Premier League Review: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το england365.gr συνεχίζει τα αφιερώματα του στήν Πρέμιερ Λιγκ με την ομάδα που έχασε ένα δικό της πρωτάθλημα. Η διαφορά των οχτώ βαθμών που της έδιναν άνεση στην κορυφή, εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είχε την ατυχία να δει τη μισητή συμπολίτισσα να κατακτά τον τίτλο στο συγκλονιστικότερο φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σχεδόν δεν θέλει να θυμάται τη σεζόν 2011-2012.



Premier League Review: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό. Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, το χειρότερο. Η κατάκτηση του Community Shield εις βάρος της Μάντσεστερ Σίτι, τον περασμένο Αύγουστο, δεν είχε συνέχεια. Όλοι οι στόχοι χάθηκαν. Το Λιγκ Καπ, το Κύπελλο, η Ευρώπη και τελευταίο και… πιο οδυνηρό απ’ όλα, το πρωτάθλημα.

Το νέο… «αίμα»

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήξερε ακριβώς πώς ήθελε να κινηθεί στο μεταγραφικό «παζάρι», το περασμένο καλοκαίρι. Οι Άσλεϊ Γιάνγκ, Φιλ Τζόουνς και Νταβίντ Ντε Χέα κλήθηκαν να επανδρώσουν ένα ανανεωμένο ρόστερ και να αναλάβουν τη δυσκολότερη αποστολή της ποδοσφαιρικής τους καριέρας, που ήταν η διατήρηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ. Κι αν οι δύο πρώτοι κατάφεραν να προσαρμοστούν άμεσα στις ανάγκες της ομάδας και του επιπέδου, ο Ντε Χέα χρειάστηκε να περάσει από… 40 κύματα για να «κερδίσει» τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να αποκτήσει σταθερότητα η απόδοσή του. Ο Τομ Κλέβερλι εντυπωσίασε αλλά έπαιξε ελάχιστα παιχνίδια λόγω των προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετώπισε, ενώ στα μισά της σεζόν... επιστρατεύτηκε και ο Πολ Σκόουλς για να ενισχύσει την «πληγωμένη» μεσαία γραμμή της ομάδας. Ο Ντάνι Γουέλμπεκ σε ένα… κρεσέντο σκοραρίσματος βοήθησε σε μέγιστο βαθμό και τα νιάτα έδειξαν έτοιμα να μπουν κατευθείαν στα βαθιά.

Ένα… πραγματικό «Θέατρο των Ονείρων»

Κάπως έτσι έμοιαζε στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου το «Ολντ Τράφορντ» για τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μια νίκη διαδεχόταν την άλλη και το σημείο αναφοράς στην αγωνιστική περίοδο ήρθε σχετικά νωρίς. Το 8-2 επί της Άρσεναλ έγραψε ιστορία στην Πρέμιερ Λιγκ. Ήταν η μεγαλύτερη νίκη των «κόκκινων διαβόλων» στην ιστορία των αναμετρήσεων με τους «κανονιέρηδες», η στιγμή που αρκετοί ζήτησαν την απομάκρυνση του Αρσέν Βενγκέρ από την τεχνική ηγεσία των «Λονδρέζων» και ένα αποτέλεσμα που έδινε ελπίδες για πολλά πράγματα στους οπαδούς των περσινών Πρωταθλητών Αγγλίας.

Το αφεντικό της πόλης είναι «γαλάζιο»

Η χρονιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα περιελάμβανε δύο ήττες από τη μισητή συμπολίτισσα που το αντίκτυπό τους ήταν τεράστιο σε γόητρο και βαθμολογία. Ξεκινώντας από τον πρώτο τομέα, οι «πολίτες» έφτασαν στην έδρα των «κόκκινων διαβόλων» τον περασμένο Οκτώβριο και με θράσος, τύχη, αλλά πολύ περισσότερο… με μαγκιά, ντρόπιασαν τη Γιουνάιτεντ μπροστά στο κοινό της, επικρατώντας με σκορ 6-1! Εκείνη την περίοδο, η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παρέπαιε και στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να τα κάνει… μαντάρα και να δίνει πραγματική μάχη για να γλιτώσει τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Διπλό «αντίο»

