Premier League Review: Γουίγκαν

Για ακόμα μία χρονιά, οι περισσότεροι την θεωρούσαν ως μία από τις ομάδες που θα αποχαιρετούσε την Πρέμιερ Λιγκ. Η πορεία της μάλιστα στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν έδειχνε να επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις. Το φινάλε για ακόμα μία φορά ωστόσο, ήταν ιδανικό για την Γουίγκαν του Ρομπέρτο Μαρτίνες.  



Premier League Review: Γουίγκαν

Εκκίνηση… εφιάλτης!

Τόσο άσχημη εκκίνηση ούτε ο χειρότερος «εχθρός» της δεν θα μπορούσε να σκεφτεί! Μετά τις πρώτες τρεις αγωνιστικές στις οποίες μέτρησε δύο ισοπαλίες (με Νόριτς και Γουίγκαν) και μία νίκη (2-0 επί της ΚΠΡ), η Γουίγκαν… ξέχασε τι πάει να πει επιτυχία. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις νίκες, αλλά και στους βαθμούς των ισοπαλιών.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου και την εκτός έδρας ήττα με 3-0 από την Μάντσεστερ Σίτι, έως τις 6 Νοεμβρίου και το 3-1 από την Γουλβς στο «Μολινό», οι «Latics» έμοιαζαν… ανήμποροι να «σταυρώσουν» έστω και έναν βαθμό! Με τραγικό απολογισμό 8 συνεχόμενων ηττών σε αυτό το εφιαλτικό δίμηνο, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνες έπιασε πάτο και αποτελούσε το νούμερο-ένα φαβορί να κουνήσει… μαντήλι!

Τα πρώτα σημάδια ζωής!

Ο Ισπανός τεχνικός βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και η διακοπή της μίας εβδομάδας σε εκείνο το χρονικό σημείο έμοιαζε ως… μάννα εξ’ ουρανού. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον σύλλογο. Με την επιστροφή της στις αγωνιστικές υποχρεώσεις η Γουίγκαν έδειξε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Η εντός έδρας ισοπαλία (3-3) με την Μπλάκμπερν και η εκτός έδρας επικράτηση (2-1) επί της Σάντερλαν πρόσθεσαν στο «σακούλι» τέσσερις βαθμούς-χρυσάφι που βοήθησαν εκτός από τα… μαθηματικά και στην ψυχολογία. Ένα καλό διάστημα με μόλις μία ήττα σε συνολικά έξι ματς, την έφεραν στο -1 από την σωτηρία και η ελπίδα επέστρεψε στα πρόσωπα όλων.

 

Ξανά στην… σφαλιάρα!

Ενώ όλα έδειχναν να παίρνουν το δρόμο τους, ήρθε η δεύτερη «μαύρη» περίοδος. Ένας μήνας και κάτι από την επομένη των Χριστουγέννων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, με συγκομιδή μόλις ενός βαθμού (ισοπαλία 2-2 με Στόουκ) την έφεραν στην τελευταία θέση της κατάταξης και πλέον όλοι θεώρησαν πως βρήκαν από νωρίς την πρώτη ομάδα που θα αποχαιρετούσε την κατηγορία.

Η πορεία πρωταθλητισμού που έφερε την σωτηρία

Μέχρι και τα μέσα Μαρτίου η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη. Δύσκολα έχανε, αλλά και δύσκολα κέρδιζε ο συγκρότημα του Μαρτίνες, ωστόσο η ουσία παρέμενε ίδια, όπως και η θέση της κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού.

Εκεί ήταν που όλα άλλαξαν! Στις 9 τελευταίες αγωνιστικές οι «Latics» έφεραν τα πάντα… τούμπα και με απολογισμό 7 νίκες και μόλις δύο ήττες σε αυτό το διάστημα κατάφεραν να ανανεώσουν για ακόμα μία χρονιά την παρουσία τους στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μάλιστα σε αυτό τα διάστημα οι επιτυχίες δεν ήρθαν απέναντι σε αδιάφορες ομάδες. 2-1 την Λίβερπουλ, 1-0 την Γιουνάιτεντ και το εντυπωσιακό 4-0 επί της Νιούκαστλ αποτέλεσαν τα highlights της μεγάλης… επιστροφής για το δημιούργημα του Ρομπέρτο Μαρτίνες, του οποίου η δουλεία αναγνωρίστηκε καθολικά  και τον έφερε μια «ανάσα» από τον πάγκο της Λίβερπουλ.