Τα βιαστικά συμπεράσματα δεν μας οδηγούν στα σίγουρα!

Οι κύκλοι στα Κύπελλα Ευρώπης είναι κάτι το συνηθισμένο! Οταν ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα, οι Ισπανοί κυριάρχησαν με τη Ρεάλ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, την Μπαρτσελόνα στο Διεθνών Εκθέσεων και την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Κυπελούχων πριν την ακολουθήσουν οι Ιταλοί με Μίλαν και Ιντερ, αλλά και με τη Φιορεντίνα !



Τα βιαστικά συμπεράσματα δεν μας οδηγούν στα σίγουρα!

 Υστερα ήταν η ώρα των Αγγλων, που στο Πρωταθλητριών με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Κυπελλούχων με Τότεναμ και Γουέστ Χαμ, αλλά και επί μία εξαετία στο Εκθέσεων και στο ΟΥΕΦΑ με Λιντς, Αρσεναλ, Τότεναμ και Λίβερπουλ κυριάρχησαν.

Την Ιδια εποχή οι Ολλανδοί εμφανίστηκαν με φόρα. Πρώτα με τη Φέγενορντ και αμέσως μετά με τον Αγιαξ έφεραν στο προσκήνιο το Τόταλ Φούτμπολ, την ώρα που η κόντρα της Γκλάντμπαχ και της Μπάγερν μεταφερόταν από την Μπουντεσλίγκα στην Ευρώπη και θα ήταν ένα αχτύπητο δίδυμο που θα αποτελούσε την πολιορκητική μηχανή για την επέλαση στη συνέχεια και του Αμβούργου όπως και της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης προς την κατάκτηση ευρωπαϊκών τροπαίων! Οι Αγγλοι επέστρεψαν πιο δυνατοί στην επταετία 1977-1984, παίρνοντας με τη Λίβερπουλ 4 φορές, τη Νότιγχαμ δύο και την Αστον Βίλα έξι φορές το Πρωταθλητριών πριν η τιμωρία του «Χέιζελ» τους εξορίσει!

Η πιο κερδισμΕνη από αυτό το γεγονός αναδείχτηκε η Ιταλία, που ανέλαβε τα ηνία και για δώδεκα χρόνια έκανε τον δικό της κύκλο φτάνοντας κυρίως με τη Μίλαν και τη Γιουβέντους σε απίστευτες επιτυχίες. Το 1990 μάλιστα θα συνέβαινε και κάτι μοναδικό, με τους συλλόγους της Serie A να κατακτούν όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια! Η Μίλαν του Σάκι είχε πάρει ξανά το Πρωταθλητριών (η τελευταία φορά που μία ομάδα διατήρησε το τρόπαιο), η Σαμπντόρια του Βιάλι και του Μαντσίνι είχε θριαμβεύσει στο Κυπελλούχων και η Γιουβέντους σε ιταλικό «εμφύλιο» στο ΟΥΕΦΑ είχε επικρατήσει της Φιορεντίνα!

Οι αλλαγές στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα με την επέκταση του Τσάμπιονς Λιγκ, την κατάργηση του Κυπελλούχων και η διαφορετική πια αξιολόγηση των ιεραρχιών των ομάδων μείωσαν τη διάρκεια των κύκλων, ωστόσο πάλι πότε οι Ισπανοί, πότε οι Ιταλοί και την τελευταία επταετία οι Αγγλοι έκαναν και πάλι γύρους!

Φυσικά η αποτυχία των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ να φτάσουν στα προημιτελικά του Τσαμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά από το 1996 είναι κάτι που συζητήθηκε, όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί τραγωδία! Ειδικά στις σημερινές εποχές που τέσσερις ομάδες βγαίνουν κάθε χρόνο από τις top λίγκες στο πιο σπουδαίο τρόπαιο, και μάλιστα σε μία σεζόν που τρεις ομάδες από την Αγγλία συνεχίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ και θεωρούνται από τα φαβορί. Οι κουβέντες για κρίση είναι πολύ πρόωρες και πάντως δεν υποστηρίζονται από τα γεγονότα! Οσο για τις θεωρίες περί τέλους εποχής και ότι έκλεισε ο κύκλος, αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση. Άλλωστε οι επτά από τους τελευταίους οκτώ τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ είχαν αγγλική ομάδα και φυσικά το 2008 στη Μόσχα, είχαμε τον αγγλικό «εμφύλιο» ανάμεσα στην Μάντσεστερ  Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι. Κυρίως όμως για να πεις ότι έκλεισε ένας κύκλος, πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία διετία με ανάλογα αποτελέσματα ώστε να πεις κάτι τέτοιο τεκμηριωμένα. Το βέβαιο είναι πως ειδικά για φέτος η Πριμέρα Ντιβιζιόν με τρεις ομάδες στην οκτάδα του Τσάμπιονς Λιγκ (αλλά καμία στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ!) παίρνει δικαιωματικά το άτυπο βραβείο, πλην όμως ας μη βιαστούμε για συμπεράσματα! Γιατί δεν οδηγούν ποτέ κάπου στα σίγουρα!