Match of the 70’s Part 2

Πιστοί στο ραντεβού μας, είμαστε πάλι εδώ για να απολαύσουμε την μαγεία του αγγλικού ποδοσφαίρου στην δεκαετία του ‘70. Σήμερα θα μιλήσουμε για την περίοδο 1971-72 όπου αν ρίξουμε μια ματιά στην τελική βαθμολογία θα διαπιστώσουμε πως μέχρι και την τελευταία αγωνιστική ο τίτλος του πρωταθλητή δεν είχε ξεκαθαρίσει.



Match of the 70’s Part 2

Την προηγούμενη σεζόν είδαμε την Άρσεναλ να κατακτά το νταμπλ και οι φιλοδοξίες για την νέα σεζόν ήταν οι ίδιες. Με καθοδηγητή από τον πάγκο τον Μπέρτι Μι αλλά και τους Φρανκ Μακ Λίντοκ, Ρέι Κένεντι και Τσάρλι Τζορτζ πρωταγωνιστές στο γήπεδο οι φίλοι των «κανονιέρηδων» ήλπιζαν στην επανάληψη του περσινού θριάμβου. Επόμενο φαβορί για το πρωτάθλημα, η Λιντς του Ντον Ρέβι. Τα «παγώνια» έχασαν το πρωτάθλημα του 1971 αλλά τώρα έδειχναν αποφασισμένοι όσο ποτέ να κόψουν πρώτοι το νήμα με ηγέτες τους Πίτερ Λόριμερ και Μπίλι Μπρέμνερ. Ισχυρές ομάδες αλλά αουτσάιντερ όσον αφορά τον τίτλο του πρωταθλητή ήταν η Λίβερπουλ των  Μπιλ Σάνκλι, Τζον Τόσακ και του νεοφερμένου Κέβιν Κίγκαν και η Μάντσεστερ Σίτι του προπονητικού διδύμου Τζο Μέρσερ και Μάλκολμ Άλισον.

Και τελείως για το τυπικό να σας αναφέρουμε και την Ντέρμπι Κάουντι του Μπράιαν Κλαφ γιατί για αυτή την περίπτωση θα μιλήσουμε παρακάτω πάρα πολύ!

Τον Αύγουστο του 1971 ξεκινά το πρωτάθλημα. Στις πρώτες αγωνιστικές τα πράγματα κυλούν ομαλά χωρίς εκπλήξεις. Η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι πετυχαίνουν τις πιο εμφατικές νίκες κόντρα στις Τσέλσι και Τότεναμ αντίστοιχα.

Έπρεπε να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο για να δούμε τις πρώτες γκέλες αλλά και τις πρώτες εκπλήξεις. Η Λίβερπουλ έχασε βαθμούς στο Άνφιλντ στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάρη στις εμπνεύσεις του μάγου Τζορτζ Μπεστ. Στο τέλος του μήνα, την κούρσα του πρωταθλήματος οδηγούσε η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (;)ενώ οι «μπέμπηδες» και η Ντέρμπι ακολουθούσαν.

Οι «Λεπίδες» ήταν τυχερές που είχαν στις τάξεις τους τον νεαρό Τόνι Κάρι. Μπαλιά διαβήτης, ποδοσφαιρική οξυδέρκεια, φυσική κατάσταση, αυτά ήταν λίγα από τα προσόντα του Άγγλου μέσου.

Τον Οκτώβριο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκατέστησε την τάξη, νίκησε την Σέφιλντ στο μεταξύ τους παιχνίδι και έπιασε κορυφή. Αλλά όχι για πολύ! Η Λιντς νίκησε μέσα στο Ολντ Τράφορντ με γκολ του Πίτερ Λόριμερ ύστερα από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα των «κόκκινων διάβολων».

Το «κλου» του πρωταθλήματος όμως ήταν τα σκληρά μαρκαρίσματα. Και μερικά απ’ αυτά ήταν τόσο σκληρά που «έκοβαν» καριέρες. Αν και στην Αγγλία οι διαιτητές άφηναν το ματς να παίζεται, οι ομάδες που έπαιζαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα με κάρτες και αποβολές.

