Κακός δαίμονας οι οικοδεσπότες για την Αγγλία

Η Αγγλία χρειάζεται απόψε κόντρα στην Ουκρανία μόλις μια ισοπαλία για να εξασφαλίσει την πρόκριση της στα προημιτελικά της διοργάνωσης, ωστόσο η παράδοση της με οικοδεσπότες των μεγάλων διοργανώσεων δεν είναι ενθαρρυντική.  



Κακός δαίμονας οι οικοδεσπότες για την Αγγλία

Μόνο δυσάρεστες μνήμες ξυπνούν στα «λιοντάρια» οι αναμετρήσεις με τους διοργανωτές στα μεγάλα τουρνουά. Πιο πρόσφατη και πιο δραματική ήταν η συνάντηση με την Πορτογαλία στα προημιτελικά του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος του 2004. Οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που πήραν την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα 2-2.

Στο EURO του 1980, η Αγγλία αναμετρήθηκε με την οικοδέσποινα Ιταλία τη δεύτερη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου. Η «σκουάντρα ατζούρα» πήρε τη νίκη με γκολ του Ταρντέλι, στερώντας από τα «λιοντάρια» τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την πρόκριση στον τελικό. Η ομάδα του Ρον Γκρινγουντ  τερμάτισε τελικά στην τρίτη θέση του ομίλου. Το Βέλγιο ήταν αυτό που κατέκτησε την πρώτη θέση και αντιμετώπισε στον τελικό τη νικήτρια του άλλου ομίλου Δυτική Γερμανία.

Δυο χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Αγγλία χρειαζόταν νίκη την τελευταία αγωνιστική για να προκριθεί στα ημιτελικά από τη δεύτερη φάση των ομίλων.  Μπορεί να μην έχασε από τη διοργανώτρια Ισπανία, αλλά το 0-0 άφησε τα «λιοντάρια» στη δεύτερη θέση πίσω από τη Δυτική Γερμανία.

Στο Μουντιαλ του 1990,  η ομάδα του Μπόμπι Ρόμπσον διεκδίκησε απέναντι στην Ιταλία την τρίτη θέση στο τουρνουά. Οι Ιταλοί με πέναλτι του Τότο Σκιλάτσι τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη πήραν τη νίκη με 2-1. 

Το 1992, στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα της Σουηδίας, «τα λιοντάρια» ήθελαν τη νίκη για να προκριθούν στα ημιτελικά την τελευταία αγωνιστική απέναντι στους διοργανωτές. Αν και προηγήθηκαν με τον Πλατ στο 4ο λεπτό, γνώρισαν τελικά την ήττα με 2-1 και τερμάτισαν στην τελευταία θέση του ομίλου.