Οι 10+1 μεγάλες εκπλήξεις του FA Cup: Ένα «σοκ» ανά… 20 χρόνια η Λίβερπουλ, η «κατάρα» της Σίτι με τη Γουίγκαν και οι 90 θέσεις διαφορά!

Όσα χρόνια και αν περάσουν, ό,τι και αν συμβεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο, το FA Cup θα αποτελεί πάντα και… για πάντα, τον θεσμό των εκπλήξεων! Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Μπορεί ο οποιοσδήποτε, όπου και αν παίζει, σε ό,τι κατάσταση και αν είναι, να κερδίσει την κορυφαία ομάδα της Premier League. Είναι «επικό». Το βίωσε ξανά η Λίβερπουλ, επιβεβαιώνοντας την παράδοση της… 20αετίας, το έζησε τρεις φορές η Σίτι με τη Γουίγκαν, ενώ η Άρσεναλ δεν θα ξεχάσει ποτέ τις 90 θέσεις διαφορά από τη Ρέξαμ! Δείτε τις 10+1 μεγαλύτερες, στο England365…



Οι 10+1 μεγάλες εκπλήξεις του FA Cup: Ένα «σοκ» ανά… 20 χρόνια η Λίβερπουλ, η «κατάρα» της Σίτι με τη Γουίγκαν και οι 90 θέσεις διαφορά!

Πρόκειται για τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό. Τον βασικό λόγο που κάθε σύλλογος, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει στην έκπληξη. Το FA Cup ήταν, είναι και θα είναι, ένα «τουρνουά» που ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.

Και αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά πειστικό, ας ρωτήσει κανείς τους φίλους της Πλίμουθ, που βλέπουν την ομάδα τους στην τελευταία θέση της Championship, αλλά παράλληλα, έχουν αποκλείσει τη Λίβερπουλ. Ήταν πραγματικά ένα «έπος». Και δεν θα είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο στο Κύπελλο Αγγλίας.

Παρά ταύτα, αποτελεί την ιδανικότερη αφορμή, για να ανατρέξουμε στις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν λάβει χώρα ιστορικά στον θεσμό. Και ξεκινάμε…

Μπράιτον – Λίβερπουλ 2-0 (1984): Η Λίβερπουλ βιώνει έναν «σοκαριστικό» αποκλειστικό από το FA Cup, περίπου ανά 20 χρόνια.

Ο πρώτος ήρθε τη σεζόν 1983-84, με αντίπαλο την Μπράιτον, όπως θα διαβάσατε και πριν από μερικές ώρες, στο England365. Τότε, οι «κόκκινοι», είχαν ηττηθεί με 2-0 από τους «γλάρους» της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά εν τέλει, το εν λόγω αποτέλεσμα αποδείχθηκε καλός οιωνός.

Διότι κατέκτησαν εν συνεχεία κάθε λογής, διαθέσιμο τίτλο στη σεζόν! Το πρωτάθλημα, το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Λιγκ Καπ, με συνέπεια να γίνουν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που κάνει τρεμπλ, σε μία αγωνιστική περίοδο.

 

Μπέρνλι – Λίβερπουλ 1-0 (2005): Αν κάποιος εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιληφθεί τη «μαγεία» που κρύβει ο θεσμός του FA Cup, αρκεί να κατανοήσει την χρονιά που πραγματοποίησε η Λίβερπουλ το 2005! Μία σεζόν που την είδε να κατακτά το Champions League στον αλησμόνητο τελικό με τη Μίλαν, να τερματίζει εκτός τετράδας (5η), να φτάνει στον τελικό του Λιγκ Καπ και να το χάνει από την Τσέλσι και να… αποκλείεται από την Μπέρνλι στον 3ο γύρο του FA Cup!

Η Μπέρνλι βρισκόταν στην 2η κατηγορία,  τερμάτισε στην 13η θέση, αλλά αν κάποιος έχει να θυμάται κάτι από εκείνη την χρονιά, ήταν το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου, με το απίθανο αυτογκόλ του Τραορέ!

 

Πλίμουθ – Λίβερπουλ 1-0 (2025): Και φτάνουμε φυσικά, στο παιχνίδι απέναντι στην Πλίμουθ, με τη γηπεδούχο να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Championship και τη φιλοξενούμενη να είναι πρώτη στην Premier League, έχοντας «τερματίσει» και στην πρώτη θέση της League Phase του Champions League. Και όμως, τελικό αποτέλεσμα… 1-0, χάρη σε ένα πέναλτι – δώρο του Έλιοτ!

