«Σκιές» για στημένο αγώνα στο Νησί

Το μεγαλύτερο δίκτυο "στημένων" ποδοσφαιρικών αγώνων στην Ευρώπη φαίνεται πως αποκάλυψε η Europol! Όπως ανακοινώθηκε, 425 άτομα είναι ύποπτα για συμμετοχή στο κύκλωμα, ενώ 380 αγώνες είναι στο "μικροσκόπιο" μεταξύ των οποίων και ένας αγώνας Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε στην Αγγλία την τελευταία τετραετία.  



«Σκιές» για στημένο αγώνα στο Νησί

Ημέρα θλίψης για το ευρωπαικο ποδόσφαιρο χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ο επικεφαλής της Europol, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποίηθηκε στην έδρα της EUROPOL στη Χάγη και στην οποία αποκλαύφθηκαν στοιχεία για τη δράση οργανωμένου κυκλώματος που είχε έδρα στην Ασία, αλλά δρούσε σε πάνω απο 15 ευρωπαικές χώρες.  Μάλιστα αξιωματούχοι της Europol εκφράζουν φόβους πως αυτοί είναι η «κορυφή του παγόβουνο».

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν απο την 18μηνη έρευνα των αρχών, υπάρχουν συνολικά 425 άτομα που φαίνεται πως είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα (50 εκ των οποίων έχουν συλληφθεί), ενώ 380 αγώνες θεωρούνται ύποπτοι.  Μεταξύ αυτών,  είναι αγώνες της προκριματικής φάσης τόσο του Παγκοσμίου Κυπέλλου όσο και του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος, αλλά και δυο αναμετρήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ εκ των οποίων ο ένας έγινε στην Αγγλία "τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια" όπως ανακοινώθηκε. Το άλλο ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης φέρεται να είναι -σύμφωνα με ολλανδικά μέσα- το Ντιναμό Zαγκρεμπ-Λιόν (1-7) στο τέλος του 2011.

Τα κέρδη από την έκβαση των ματς ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υψηλότερη αμοιβή για μια δωροδοκία φαίνεται να είναι το ποσό των 140.000?. 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην Ελλάδα ή σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ τα ονόματα των εμπλεκομένων δεν θα δοθούν ακόμη στη δημοσιότητα καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.  Ωστόσο, όπως τόνισαν ενδέχεται κάποια απο τα ματς που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 380 να έχουν γίνει ηδη μετά απο έρευνες των κατά τόπους αρχών. Ηδη άτομα έχουν καταδικαστεί στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία και την Σλοβενία.

Στοιχεία πάντως υπάρχουν και για πάνω απο 300 αγώνες οι οποίοι έγιναν στην Αφρική, την Ασία, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική τη διετία 2009-11.