Μέτρα λιτότητας και στην Πρέμιερ Λιγκ
Την εφαρμογή του δικού της οικονομικού Fair Play εξετάζει η Πρέμιερ Λιγκ για τη νέα σεζόν. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο τα στελέχη της θα επεξεργαστούν το σχέδιο προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία.
Μπορεί η Πρέμιερ Λιγκ να είναι το πιο ακριβοπληρωμένο πρωτάθλημα στον πλανήτη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι «περικοπές» δεν έχουν θέση στο λεξιλόγιο της. Για την ακρίβεια το θέμα «μέτρα για τον έλεγχο του κόστους» ήταν πρώτο στην ατζέντα στην σημερινή συνεδρίαση της Πρέμιερ Λιγκ.
Η Πρέμιερ Λιγκ αναμένεται να επεξεργαστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο το σχέδιο για την εφαρμογή ενός Financial Fair Play στο πρωτάθλημα της από την επόμενη σεζόν. Τα αυξημένα έσοδα από τις νέες τηλεοπτικές συμφωνίες αποτελούν μια καλή αφορμή για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας των συλλόγων και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι είκοσι ομάδες που απαρτίζουν τη λίγκα.
Σε καμία περίπτωση οι διοικήσεις των συλλόγων δεν θα ήθελαν να δουν τα (κατά 70%) αυξημένα έσοδα τους από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, να συνδυαστούν με αύξηση στους μισθούς των ποδοσφαιριστών αλλά και των ατζέντηδων τους. Μόλις μια φορά στα 20 χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ (όπου τα συνολικά έσοδα έφτασαν από τα 263 εκατομμύρια λίρες στα 2,9 δις λίρες) οι μισθοί μειώθηκαν. Αυτό συνέβη την σεζόν 2004-05 λόγω της μικρής υποχώρησης των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά όλες τις υπόλοιπες σεζόν η αύξηση των μισθών κινήθηκε σε διψήφια νούμερα!
Το σημαντικό είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι ομάδες συμφωνούν πως πρέπει να μπει ένα όριο στα έξοδα, ακόμη και με την εφαρμογή ενός salary cup. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι συμφωνούν πως «κάτι πρέπει να γίνει» δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο «τι πρέπει να γίνει». Αυτό ενδεχομένως να αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση τον ερχόμενο Φλεβάρη όπου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο. Για την εφαρμογή του απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 14 απο τους 20 συλλόγους.