«Ναοί» και …παλάτια (pics)

Στους ρυθμούς του Κυπέλλου κινείται η ποδοσφαιρική ζωή στην Αγγλία, με τους προημιτελικούς να πραγματοποιούνται σε τέσσερα από τα πιο ιστορικά γήπεδα του Νησιού. Το england365.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και σας μεταφέρει στις κερκίδες τους, όσο αυτές ακόμη υπάρχουν στο αρχικό τους σημείο. 



«Ναοί» και …παλάτια (pics)

Τσιμεντένιοι τοίχοι, ξύλινα πατώματα, εξέδρες ορθίων, πλαστικά καθίσματα, αναπαυτικές θέσεις που βουλιάζεις.

Κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι σε κάθε γήπεδο, με την αρχή του νήματος να πηγαίνει δύο αιώνες πίσω και άπειρες εικόνες και παραστάσεις να μεσολαβούν.

«Άνφιλντ», «Στάμφορντ Μπριτζ», «Γκούντισον Παρκ» και «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» θα φιλοξενήσουν τα προημιτελικά του Κυπέλλου, το Σαββατοκύριακο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα περισσότερα από αυτά τα γήπεδα –αν όχι όλα- σε μια δεκαετία θα αποτελούν μπάζα. Βλέπετε, οι περισσότερες από τις ομάδες (Λίβερπουλ, Τσέλσι, Έβερτον, Τότεναμ, αντίστοιχα) έχουν αρχίσει –ήδη- τις προετοιμασίες για τη «μετακόμισή» τους, έστω και εάν αυτές συναντούν δυσκολίες.

 

Ομάδα

Γήπεδο

Εγκαίνια

Χωρητικότητα

Ρεκόρ προσέλευσης

Έσοδα/Αγώνα

Τσέλσι

«Στάμφορντ Μπριτζ»

1877*

42.499

82.905 (1935)

2,4 εκατ. λίρες

Έβερτον

«Γκούντισον Παρκ»

1892

40.157

78.299 (1948)

775 χιλ. λίρες

Λίβερπουλ

«Άνφιλντ»

1884**

45.362

61.905 (1952)

1,6 εκατ. λίρες

Τότεναμ

«Γουάιτ Χαρτ Λέιν»

1899

36.230

75.038 (1938)

1,5 εκατ. λίρες

* Ως χώρος άθλησης, η Τσέλσι το χρησιμοποίησε το 1905 / ** Η Λίβερπουλ εκεί, από το 1892

Και οι τέσσερις «Ναοί» έχουν φιλοξενήσει ημιτελικά του θεσμού, ενώ του «Γκούντισον Παρκ» έχει …στολιστεί και για Τελικό Κυπέλλου. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο που συνδέει αυτά τα γήπεδα, εκτός από τα παραπάνω και τις βραδιές επιτυχίας και δόξας. Το βιογραφικό του Archibald Leitch τα περιλαμβάνει. Ποιος είναι ο Leitch; Σκωτσέζος αρχιτέκτονας, γεννημένος το 1865, και γνωστός σε όλο το Νησί, αφού είναι αυτός που σχεδίασε τα περισσότερα «σπίτια» ομάδων. Εκτός από τα παραπάνω, προσθέστε –μερικά μόνο- ακόμη: «Χάιμπουρι», «Άιμπροξ», «Σέλτικ Παρκ», «Κρέιβεν Κότατζ», «Ίγουντ Παρκ», «Χίλσμπορο», «Ολντ Τράφορντ», «Μολινό», «Βίλα Παρκ».

Όλα αυτά θα αποτελέσουν παρελθόν, όπως φαίνεται αρκετά σύντομα. Ο τρόπος που λειτουργεί ο χώρος του ποδοσφαίρου, πλέον, επιβάλλει μεγάλα γήπεδα, εμπορικούς χώρους, μια πολιτεία ολόκληρη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η περίπτωση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από την στιγμή που το «Ολντ Τράφορντ» αύξησε τη χωρητικότητά του, τα έσοδα …τράβηξαν την ανηφόρα, με τα νούμερα της φετινής σεζόν να δείχνουν 3,6 εκατ. λίρες έσοδα κάθε ημέρα που διεξάγεται αναμέτρηση για την Πρέμιερ Λιγκ. Ίδια –εξαιρετικά κερδοφόρα- κατάσταση και για την Άρσεναλ, με τους Λονδρέζους να βάζουν στα ταμεία τους 3,45 εκατομμύρια μετά από κάθε παιχνίδια, αν και το «Έμιρεϊτς» έχει αποδειχθεί «καταραμένο», αφού δεν έχει πανηγυρίσει κάποιον τίτλο από όταν μετακόμισε εκεί.

Η Τότεναμ θα μπορούσε –ήδη- να ετοιμάζεται για τη δική της μετακόμιση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, αλλά η δικαστική διαμάχη με τη Γουέστ Χαμ δεν κατέληξε υπέρ της. Η διοίκησή της δεν το βάζει κάτω και έχει αρχίσει από τώρα τα σχέδια για άλλο γήπεδο. Το ίδιο και της Τσέλσι, με πιο πιθανή τη μετακόμισή της στην περιοχή που στεγάζεται ο ηλεκτρικός σταθμός του Battersea. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Λίβερπουλ, είτε με την ανακαίνιση του «Άνφιλντ», είτε με την κατασκευή άλλου στο Στάνλεϊ Παρκ. Οι προσπάθειες της Έβερτον τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσει τη νέα της πολιτεία στο Κέρκμπι και στο Κινγκς Ντοκ δεν έφεραν καρπούς, αλλά η διοίκησή της δεν το βάζει κάτω.

Η οικονομική κρίση περνά και από την Αγγλία. Οι κάνουλες του χρηματοπιστωτικού συστήματος παραμένουν κλειστές, αν και όχι ερμητικά. Οι περισσότεροι από τους ιστορικούς συλλόγους στρέφουν το βλέμμα τους προς το μέλλον, όπως έκαναν και έναν αιώνα πριν και το μόνο που μένει να δούμε είναι το πόσο σύντομα θα γίνουν τα επόμενα βήματα και πόσο αυτά θα φέρουν τις παραπάνω ομάδες κοντά στις επιτυχίες.