Πίσω στα δικά μας, τον Νοέμβριο του 1971 πρώτη στην βαθμολογία εξακολουθούσε να ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (κόντρα στις προβλέψεις) με επιθετικές αιχμές τους Μπέστ και Λόου. Στην δεύτερη θέση είχε σκαρφαλώσει η αήττητη, μέχρι εκείνη την ώρα, Ντέρμπι Κάουντι που υπό τις οδηγίες του Μπράιαν Κλαφ έφερνε επιτυχή αποτελέσματα. Στην Τρίτη θέση ακολουθούσε η Μάντσεστερ Σίτι και ο Δεκέμβριος αναμενόταν «καυτός» αφού το πρώτο ματς του μήνα ήταν Ντέρμπι – Σίτι.

Ο Μπράιν Κλαφ βγήκε νικητής ξεπερνώντας το εμπόδιο των πολιτών. Όμως οι απεργίες των εργατών ανάγκασαν την ποδοσφαιρική ομοσπονδία να διακόψει για λίγο καιρό το πρωτάθλημα και το ενδιαφέρον των φιλάθλων στράφηκε στο Κύπελλο Αγγλίας. Εκεί όπου η Άρσεναλ πέρασε εύκολα την Σουίντον αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν αυτή που έκανε η Χέρφορντ. Η άσημη αγγλική ομάδα που έπαιζε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα κατάφερε να αποκλείσει την Νιουκάστλ από τον θεσμό και όλο το νησί σοκαρίστηκε από το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε ξανά στα μέσα του Ιανουαρίου και ύστερα από μερικές αγωνιστικές η Σίτι είχε πάρει ελαφρύ προβάδισμα επί της Λιντς (μόλις δύο πόντους) ενώ ακολουθούσαν κατά πόδας Ντέρμπι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μέχρι τον Φεβρουάριο άντεξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρίσκεται ψηλά στην βαθμολογία. Εκείνον τον μήνα ήρθε η ήττα από την Λιντς με 5-1 και κάπου εκεί ο προπονητής των «μπέμπηδων», Φρανκ Ο’ Φάρελ έχασε το κοντρόλ. Ο Ο’Φάρελ άσχετα αν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου κρίθηκαν ικανοποιητικά, ποτέ δεν μπόρεσε να μπει στην ψυχολογία των παικτών του και ιδιαίτερα του μεγάλου σταρ της ομάδας, Τζορτζ Μπεστ. Τότε ήταν μάλιστα και η πρώτη φορά που ο «Τζόρτζι» δήλωσε πως θα σταματήσει το ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι άρχισε και η κατηφόρα για την ομάδα.

Οι ομάδες της κορυφής έκαναν τις απαραίτητες μεταγραφικές κινήσεις έτσι ώστε να συμπληρώσουν το παζλ που θα τους οδηγούσε στον τίτλο. Το μεγάλο κάζο όμως το έπαθε ο Μπράιαν Κλαφ. Η Ντέρμπι είχε συμφωνήσει σε όλα με τον επιθετικό της Νότιγχαμ Φόρεστ, Ίαν Μουρ, ο Κλαφ το είχε ήδη παρουσιάσει στους δημοσιογράφους αλλά την επόμενη ημέρα φόραγε την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έπειτα απ’ αυτό το περιστατικό ο Κλαφ «νευρίασε» και μοναδικός του σκοπός ήταν η ΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Ο παμπόνηρος Ντον Ρέβι όμως και η Λιντς απέφυγαν τις μεταγραφικές κοκορομαχίες των αντιπάλων του, στρώθηκε στην δουλειά και οι νίκες ήταν η φυσιολογική έκβαση των πραγμάτων.

Εν τω μεταξύ υπήρχαν και άλλες διοργανώσεις. Στις 4 Μαρτίου 1972 στο Γουέμπλεϊ, η Στόουκ Σίτι του Γκόρντον Μπανκς πανηγυρίζει το Λιγκ Καπ (πρώτος της τίτλος σε 147 χρόνια ιστορίας) επικρατώντας της Τσέλσι με 2-1.

