Αν δεν υπήρχε η Μάντσεστερ Σίτι, δεν θα… καταλαβαίναμε «Ιανουάριο και μεταγραφές»! - Η «ζωή» στην Αγγλία με το PSR
Κοιτά κανείς τα ποσά. Κάνει μία έρευνα που περιορίζεται στον φετινό και στον περσινό Ιανουάριο. Τι καταλαβαίνει; Πως η «ζωή» στην Premier League βασίζεται και κινείται απόλυτα συνυφασμένα με το PSR. Ούτε «φαντεζί» κινήσεις, ούτε αχρείαστες επιλογές. Και αν δεν υπήρχε η μεγάλη ανάγκη της Μάντσεστερ Σίτι για ενίσχυση, τότε ο Ιανουάριος θα είχε παρέλθει ακόμη πιο ανέξοδα, σε σχέση με τον προηγούμενο. Διότι πέρυσι είχαμε 133 εκατομμύρια αθροιστικά και φέτος, δίχως τους «πολίτες», θα είχαμε 10 λιγότερα! Γράφει ο Maverick.
Βρισκόμαστε κατά τη διάρκεια του χειμερινού μεταγραφικού «παζαριού». Πόσοι όμως, αλήθεια, το έχετε καταλάβει;
Και για την ακρίβεια, πόσοι θα το είχατε αντιληφθεί αν δεν υπήρχε στην Premier League φέτος η Μάντσεστερ Σίτι; Γιατί το λέω αυτό; Διότι αν βάλει κανείς «κάτω» τα ποσά που έχουν δαπανηθεί στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, θα διαπιστώσει πως οι «πολίτες» έχουν ξοδέψει κατά 50%, όσα έχουν ξοδέψει όλες οι υπόλοιπες ομάδες μαζί!
Πήραν τον Μαρμούς, πήραν τον Βίτορ Ρέις, έκαναν δικό τους τον Κουζάνοφ, που αποτελεί τον πρώτο Ουζμπέκο στην ιστορία της Premier League και συνολικά, έχουν δαπανήσει 152 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, οι υπόλοιπες ομάδες έχουν ξοδέψει μόλις 120 εκατομμύρια αθροιστικά! Είναι εντυπωσιακό και φυσικά, στα «έργα» της Μάντσεστερ Σίτι, δεν συμπεριλαμβάνω ούτε την πιο ακριβή ανανέωση συμβολαίου που έγινε ποτέ, αυτή του Έρλινγκ Χάαλαντ δηλαδή, αλλά ούτε και την επίσημη ανακοίνωση της παραμονής του Πεπ Γκουαρδιόλα.
Εξαιρώ δηλαδή αυτά τα δύο γεγονότα, με το πρώτο να ορίζεται ακόμη και κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ως το 2034 και επισημαίνω πως η Σίτι αποτελεί με διαφορά την πιο δραστήρια ομάδα στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Από εκεί και πέρα, στις πρώτες 27 ημέρες του Ιανουαρίου, που σε τέσσερις ημέρες ολοκληρώνονται, όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι μαζί έχουν δώσει περίπου 120 εκατομμύρια. Καλά καταλάβετε… Αν κάνετε τη διαίρεση, προκύπτει κατά μέσο όρο μόλις έξι εκατομμύρια για κάθε club!
Τι μας δείχνει όλο αυτό; Πως άπαντες, συμπεριλαμβανομένης και της Μάντσεστερ Σίτι, παρά την τεράστια ανάγκη της να ενισχυθεί, έχον βάλει για τα καλά στη ζωή τους το να συνυφαστούν με το PSR. Για τη βιωσιμότητά τους και την εξασφάλιση της «ατιμωρησίας» τους, οφείλουν να προσέχουν τις κινήσεις τους, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.
Μην ξεχνάμε πως πριν από λίγες ημέρες, το «Athletic» ξεκαθάρισε πως ουδείς σύλλογος παραβίασε κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Λέστερ που
«κινδύνευε» από την Championship, αλλά και της Έβερτον που είχε υποστεί αφαίρεση βαθμών πέρυσι.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα ποσά που δαπανήθηκαν από τους συλλόγους της Premier League, πέρυσι, τέτοια εποχή… Διότι συνολικά τότε οι μεταγραφές κόστισαν γύρω στα 133 εκατομμύρια, με την Κρίσταλ Πάλας να είναι πρώτης σε δαπάνες με 29, λόγω της κίνησης με τον Άνταμ Γουόρτον.
Κατά συνέπεια, καταλαβαίνετε πως όλοι… προσέχουν για να έχουν. Και κάπως έτσι, προκύπτει και η «καθυστέρηση» των ομάδων στις μεταγραφές ή η επιλογή τους να μην προβούν σε προσθαφαιρέσεις και να διατηρήσουν το υπάρχον ρόστερ τους.
Μένει να δούμε τι θα συμβεί στις επόμενες 88 ώρες. Αλλά κάτι μου λέει πως ελάχιστα θα αλλάξουν, με την Άρσεναλ και την Τότεναμ να είναι ίσως οι μοναδικές από το Big 6, που θα προσπαθήσουν να κάνουν κάτι. Περιμένουμε φυσικά, και το τι μέλλει γενέσθαι με τον Μάρκους Ράσφορντ, αλλά και με την περίπτωση ανταλλαγής Γκαρνάτσο – Ενκουνκού, που ακόμη παραμένει «ανοιχτή».