Πολυθρόνα για δύο
Η δημιουργία ενός site για το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν όνειρο πολλών φίλων του βρετανικού τρόπου παιχνιδιού. Το england365 προσφέρει τα πάντα σε σχέση με τις 4 αγγλικές κατηγορίες και μην ξεχνάμε ότι η Premier League είναι το νούμερο 1 προβεβλημένο πρωτάθλημα στον κόσμο.Η δεύτερη Premier League, αυτή της Σκωτίας,
Του Θεολόγου Αλεξανδράτου
Η δεύτερη Premier League, αυτή της Σκωτίας, δεν έχει τη λάμψη και την αίγλη της αγγλικής αλλά έχει τεράστια ιστορία και (τουλάχιστον δύο) πολύ καλές ομάδες. Εγκαινιάζουμε αυτή τη στήλη, η οποία θα είναι κοντά σας ανελλιπώς, και μέσω της οποίας θα αναλύουμε και θα συζητάμε τα πάντα για το σκωτσέζικο πρωτάθλημα και ποδόσφαιρο. Να θυμίσω εδώ ότι η σκωτσέζικη Premier League μεταδίδεται από το Σπορ+ και τα τελευταία 3 χρόνια είχα την χαρά να περιγράφω τα περισσότερα παιχνίδια της.
Το πρωτάθλημα ξεκινά το Σάββατο και στην πρεμιέρα μας στο site θα κάνουμε μια πρώτη ανάλυση των 12 ομάδων. Φυσικά, τον τίτλο θα διεκδικήσουν πάλι οι Ρέϊντζερς και η Σέλτικ. Η διαφορά που χωρίζει το «Old Firm» από τους άλλους παραμένει μεγάλη και το να σπάσει κάποια ομάδα το δίδυμο που «καταδυναστεύει» το σκωτσέζικο πρωτάθλημα, μοιάζει με ουτοπία. Στα 12 χρόνια της Premier League άλλωστε μόνο η Χαρτς το 2005-06 πέταξε τους Ρέϊντζερς εκτός δυάδας.
Ας δούμε πως κινήθηκαν στο παζάρι οι ομάδες της Σκωτίας και τι αναμένουμε από αυτές την ερχόμενη σεζόν.
ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ
Οι πρωταθλητές έκαναν περίπατο πέρυσι εντός συνόρων κατακτώντας για πλάκα το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ. Η ανυπαρξία της Σέλτικ τους βοήθησε να προσθέσουν το 53ο πρωτάθλημα στη συλλογή τους αλλά εκτός νησιού ρεζιλεύτηκαν. Η παρουσία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν για γέλια και για κλάματα, απόρροια της δεινής τους οικονομικής κατάστασης. Οι «Τζερς» έχουν έλλειμμα της τάξης των 30 εκατομμυρίων λιρών και αυτό τους αναγκάζει να μην αγοράζουν παίκτες. Η τελευταία μετεγγραφή που έκαναν (μη ελεύθερου ποδοσφαιριστή) ήταν του Αμερικανού Μορίς Εντού πριν από δύο χρόνια.
Η εφετινή σεζόν δεν προμηνύεται με λουλούδια για την μπλε πλευρά της Γλασκώβης. Το ρόστερ δέχτηκε σημαντικά πλήγματα και νέο αίμα δεν μεταγγίστηκε. Ο Ουόλτερ Σμιθ, ο κορυφαίος προπονητής των τελευταίων 30 ετών στη χώρα, συμφώνησε να μείνει χωρίς συμβόλαιο, από αγάπη για την ομάδα. Ξέρει όμως πως πολύ δύσκολα θα επαναλάβει τα περσινά κατορθώματα στην Σκωτία ενώ το Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να αποδειχτεί μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία.
