Κάποιος που να καταλαβαίνει την ιδιοσυγκρασία των οπαδών!

Ότι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο που έλεγε και το λαικό άσμα. Η εποχή Φάμπιο Καπέλο που ξεκίνησε ονειρικά και με πολλές ελπίδες ολοκληρώθηκε απότομα και με άσχημους  τίτλους τέλους.



Κάποιος που να καταλαβαίνει την ιδιοσυγκρασία των οπαδών!

Φαίνεται τελικά πως η θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού στην Αγγλία κουβαλάει μία κατάρα από την εποχή που αντικαταστάθηκε (με άσχημο τρόπο) ο μόνος προπονητής που οδήγησε τα «λιοντάρια» σε κατάκτηση Μουντιάλ. Από το 1974 η εθνική Αγγλίας δεν βρήκε ποτέ ηρεμία, με τον Ντον Ρέβι να… λιποτακτεί το 1977 για τα Αραβικά Εμιράτα αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την ομοσπονδία, τον Ρον Γκρίνγουντ να μαθαίνει το 1982 από τον Τύπο την αντικατάσταση του από τον Μπόμπι Ρόμπσον ο οποίος με τη σειρά του, και ενώ όλες οι εφημερίδες ζητούσαν το κεφάλι του, συμφώνησε πριν το Μουντιάλ του 1990 με την Αιντχόβεν. Το εκπληκτικό είναι πως μόλις έγινε γνωστό, τον κατηγορούσαν ως «προδότη». Ο διάδοχος του Γκρέιαμ Τέιλορ αφού συγκρούστηκε με όλους έφυγε και αυτός ταπεινωμένος το 1993 για να πάρει τη θέση ο Τέρι Βέναμπλς. Η εξαιρετική εικόνα της Αγγλίας στο EURO το 1996 δημιούργησε προσδοκίες, αλλά τα οικονομικά προβλήματα του Βέναμπλς και οι δικαστικές του περιπέτειες τον οδήγησαν σε παραίτηση, για να αναλάβει ο εκλεκτός των media Γκλεν Χοντλ. Το 1999 με τις περιβόητες δηλώσεις του περί μετενσάρκωσης ξεσήκωσαν σάλο και απομακρύνθηκε από την FA με τον Κέβιν Κίγκαν να αποθεώνεται ως αντικαταστάτης του. Και αυτού η θητεία τελείωσε άδοξα με το 0-1 από τη Γερμανία στο τελευταίο διεθνές ματς του παλιού Γουέμπλει τον Οκτώβριο πριν έρθει ως «Μεσσίας» ο Σβεν Γκόραν Ερικσον. Ο Σουηδός που ακούμπησε όρια δημοτικότητας της τάξης του 85% όταν η Αγγλία διέλυσε τη Γερμανία με 5-1 στο Μόναχο το 2001, όταν έφυγε εν μέσω σεξουαλικών σκανδάλων και έντονης αντιπαράθεσης με  τον Τύπο το 2006, είδε να τον αντικαθιστά ο (ανερχόμενος τότε)  Στιβ Μακ Κλάρεν. Το κάζο που ακολούθησε παραμένει πρόσφατο για να επεξηγηθεί, οπότε ο ερχομός του Καπέλο, ενός πολύπειρου τεχνικού με επιτυχίες όπου και αν δούλεψε, αποτελούσε εχέγγυο. Ο Ιταλός με την αποχώρηση του, κλείνει ένα κύκλο και παρά την κάκιστη εικόνα στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, το ποσοστό νικών του στον πάγκο, με 66% είναι το υψηλότερο οποιουδήποτε προκατόχου του.

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του; Αν και η ομοσπονδία δεν αποκλείει την περίπτωση να είναι ξένος, θέλω να πιστεύω πως θα είναι κάποιος Άγγλος. Πιθανότατα ο Χάρι Ρέντναπ αφού τελικά το να είσαι τεχνικός της εθνικής Αγγλίας, δεν είναι απλή δουλειά. Θέλει να μπορείς να καταλάβεις τον Τύπο, να μιλάς τη γλώσσα, να έχεις βιώματα που να ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία των οπαδών και σε τελική ανάλυση να έχεις την ικανότητα να αντιληφθείς γιατί κάτι που σε άλλη χώρα θεωρείται πταίσμα με βάση τα πιστεύω και τις κολλημένες νοοτροπίες στο νησί, είναι έγκλημα. Αν είμαι αισιόδοξος; Ομολογώ πως καθόλου αλλά σάμπως όταν στο παρελθόν όλα έδειχναν ιδανικά στο ξεκίνημα  συνέβη κάτι καλύτερο;