Boxing day σημαίνει απλά…ποδόσφαιρο!

H διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων στη Βρετανία, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, είναι τόσο παραδοσιακή συνήθεια όσο και η γαλοπούλα για το δείπνο και η ομιλία της Βασίλισσας! To England365.gr σας ενημερώνει για την Boxing Day.  



 Boxing day σημαίνει απλά…ποδόσφαιρο!

Στο νησί που λατρεύουν τις παραδόσεις, όσο πιθανότατα πουθενά αλλού στον πλανήτη, φροντίζουν να τις διατηρούν με ευλάβεια. Η παρουσία των μελών μιας οικογένειας σε ένα γήπεδο εκείνη την ημέρα, είναι μέρος του εορταστικού προγράμματος, από τότε που ξεκίνησε το πρωτάθλημα το 1888. Και οι διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων προσπαθούν να μην τους δημιουργήσουν προβλήματα.

Έτσι την αγωνιστική της 26ης Δεκεμβρίου (που όπως και οι υπόλοιπες δεν προκύπτει από κλήρωση), οι αναμετρήσεις γίνονται μεταξύ συλλόγων κοντινών περιοχών. Δεν θα δούμε στο πρόγραμμα, παραδείγματος χάρη  μια ομάδα από τη Βόρεια Αγγλία να αγωνίζεται στο Λονδίνο, αλλά σε μια πόλη που βρίσκεται κοντά και η πρόσβαση των φιλάθλων των φιλοξενούμενων δεν θα είναι…μετανάστευση.

Oι αριθμοί των εισιτηρίων στη Boxing Day, επιβραβεύουν την επιλογή των διοργανωτών, καθώς η αύξηση στους θεατές κάποιες σεζόν άγγιζε το 24% σε σχέση με τις υπόλοιπες αγωνιστικές. 

Βέβαια το χριστουγεννιάτικο μενού δεν περιλαμβάνει μόνο ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά ιπποδρομίες και ράγκμπι. Μάλιστα μέχρι  και το 1959 υπήρχαν αγώνες και ανήμερα ακόμη των Χριστουγέννων, αλλά αυτό σταμάτησε μόλις οι παίκτες απέκτησαν περισσότερα δικαιώματα.

Aπό την άλλη, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την εφαρμογή ενός διαλλείματος στη διάρκεια των γιορτών. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον υπογράμμισε πως αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία για τους παίκτες και τους προπονητές να …γεμίσουν τις μπαταρίες και να προετοιμαστούν για την υπόλοιπη χρονιά, ειδικά αν ακολουθεί και μια διοργάνωση το καλοκαίρι.  Οι κακές εμφανίσεις της εθνικής Αγγλίας στα μεγάλα τουρνουά, κάποιοι θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα του εξοντωτικού προγράμματος και τις συγκρίνουν με την παρουσία χωρών που έχουν διακοπή στο πρωτάθλημα όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ακόμα και αν κάποιος υποστηρίξει πως το παραπάνω μπορεί να είναι και σύμπτωση, δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η καταπόνηση των παικτών λόγω του ρυθμού της Πρέμιερ Λιγκ είναι μεγαλύτερη και η διακοπή μόνο ευεργετική θα ήταν για τα πόδια των ποδοσφαιριστών.  

Τι είναι το Boxing Day

Έτσι ονομάζεται η δεύτερη των Χριστουγέννων στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας. Η ονομασία αυτή προέρχεται από μια παραδοσιακή συνήθεια σύμφωνα με την οποία οι πλούσιοι προσέφεραν στους υπαλλήλους τους ή στους υπηρέτες τους, κουτιά που περιείχαν δώρα ή χρήματα, παραδοσιακά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, την οποία μάλιστα τους άφηναν να επισκεφτούν τις οικογένειες τους! Πάντως η ονομασία προέρχεται τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα.

Πάντως όσοι πάνε στο γήπεδο στις 26 Δεκεμβρίου βλέπουν ματς σε εορταστικό κλίμα, ενώ συνήθως δεν τους απογοητεύουν και οι ομάδες. Για παράδειγμα το 1963, επιτεύχθηκαν 66 γκολ! Δείτε τα αποτελέσματα: Μπλάκπουλ – Τσέλσι 1-5, Μπάρνλεϊ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-1, Φούλαμ – Ιπσουϊτς 10-1, Λέστερ – Εβερτον 2-0, Λίβερπουλ – Στόουκ 6-1, Νότιγχαμ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-3, Γουέστ Μπρομ – Τότεναμ 4-4, Σέφιλντ Γουέντσντεϊ – Μπόλτον 3-0, Γουλβς – Αστον Βίλα 3-3, Γουέστ Χαμ – Μπλάκμπερν 2-8.

Τουλάχιστον τότε ο κόσμος απόλαυσε ποδόσφαιρο, καθώς μια χρονιά νωρίτερα, λόγω πολικού ψύχους, δεν έγιναν παιχνίδια από τη Boxing Day ως τον Μάρτιο!