Έργα και ημέρες του Αλ Φαγέντ

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ παρέδωσε τη Φούλαμ – όπως ο ίδιος τόνισε – σε καλά χέρια και ζήτησε από τους οπαδούς της ομάδας να στηρίξουν το νέο ιδιοκτήτη, Σαχίντ Καν. Ο τελευταίος πάντως θα έχει πολύ δύσκολο έργο αφού θα πρέπει να συνεχίσει το έργο ενός ανθρώπου που άλλαξε το στάτους των Λονδρέζων.



Έργα και ημέρες του Αλ Φαγέντ

Ο Αλ Φαγέντ ανέλαβε τα ηνία της Φούλαμ το καλοκαίρι του 1997 δαπανώντας το ποσό των 6,25 εκ. λιρών. Από τις πρώτες μέρες του στο σύλλογο, θέλησε με τις κινήσεις του να αποδείξει μπήκε στο αγγλικό ποδόσφαιρο, όχι για να έχει κάτι να ασχολείται αλλά γιατί πραγματικά ήθελε να αλλάξει την ιστορία μιας ομάδας.

Η πρώτη του υπόσχεση στους φιλάθλους της Φούλαμ, η οποία εκείνη την εποχή αγωνιζόταν στην League One, ήταν ότι σε πέντε χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του, η ομάδα θα αγωνιζόταν στην Πρέμιερ Λιγκ. Τελικά αυτός τα κατάφερε στα τέσσερα χρόνια.

Προσέλαβε στη θέση του τεχνικού τον Ρέι Γουίλκινς και στη θέση του τεχνικού διευθυντή τον Κέβιν Κίγκαν. Οι σχέσεις των δύο αντρών δοκιμάστηκαν αρκετές φορές και τελικά τον Μάιο του 1998, ο Γουίλκινς αποχώρησε με τον Κίγκαν να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία.

Ένα χρόνο μετά, η Φούλαμ πανηγύρισε την πρώτη άνοδο αλλά ο Κίγκαν αποχώρησε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Στη θέση του ανέλαβε Πολ Μπρέισγουελ, ο οποίος όμως άντεξε μόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2000 και κάπου εκεί έφτασε η σειρά του Ζαν Τιγκανά.

Μια από τις μεταγραφές του Γάλλου τεχνικού, ήταν και ο Λουίς Σαχά. Η Φούλαμ τη σεζόν 2000-2001 συγκέντρωσε 101 βαθμούς, τερμάτισε πρώτη με διαφορά 10 βαθμών από τη 2η θέση και ο Αλ Φαγέντ έδωσε εντολή να υπάρξει φιέστα στο Λονδίνο με τους παίκτες σε ανοιχτό λεωφορείο, σαν να είχαν κατακτήσει τρόπαιο.

Η πρώτη χρονιά ήταν ικανοποιητική με τη Φούλαμ να τερματίζει στην 13η θέση όμως μετά άρχισαν τα προβλήματα με το γήπεδο. Το «Κρέιβεν Κότατζ» χρειαζόταν ανακατασκευή και η Φούλαμ για τις επόμενες δύο σεζόν φιλοξενήθηκε στο «Λόφτους Ρόουντ» από την ΚΠΡ.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο Τιγκανά απολύθηκε, ο Κρις Κόουλμαν ανέλαβε, έσωσε την ομάδα τη σεζόν 2002-2003 συγκεντρώνοντας 10 βαθμούς στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές και τελικά την οδήγησε στην 9η θέση – την υψηλότερη που είχε κατακτήσει ποτέ – μια σεζόν μετά.

Οι χρονιές κυλούσαν με τη Φούλαμ πλέον μόνιμη στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Κόουλμαν απολύθηκε τελικά τον Απρίλιο του 2007 και τη θέση του πήρε ο Λόρι Σάντσεζ.

Η εποχή Χότζον

Ο Αλ Φαγέντ θέλησε να στηρίξει όσο τίποτα τον Σάντσεζ και να αλλάξει μια και καλή επίπεδο στην ομάδα. Εκτόξευσε το μπάτζετ όμως η Φούλαμ σημείωσε μόλις δύο νίκες στους πρώτους πέντε μήνες της Πρέμιερ Λιγκ. Στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου το 2007, άλλαξαν όλα. Παρελθόν ο Σάντσεζ, συμβόλαιο στον Ρόι Χότζον.

Προς το τέλος της σεζόν, η Φούλαμ δεν μπορούσε να σηκώσει κεφάλι. Βρισκόταν μια ανάσα από τον υποβιβασμό όμως ο Αλ Φαγέντ είχε πάρει απόφαση να στηρίξει τον Χότζον. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, η Φούλαμ αγωνιζόταν εκτός έδρας με την Μάντσεστερ Σίτι. Στο ημίχρονο ήταν πίσω στο σκορ 2-0 και υποβιβαζόταν και μαθηματικά. Στο δεύτερο μέρος όμως, ο Καμαρά την πήρε από το χέρι και την οδήγησε σε μια επική ανατροπή με σκορ 3-2. Μετά ήρθε η νίκη επί της Μπέρμιγχαμ και την τελευταία αγωνιστική, η κεφαλιά του Ντάνι Μέρφι απέναντι στην Πόρτσμουθ, οριστικοποίησε την παραμονή επίτευγμα, το οποίο βαφτίστηκε από τον αγγλικό Τύπο ως «Η μεγάλη απόδραση»

 

Ο Χότζον είχε όλη την ηρεμία να προετοιμάσει την ομάδα ενόψει της νέας χρονιάς. Με μετρημένες μεταγραφικές κινήσεις, η Φούλαμ κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση και να κερδίσει ένα εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Τη σεζόν 2009-2010, το «Κρέιβεν Κότατζ» έζησε μεγάλες στιγμές. Η Φούλαμ έφτασε μέχρι τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ όπου ηττήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Φορλάν, στο Αμβούργο, έχοντας νικήσει όμως στο δρόμο ομάδες όπως η Γιουβέντους, η Σαχτάρ, η Βασιλεία και το Αμβούργο. Ο Χότζον ψηφίστηκε προπονητής της χρονιάς και έφυγε για τον πάγκο της εθνικής ομάδας.

Ο Αλ Φαγέντ, είχε τώρα το πιο δύσκολο έργο. Έπρεπε να βρει τον προπονητή που θα κατόρθωνε να συνεχίσει το έργο του Χότζον. Στις 29 Ιουλίου του 2010 επέλεξε τον Μαρκ Χιουζ. Ο Ουαλός δεν έμεινε ούτε χρόνο στην ομάδα, η οποία τερμάτισε στην 8η θέση. Τον Ιούνιο του 2011, ο Αλ Φαγέντ προσέλαβε τον τελευταίο προπονητή του.

Ο Μάρτιν Γιολ ήταν ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύθηκε και τελικά ούτε τον απέλυσε, ούτε του ανανέωσε το συμβόλαιο αφού από τα ξημερώματα ο 84χρονος Αιγύπτιος μεγιστάνας αποτελεί παρελθόν από το αγγλικό ποδόσφαιρο, έχοντας αφήσει πίσω του, ένα ολοκληρωτικά δικό του δημιούργημα.