Το προφίλ των αντιπάλων της Αγγλίας

Με χαμόγελα υποδέχτηκαν την κλήρωση των ομίλων του Euro2012 στην Αγγλία και τονίζουν ότι με προσοχή είναι εφικτή η πρόκριση στην επόμενη φάση. Ποιοι είναι, όμως, οι αντίπαλοι των «τριών λιονταριών»; Το england365.gr σας παρουσιάζει τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ουκρανία. 



Το προφίλ των αντιπάλων της Αγγλίας

Δείτε εδώ όλους τους ομίλους και το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Το προφίλ της Γαλλίας

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε. Και στην περίπτωση της Αγγλίας για το Euro 2012, η πρεμιέρα θα είναι πολύ ζόρική. Απέναντι στα «τρία λιοντάρια» η Γαλλία, που μόνο τυχαία δεν είναι και η παρουσία της στις μεγάλες διοργανώσεις την έχει αναδείξει σε ένα από τα μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδόσφαιρου.

Στη σύγχρονη ιστορία του, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Γαλλίας έχει κατακτήσει το Euro του 1984, το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, το οποίο και διοργάνωσε, ενώ το 2000 πανηγύρισε για δεύτερη φορά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε έναν συγκλονιστικό τελικό κόντρα στην Ιταλία!

Στο Μουντιάλ του 2006, οι «τρικολόρ» έμειναν με το μετάλλιο του ηττημένου, καθώς είδαν τη «σκουάντρα ατζούρα» να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Γερμανίας, ενώ σε εντελώς αντίθεση τροχιά, κανείς στη Γαλλία δεν θέλει να θυμάται την παρουσία της εθνικής τους ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, το 2010…

Μάλιστα, η καταστροφική πορεία των Γάλλων στην περσινή μεγάλη διοργάνωση, τους έριξε στην 27η θέση της κατάταξης της FIFA για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ενώ πλέον καταλαμβάνουν τη 15η, με τον Λοράν Μπλαν να ελπίζει σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο.

Η εθνική ομάδα της Γαλλίας, είναι μαζί με την Αργεντινή, οι δύο που έχουν καταφέρει να βάλουν το όνομά τους πάνω στα τρία πιο σημαντικά τρόπαια σε διεθνές επίπεδο, αφού οι «τρικολόρ» μετρούν και δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, με το τελευταίο να έρχεται το 2003.

Η τελευταία νίκη της Αγγλίας επί της Γαλλίας τοποθετείται το 1997 (!), ενώ τα «τρία λιοντάρια» έχουν ακόμη νωπές μνήμες από την ήττα (2-1) στο «Γουέμπλεϊ», τον Νοέμβριο του 2010, έστω κι αν η μεταξύ τους αναμέτρηση είχε φιλικό χαρακτήρα.

Πάντως, σε σύνολο 28 αγώνων κόντρα στους «τρικόλορ», σε όλες τις διοργανώσεις, οι Άγγλοι μετρούν 16 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες.

 

Το προφίλ της Σουηδίας

Έφτασε ως εδώ, ως καλύτερη δεύτερη ομάδα από τη φάση των ομίλων των προκριματικών, όντας στον πέμπτο όμιλο. Μεγάλη παράδοση δεν έχει στο θεσμό, όσον αφορά στις επιτυχίες, αφού καλύτερη πορεία της είναι το 1992, όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Και αν η παράδοσή της και οι εμφανίσεις της δεν τρομάζουν, αυτές κόντρα στην Αγγλία είναι κάτι περισσότερο από ανησυχητικές για τα «τρία λιοντάρια». Μπορεί η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο να επικράτησε των Σκανδιναβών στο φιλικό του Νοεμβρίου (1-0), αλλά έπρεπε να περάσουν 43 χρόνια για να γίνει κάτι αντίστοιχο.