Μένει να δούμε αν αυτό το αποτέλεσμα θα γυρίσει τη Λίβερπουλ… πίσω στο 1984 και αν όλο αυτό είναι οιωνός για κάτι πολύ μεγάλο, στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Οψόμεθα…

 

Ρέξαμ – Άρσεναλ 2-1 (1992): Δεν θα μπορούσε να λείπει από την εν λόγω κατηγορία, το «σοκ» που υπέστη η πρωταθλήτρια Αγγλίας μία χρονιά νωρίτερα, από την Ρέξαμ της 4ης κατηγορίας! Μιλάμε σχεδόν για 90 θέσεις διαφορά στους βαθμολογικούς πίνακες, όμως η «άσημη» Ρέξαμ έκανε το… θαύμα της.

Οι «κανονιέρηδες» προηγήθηκαν στο 43ο λεπτό με τον Σμιθ, αλλά οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν την κατάσταση, χάρη στα γκολ των Τόμας και Γουότκιν μέσα σε 120 δευτερόλεπτα. Το 2-1 παρέμεινε μέχρι τέλους, με τον προπονητή της Άρσεναλ, Τζορτζ Γκρέιαμ να δηλώνει στο τέλος πως ήταν το… χειρότερο αποτέλεσμα της καριέρας του! Για την ιστορία, το 1993 η Άρσεναλ αποτέλεσε την… Κυπελλούχο Αγγλίας, επικρατώντας της Σέφιλντ Γουένσντεϊ.

 

Μπόρνμουθ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (1984): Ήταν αναμφίβολα μία κακή χρονιά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να τερματίζουν στην 4η θέση στο πρωτάθλημα και να βιώνουν έναν απρόσμενο αποκλεισμό από την ομάδα 4ης κατηγορίας.

Ο λόγος για την Μπόρνμουθ, η οποία απέκλεισε με «καθαρό» σκορ (2-0) τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας στον πάγκο της τον Χάρι Ρέντναπ, στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας.

Στις 7 Ιανουαρίου του 1984 η… παράσταση άνηκε ολοκληρωτικά στους γηπεδούχους, ενώ 1,5 χρόνο αργότερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε τον θεσμό! Ωστόσο, η εν λόγω νίκη αποτελεί μόλις μία από τις τρεις επικρατήσεις που έχει πανηγυρίσει η Μπόρνμουθ ιστορικά επί της Γιουνάιτεντ, ούσα και η… παρθενική της κόντρα στους «κόκκινους» του Μάντσεστερ!

 

Κόλτσεστερ – Λιντς 3-2 (1971): Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματα που έχει πανηγυρίσει ποτέ η Κόλτσεστερ. Υποδέχθηκε τη Λιντς, που κάθε χρόνο διεκδικούσε τρεις τίτλους και με πρωταγωνιστή τον Κρόφορντ, βρέθηκε να προηγείται με 3-0 στο πρώτο ημίχρονο. Η φιλοξενούμενη μείωση με τους Χάντερ και Τζόνι Τζάιλς, αλλά το σκορ έμεινε ως είχε και η γηπεδούχος προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Εκεί, φιλοξένησε την Έβερτον, μπροστά σε 53.000 φίλους της, αλλά αποκλείστηκε με χαρακτηριστική ευκολία με 5-0.

 

Χέρφορντ – Νιούκαστλ 2-1 (1972): Πρόκειται δεδομένα για μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του FA Cup μέχρι και σήμερα, μιας και η Χέρφορντ αποτέλεσε την πρώτη μη επαγγελματική ομάδα μετά την Γέοβιλ Τάουν του 1949 που απέκλεισε την Σάντερλαντ, που άφησε εκτός μία ομάδα από την πρώτη κατηγορία! Η πρώτη αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με 2-2, ο επαναληπτικός οδηγήθηκε στην παράταση και το 2-1 από τον Ρίκι Τζορζτ το 2003 σηματοδότησε ένα ανεπανάληπτο «σοκ» για τις «καρακάξες»!

