Όταν ο χουλιγκανισμός πηγαίνει εκδρομή
Λούτον και Μίλγουολ αντιμέτωπες ξανά για πρώτη φορά μετά το 1985. Γιατί είναι ξεχωριστό ένα ματς ανάμεσα σε μια ομάδα της Τσάμπιονσιπ και έναν σύλλογο των ερασιτεχνικών κατηγοριών; Το england365.gr σας θυμίζει εκείνο το βράδυ του Μαρτίου, σχεδόν 20 χρόνια πριν, όταν μπάλες μπιλιάρδου πετάχτηκαν από τη μια εξέδρα στην άλλη.
Το Λούτον από τη νότια πλευρά του Λονδίνου χωρίζουν σχεδόν 50 μίλια. Λίγα περισσότερα από ότι το Λίβερπουλ με το Μάντσεστερ. Σχεδόν ίδια απόσταση μεταξύ Μάντσεστερ και Λιντς.
Το μίσος των οπαδών των παραπάνω ομάδων είναι άσβεστο. Το ίδιο κι αυτό ανάμεσα σε αυτούς της Λούτον και της Μίλγουολ.
Το ματς του 1985 ολοκληρώθηκε σε …δόσεις και με περισσότερους από 30 ανθρώπους να οδηγούνται στο νοσοκομείο, μετά από συγκρούσεις μέσα στο γήπεδο, αλλά και σε όλη την πόλη του Λούτον.
Διαβάστε την παρακάτω ξεχωριστή ιστορία που περιλαμβάνει σπασμένες οροφές τραίνων, αλλά και τρομερές σκηνές μέσα στο γήπεδο, με τους αστυνομικούς να βρίσκουν ακόμη και μαχαίρια στις εστίες:
Βράδυ της 13ης Μαρτίου. Η Μίλγουολ αγωνίζεται στην τότε Division Three, η Λούτον στην Division One. Το Κύπελλο Αγγλίας φέρνει τους δύο συλλόγους αντιμέτωπους για τον έκτο γύρω του θεσμού. Από το μεσημέρι της Τετάρτης υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια, μέσα και έξω από το γήπεδο. Μένει μόνο ένα βήμα για τα ημιτελικά και καμία από τις Μίλγουολ και Λούτον δεν θέλει να αφήσει την πρόκριση στην τύχη. Το κλίμα των προηγούμενων ημερών τρομερά ηλεκτρισμένο. Η εκδρομή των οπαδών της Μίλγουολ τεράστια. Ο πρόεδρος της Λούτον θυμάται: «Πήγαινα προς το γήπεδο όταν είδα βανάκια με τους φίλους της Μίλγουολ να είναι σταματημένα σε γέφυρες και τους οπαδούς να κάνουν την ανάγκη τους κάτω από τα αναχώματα. Ήταν ζωώδεις σκηνές». Αργότερα, οι εκθέσεις της Αστυνομίας θα κάνουν λόγο για σπασμένες οροφές τραίνων, κατά τη μεταφορά της πλειοψηφίας των οπαδών της Μίλγουολ. «Ήταν σαν να είχε εκραγεί βόμβα», αναφέρουν οι μαρτυρίες της εποχής.
Δείτε την κατάσταση των βαγονιών, τα σπασμένα κουβούκλια στις εισόδους, το πόσο κόστισε το συγκεκριμένο ματς και το χρονικό των επεισοδίων παρακάτω:
10.000 αντί για 5.000
Αυτά πριν το ματς. Η Λούτον στο γήπεδό της εφάρμοζε τακτική της καταβολής του αντιτίμου για το εισιτήριο στην είσοδο της θύρας. Από τα τουρνικέ μπαίνει διπλάσιος κόσμος. Οι οπαδοί της Μίλγουολ ξεπερνούν τις 10.000 σε μια εξέδρα που χωρά τους μισούς. Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο αγώνας διεξάγεται στα πρώτα λεπτά με τους οπαδούς των Λονδρέζων να μπαίνουν στις θύρες …βολτάροντας μέσα στο γήπεδο.
Οι οπαδοί της Μίλγουολ συνεχίζουν να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Στη μεγαλύτερη χρονικά διακοπή ακολουθεί κυνηγητό σε όλο το μήκος του γηπέδου. Αδιακρίτως. Αστυνομικοί κόντρα σε όλους, οπαδοί απέναντι ακόμη και στους ομοϊδεάτες τους.
Σημαντική παρατήρηση: Όλα αυτά διαδραματίζονται το 1985, στη μέση της παντοκρατορίας της Μάργκαρετ Θάτσερ στην πολιτική σκηνή και σε μια βρετανική κοινωνία ανάστατη με τις αλλαγές στις κοινωνικές δομές και στα κεκτημένα των περασμένων ετών. Η οργή του κόσμου απέναντι στο κράτος εκφράζεται αρκετές φορές μέσα στα γήπεδα, κυρίως με αποδέκτη την Αστυνομία.
Τα επεισόδια του «Kenilworth Road» ήταν από τα πιο σοβαρά της δεκαετίας και οδήγησαν τη Λούτον στο να απαγορεύσει την παρουσία των αντιπάλων οπαδών, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το ραντεβού των Bushwackers με τους MIGs, δύο από τις πιο «δυνατές» οργανώσει οπαδών τότε, -ωστόσο- θα φέρει ακόμη πιο κοντά την κάρτα μέλους και τις αλλαγές στο αγγλικό ποδόσφαιρο που έβαλαν τα θεμέλια στην καταπολέμηση του φαινομένου.