Ο Έρικ Χάμρεν κινεί τα νήματα από τον πάγκο και θα προσπαθήσει να σταματήσει τα «τρία λιοντάρια» στο δρόμο τους για την επόμενη φάση. Αστέρι της ομάδας ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ενώ αρχηγός τους συγκροτήματος είναι ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ο οποίος έχει παραστάσεις από το Νησί, αφού φορά τη φανέλα της Σέλτικ. Το ίδιο και ο Όλοφ Μέλμπεργκ, ο οποίος έχει περάσει από την Άστον Βίλα, όπως και οι Γιόνας και Μάρτιν Όλσον, οι οποίοι αγωνίζονται σε Γουέστ Μπρομ και Μπλάκμπερν, αντίστοιχα.

Βασικός αναμένεται να είναι στη μεσαία γραμμή και ο Σεμπάστιαν Λάρσον, της Σάντερλαντ.

 

Το προφίλ της Ουκρανίας

Τον ενθουσιασμό των εκ των διοργανωτών του Euro 2012 αλλά και την απειρία τους σε ότι αφορά τις μεγάλες διοργανώσεις καλείται να αντιμετωπίσει η εθνική ομάδα της Αγγλίας. Η Ουκρανία είναι ένα από τα εμπόδια των «τριών λιονταριών» στον τέταρτο όμιλο του θεσμού.

Με τελευταία επιτυχία αυτή της συμμετοχής στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, η ουκρανική ομάδα είναι ένας από τους λόγους που σκόρπισαν αισιοδοξία στην Αγγλία για την πορεία τους στη διοργάνωση του καλοκαιριού.

Το σύνολο του Όλεγκ Μπλαχίν, ασφαλώς, δεν χρειάστηκε να περάσει από προκριματική φάση για να βρεθεί στους ομίλους του Euro, αφού συμμετέχει με την ιδιότητα της διοργανώτριας.

Μετά την ανεξαρτητοποίησή της, το 1991 και πριν το 2006, η Ουκρανία δεν είχε καταφέρει να «τσεκάρει» το «εισιτήριο» για κάποιο άλλο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Παγκόσμιο Κύπελλο. Αρχικά, δεν είχε προλάβει να αναγνωριστεί και να συμμετέχει στα προκριματικά του Μουντιάλ το 1994. Η ήττα από την Κροατία απαγόρευσε από τους Ουκρανούς να προκριθούν στην τελική φάση του αμέσως επόμενου Μουντιάλ, η Σλοβενία ήταν αυτή που της έδειξε το «stop» για το Euro 2000 και η Γερμανία την άφησε εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 2002.

Ο Όλεγκ Μπλαχίν έφερε μια νέα εποχή στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Ουκρανίας. Οδήγησε την ομάδα στους ομίλους του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 και μάλιστα, προκρίθηκε από το γκρουπ με τις Ισπανία, Τυνησία και Σαουδική Αραβία. Στη φάση των «16» οι Ουκρανοί ξεπέρασαν και το εμπόδιο των Ελβετών, ωστόσο, στα προημιτελικά, η Ιταλία εξανέμισε τις ελπίδες τους και με το 3-0 τους έστειλε πίσω στο Κίεβο…

Η πρόκριση στο Euro 2008 αποδείχθηκε αποστολή με μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας, ενώ η Ελλάδα ήταν αυτή που στην προκριματική φάση του περσινού Μουντιάλ στη Νότια Αφρική άφησε την Ουκρανία με την απογοήτευση.

Οι εκ των διοργανωτών του Euro 2012, μαζί με την Πορτογαλία, εύχονται να είναι πολύ διαφορετικό. Η κλήρωση, τους έφερε στο δρόμο της Αγγλίας. Οι Σεφτσένκο, Τίμοστσουκ, Ρεμπρόφ και η παρέα τους, δηλώνουν αποφασισμένοι. Παρ’ όλα, η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο χαμογελάει.

Το παιχνίδι με την Ουκρανία που είναι και το τελευταίο – χρονικά – του 4ου γκρουπ του Euro, σε περίπτωση που αποκτήσει κρίσιμο χαρακτήρα για την πρόκριση, θα επιτρέπει στα «τρία λιοντάρια» να θεωρήσουν το στόχο τους κάτι παραπάνω από εφικτό…