Τελικός Κυπέλλου

Στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας θα ξαναβρίσκονταν(είχαν ξανασυναντηθεί το 1971) Λιντς και Άρσεναλ αφού πέρασαν τις Μπέρμιγχαμ και Στόουκ αντίστοιχα.

Πίσω στο πρωτάθλημα, η μάχη κορυφωνόταν. Στην πρώτη θέση η Ντέρμπι με 51 βαθμούς, στην δεύτερη οι «πολίτες» της Σίτι με 50 και στην τρίτη τα «παγώνια» με 49. Τα «κριάρια» πετυχαίνουν σπουδαία νίκη επί της ομάδας του Ντον  Ρέβι στην κρισιμότερη καμπή της Πρέμιερσιπ. Αλλά χάνουν από την Σίτι και μειώνεται πάλι η διαφορά και η βαθμολογία γίνεται θρίλερ!

Όλα πλέον ήταν στο χέρι της Λιντς. Εάν νικούσε ή έστω να έπαιρνε τον βαθμό της ισοπαλίας στην τελευταία αγωνιστική έπαιρνε το πρωτάθλημα!

Πριν το τελευταίο ματς πρωταθλήματος που θα έκρινε τον πρωταθλητή, τα «παγώνια» είχαν να δώσουν ακόμα έναν σημαντικό αγώνα. Τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας με αντίπαλο την Άρσεναλ. Το γκολ του Κλαρκ ήταν αρκετό για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του τροπαίου και όλοι οι οπαδοί της ομάδας απαιτούσαν το νταμπλ!

Δύο μέρες μετά τους πανηγυρισμούς η Λιντς αντιμετώπιζε την Γουλβς. Οι «λύκοι» δάγκωσαν τα «παγώνια», νίκησαν 2-1 και άφησαν τον Ντον Ρέβι, χωρίς πρωτάθλημα για δεύτερη σερί χρονιά, να διαμαρτύρεται για δωροδοκία των ποδοσφαιριστών της Γουλβς. Η αγγλική ομοσπονδία ποτέ δεν ξεκίνησε έρευνες για το θέμα και έτσι απλά ο Μπράιαν Κλαφ, που βρισκόταν με την οικογένεια του στα νησιά Σίλι και έκανε διακοπές, οι ποδοσφαιριστές της Ντέρμπι και ο Πίτερ Τέιλορ που βρίσκονταν στην Μαγιόρκα ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές.

 

Αυτό ήταν και το πρώτο τρόπαιο του «Κλάφι» σε ηλικία 37 χρονών.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στον τελικό του νεοσύστατου Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ βρέθηκαν δύο αγγλικές ομάδα, η Τότεναμ με την Γουλβς. Οι «Spurs» χάρη σε γκολ του Μάρτιν Τσίβερς κατέκτησαν το τρόπαιο.

Η Εθνική Αγγλίας το καλοκαίρι του 1972 γνώρισε ντροπιαστική ήττα και αποκλείστηκε από την Δυτική Γερμανία στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών και όλοι οι Άγγλοι έκαναν λόγο για αντικατάσταση του Σερ Αλφ Ράμσεϊ. Πρώτος στις προτιμήσεις του κόσμου για την θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού ήταν ο Μπράιαν Κλαφ.

Την άνοδο τους στην Πρέμιερ Λιγκ κέρδισαν οι Νόριτς (πρώτη φορά στην ιστορία της) και Μπέρμιγχαμ  ενώ υποβιβάστηκαν οι Νότιγχαμ Φόρεστ και Χάντερσφιλντ.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, η Άστον Βίλα έπειτα από δύο χρόνια στην τρίτη κατηγορία της Αγγλίας κέρδισε την άνοδο στην δεύτερη ενώ η μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν, η Χέρεφορντ πήρε την θέση της Μπάροου που είχε οικονομικά προβλήματα.

Τhat’s all Folks!Απολαύστε τα video και έρχονται ακόμα καλύτερα!!!  

 

Μιχάλης Ηλιού