 

 

Στίβενεϊτζ – Νιούκαστλ 3-1 (2011): Ακόμη μία τεράστια έκπληξη που πραγματοποιήθηκε στο FA Cup, με την Στίβενεϊτζ να αποκλείει τη Νιούκαστλ με 3-1 στο «Μπρόουντχολ Γουέι», σηματοδοτώντας μόλις την 3η φορά που ομάδα από την 4η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου προκρινόταν έναντι μίας από την Premier League από το 1922! Οι γηπεδούχοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 2-0, ο Μπάρτον μείωσε, αλλά το γκολ του Πίτερ Γουίν αποδείχθηκε καθοριστικό και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

 

Χάλιφαξ – Μάντσεστερ Σίτι 1-0 (1980): Μπορεί η Χάλιφαξ να αγωνίζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή στη National League και η Μάντσεστερ Σίτι να είναι η πρωταθλήτρια Αγγλίας, όμως πριν από 43 χρόνια, οι «πολίτες» αποκλείστηκαν με 1-0. Σε έναν τραγικό αγωνιστικό χώρο, οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι, πανηγύρισαν το σπουδαιότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους και «υπνώτισαν» τη Σίτι! Πριν από μία δεκαετία, οι «ήρωες» του 1980 για τη Χάλιφαξ, έκαναν… reunion εντός αγωνιστικού χώρου!

 

Γουίγκαν – Μάντσεστερ Σίτι, τρεις διαφορετικές… νίκες: Όσο περίεργο και αν ακούγεται, καθώς εν έτει 2025, η Γουίγκαν αγωνίζεται στην 3η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, στην προηγούμενη δεκαετία αποτέλεσε τον «φονέα» της Μάντσεστερ Σίτι.

Δεν το έκανε μία, δεν το έκανε δύο, αλλά την κέρδισε στο FA Cup τρεις φορές, σε μία «ιδιαίτερη» ιστορία που περιλαμβάνει και τον τελικό του θεσμού, τη σεζόν 2012-13, με το τελικό 1-0 χάρη στο γκολ του Μπεν Γουότσον.

 

Από εκεί και πέρα, η Γουίγκαν την κέρδισε και στα προημιτελικά, ακριβώς την επόμενη σεζόν, με 2-1, μέσα στο «Έτιχαντ», με τον Νασρί απλώς να καταφέρνει να μειώσει για τη Μάντσεστερ Σίτι! Προηγήθηκαν οι «latics», σκόραραν δις, τερματοφύλακάς τους ήταν ο Σκοτ Κάρσον, που σήμερα βρίσκεται στο ρόστερ του Πεπ Γκουαρδιόλα!

 

Και το κακό «τρίτωσε» πριν από επτά χρόνια, όταν η Μάντσεστερ Σίτι συνάντησε ξανά τη Γουίγκαν στον θεσμό, στον 5ο γύρο αυτήν τη φορά και εκτός έδρας. Αλλά το αποτέλεσμα, ήταν εκ νέου το ίδιο, με τον Πεπ να βιώνει το απόλυτο «σοκ», χάρη στο γκολ του Γκριγκ στο φινάλε.

Με βασικούς είχε παραταχθεί η Σίτι, άπαντες έπαιζαν, ολοκλήρωσαν το ματς με «10» οι «πολίτες», χάρη στην αποβολή του Ντελφ. Για την ιστορία, απλώς να αναφέρουμε πως αρχηγός της Γουίγκαν σε εκείνο το ματς ήταν ο Νταν Μπερν, ο οποίος εν συνεχεία αγωνίστηκε στην Premier League με τη φανέλα της Μπράιτον και της Νιούκαστλ.

 

Σριούσμπερι – Έβερτον 2-1 (2003): Μπορεί η Έβερτον να ολοκλήρωσε εκείνο το πρωτάθλημα στην 7η θέση της βαθμολογίας, με τον Ντέιβιντ Μόγιες στην τεχνική της ηγεσία, όμως στο FA Cup δεν κατόρθωσε να προκριθεί ούτε σε έναν… γύρο παραπάνω από ό,τι ξεκίνησε.

Ηττήθηκε με 2-1 από την Σριούσμπερι στο δεύτερο ματς της στο 2003, μετά την εντός έδρας ισοπαλία με τη Μάντσεστερ Σίτι την… Πρωτοχρονιά,  χάρη στο γκολ του Γέμσον στο 88’ και αποκλείστηκε!

 

Δημήτρης Μανάκος