«To ποδόσφαιρο αγνόησε την προσφορά της»

Διχασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από τους αγώνες τους σαββατοκύριακου.



«To ποδόσφαιρο αγνόησε την προσφορά της»

Την ίδια ώρα που οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας του Χιλσμπορο υποστηρίζουν πως θα ήταν προσβολή των νεκρών να τηρηθεί ενός λεπτού στιγμής στη μνήμη της «Σιδηράς κυρίας», δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι από το χώρο του ποδοσφαίρου που ζητούν να τιμηθεί η μνήμη της.

Η ατολμία τόσο της Πρέμιερ και της Φούτμπολ Λιγκ καθώς και της FA που λειτουργούντες ως Πόντιοι Πιλάτοι, δεν υποχρεώνουν τις ομάδες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προκάλεσε την αντίδραση πολλών παραγόντων. Τόσο ο πρόεδρος της Γουίγκαν Ντέιβ Γουέλαν και όσο και ο πρώην ιδιοκτήτης της Ρέντινγκ Ντέιβιντ Μαντέισκι τόνισαν πως η συμβολή της ήταν  καθοριστική στην αλλαγή που συνέβη στο αγγλικό ποδόσφαιρο, από την δεκαετία του 80 και το λιγότερο που θα άξιζε η μνήμη της είναι ενός λεπτού σιγή και το να φορέσουν οι παίκτες μαύρα περιβραχιόνια στα παιχνίδια του σαββατοκύριακου.

 Ο επί δεκαετίες πρώην ιδιοκτήτης της Αστον Βίλα, Νταγκ  Ελις, αφού έπλεξε το εγκώμιο της Θάτσερ, είπε πως θα προτείνει στο τωρινό διευθύνοντα σύμβουλο των «Βίλανς» Πολ Φόκνερ να τιμηθεί αλλά διευκρίνισε πως «δεν παίρνω πια εγώ αποφάσεις γιατί γέρασα, ωστόσο νομίζω πως αυτά που έκανε για το ποδόσφαιρο ήταν σημαντικά».

Ένας από τους πιο σημαντικούς αρθρογράφους της  τελευταίας εικοσαετίας στη Βρετανία, ο Τζεφ Πάουελ της Daily Μail (που ήταν στο Χέιζελ και στο Χίλσμπορο) καυτηρίασε την αγνόηση από πλευράς Γιουνάιτεντ και Σίτι, της τήρησης ενός λεπτού σιγής στη μνήμη της «Σιδηράς Κυρίας» γράφοντας για ξεκάθαρη ντροπή. «Κάποιοι δεν θυμούνται γιατί ήταν μικροί και κάποιοι άλλοι ξέχασαν πως τα γήπεδα μας ήταν αρένα μονομάχων χούλιγκανς και πεδία μαχών για να μεταβληθούν σήμερα στα πιο ασφαλή της Ευρώπης. Αυτό δεν έγινε δια μαγείας, αλλά επειδή κάποια αποφάσισε να συγκρουστεί με το τέρας. Η Θάτσερ έσωσε τη Βρετανία; Η διαβούλευση μπορεί να συνεχίζεται ακόμη και στις μέρες μας. Εσωσε το ποδόσφαιρο; Σε αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία. Εννοείται. Και δυστυχώς αυτή η συμβολή της, στο όμορφο άθλημα,  αγνοήθηκε!»