ Πότερ και ο Ντε Τζερμπι αργότερα με τον Ιταλό μάλιστα να εξηγεί κάποια στιγμή πως θα χρειαζόταν μια ομάδα είκοσι ανθρώπων για να κάνουν την ίδια ανάλυση!

Ο Πεπ  Γκουαρδιόλα Είναι κάποιος επίσης που έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να συγκεντρώσει από  πάρα πολλά παιχνίδια αντιπάλων τα στοιχεία που του χρησίμευαν!

Φυσικά, αυτό γίνεται επίσης και σε επιμέρους ανάγκες των ποδοσφαιρικών ομάδων. Μία κλασσική περίπτωση είναι η δουλειά που κάνει η Ουτρέχτη στην Ολλανδία, που χειρίζεται όλα αυτά τα στοιχεία για να αναλύσει πως ο αντίπαλος της εκτελεί τις στατικές φάσεις με αποτέλεσμα μία εντυπωσιακή βελτίωση της τάξεως του 87% στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης των κόρνερ!

Αυτό πάντως που προκαλεί ανησυχία εν μέρει είναι πως αρκετές δουλειές που κάνουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι πιθανώς μελλοντικά δεν θα χρειάζονται από την άλλη, υπάρχει και η επεξήγηση από ανθρώπους όπως ένας πρώην τεχνικός διευθυντής σε ομάδα της Bundesliga που για λόγους διασφάλισης της ανωνυμίας του δεν θέλει να αναφερθεί το όνομα του που επιμένει πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντικατασταθούν, γιατί έχουν ενσυναίσθηση που το μηχάνημα δεν μπορεί να αντιληφθεί.

Είναι ένα καινούργιο πάντως κεφάλαιο με το οποίο το ποδόσφαιρο πρέπει τα επόμενα χρόνια να μπορέσει να συμβιβαστεί και να ζήσει και κυρίως να μπορέσει να πάρει τα καλύτερα κομμάτια του για να τα χρησιμοποιήσει για κοινό καλό.

Δημήτρης Αθουσάκης