Το 2011 ήταν χρονιά που για αρκετούς λόγους έπρεπε να φύγει… ανεπιστρεπτί και για ελάχιστους να αποτελέσει ανάμνηση που «χρυσώνει» το χάπι! Στο φινάλε του χρόνου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποχαιρέτησε πρόωρα το Λιγκ Καπ με την εντός έδρας ήττα (2-1) από την Κρίσταλ Πάλας, ενώ και το Τσάμπιονς Λιγκ τελείωσε με ήττα (2-1) από τη Βασιλεία για να υπάρξει συνέχεια στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.

Πάει και το Κύπελλο

Το απερχόμενο έτος ολοκληρώθηκε με ήττα στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Μπλάκμπερν, την τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου και στο πρώτο ματς του 2012, η Γιουνάιτεντ είδε τη Νιούκαστλ να ξεπερνάει το εμπόδιό της με σχετική ευκολία και σκορ 3-0! Σαν να μην έφταναν αυτά, χάθηκε και ο στόχος του Κυπέλλου Αγγλίας με τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ, που ακολούθησε μιας… γλυκιάς στιγμής μέσα στη σεζόν με την άτυπη «εκδίκηση» επί της Μάντσεστερ Σίτι νωρίτερα στη διοργάνωση.

Λύγισε τον «Αίαντα», ήταν… γατάκι μπροστά στα «λιοντάρια»

Με την έξοδο από το Τσάμπιονς Λιγκ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβαλε στόχο την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Μόνο έτσι θα μπορούσε να… «ξεπλύνει» τη ντροπή για την αδυναμία που έδειξε στην προσπάθεια να πραγματοποιήσει αξιόλογη πορεία στα «αστέρια». Ο Άγιαξ δεν κατάφερε να τη σταματήσει στη φάση των «32». Οι «κόκκινοι διάβολοι» πήραν εύκολη πρόκριση στην επόμενη φάση, εκεί όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Άπειρη από μεγάλες διοργανώσεις η βασική ομάδα. Ε και; Με δύο εμφανίσεις που έκαναν τη Γιουνάιτεντ να μοιάζει… γατάκι μπροστά στα «λιοντάρια» του Μπιέλσα. Πάει και η Ευρώπη κάπου εκεί. Έμεινε μόνο το πρωτάθλημα και το φινάλε θα ήταν για γερά νεύρα…

Πίκρα… απ’ τα «ζαχαρωτά»

Το φετινό πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ είχε το πιο δραματικό τελείωμα που έχει παρατηρήσει κανείς στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ή τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ετοιμαζόταν για… φιέστα και γιορτές όταν απέκτησε διαφορά 8 βαθμών από τη Σίτι μετά την ήττα (1-0) των «πολιτών» από την Άρσεναλ και τη νίκη των περσινών Πρωταθλητών επί της ΚΠΡ (2-0) την ίδια μέρα. Ποιος να του το ‘λεγε όμως, του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τι θα επακολουθούσε… Ήττα από Γουίγκαν, καταστροφική ισοπαλία με την Έβερτον στο «Ολντ Τράφορντ» και ήττα στο ντέρμπι τίτλου στο «Etihad». Εκεί η Μάντσεστερ Σίτι απέκτησε το προβάδισμα στην ισοβαθμία λόγω της διαφοράς τερμάτων και την κράτησε μέχρι τέλους. Ακόμη κι αν χρειάστηκε… 94 λεπτά για να νικήσει στην τελευταία «στροφή» και να πανηγυρίσει τον τίτλο. Την ώρα που ο Σέρχιο Αγουέρο διαμόρφωνε το τελικό 3-2, οι «κόκκινοι διάβολοι» περίμεναν τα νέα από τα … τρανζιστοράκια των οπαδών τους στο «Στάδιο του Φωτός». Ένας δικός τους τίτλος χάθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Περιμένοντας για να μάθουν ότι όλα τελείωσαν…