Οι Ρέϊντζερς έχασαν τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ Κρις Μπόϊντ (164 γκολ συνολικά) που πήγε να διευρύνει την σκωτσέζικη παροικία της Μίντλεσμπρο. Τα γκολ του (26 πέρυσι στο πρωτάθλημα) θα λείψουν πολύ από τους πρωταθλητές. Όπως θα λείψει ο μέσος Κέβιν Τόμσον (επίσης στη Μίντλεσμπρο), ο πολύτιμος Ισπανός Νάτσο Νόβο που έδινε σημαντικές βοήθειες και ο νεαρός Ντάνι Ουίλσον. Ο 19χρονος σέντερ μπακ ήταν η αποκάλυψη της περσινής σεζόν και η Λίβερπουλ τον απέκτησε δαπανώντας 2 εκατομμύρια λίρες. Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που αποχαιρέτησε το «Άϊμπροξ» ήταν ο Αμερικανός ΝταΜάρκους Μπίσλι.
Αντ’ αυτών ήρθαν τρεις Άγγλοι τινέϊτζερς ως επενδύσεις για το μέλλον. Αυτή τη στιγμή το ρόστερ των πρωταθλητών έχει μόλις 19 παίκτες και σοβαρές ελλείψεις, ειδικά σε εναλλακτικές λύσεις. Η άμυνά της είναι σταθερά καλή με τον Μακ Γρέγκορ να είναι ο καλύτερος γκολκίπερ στη χώρα, οι Ουίερ, Μπουγκέρα, Ουέμπστερ (επέστρεψε από την Νταντί Γ.) είναι εγγύηση, ο Ντέϊβις ήταν ο περσινός MVP, ο Ουίτακερ εξελίχθηκε σε πολύτιμη μονάδα και ο Μίλερ είναι εξαιρετικός επιθετικός. Πέραν αυτών όμως…
ΣΕΛΤΙΚ
Η περσινή σεζόν ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Ο Τόνι Μόουμπρεϊ ήταν η καταστροφή των «Bhoys». Αποψίλωσε μια εξαιρετική ομάδα που είχε τρία σερί πρωταθλήματα και έχασε το τέταρτο την τελευταία αγωνιστική και γέμισε το ρόστερ με δανεικούς. Το κοινό ενθουσιάστηκε με την έλευση του σπουδαίου Ρόμπι Κιν αλλά η χαρά κράτησε πέντε μήνες. Ο Νιλ Λένον, άνθρωπος που έχει ζήσει δόξες στο «Πάρκχεντ» ως παίκτης τελείωσε τη σεζόν με 8 νίκες στο πρωτάθλημα και πήρε το χρίσμα. Η Σέλτικ άλλαξε ριζικά το δυναμικό της την τελευταία διετία. Τους Κόλτνγουελ, Μακ Ντόναλντ, Μακ Μάνους, Ρόμπσον, Φλαντ, Κίλεν ακολούθησαν στην έξοδο όλοι οι περσινοί δανεικοί (Κιν, Καμαρά, Μπραφχάϊντ), ο Νέϊλορ και ο Άρτουρ Μπόρουτς.
Η φυγή του τελευταίου έκανε τον Λένον να ψάχνει τερματοφύλακα αφού προφανώς δεν εμπιστεύεται απόλυτα τον Ζαλούσκα. Γενικά η άμυνα είναι το μεγάλο στοίχημα των «καθολικών» με τους νεοφερμένους Τσα Ντου ΡΙ και Μαλγκριού (θα δώσει ποιότητα στα στημένα) να παίζουν στα άκρα και τους Ολλανδούς Λούφενς και Χόϊφελντ στο κέντρο της. Το πρώτο δείγμα γραφής, με την Μπράγκα, δεν ήταν θετικό αφού η Σέλτικ δέχτηκε εύκολα 4 γκολ από μια ομάδα που δεν είναι δα και μεγαθήριο.
Αυτό που της λείπει είναι η δημιουργικότητα στο κέντρο. Ελπίζει να την βρει στο πρόσωπο του νεοφερμένου Μεξικανού Εφρέν Χουάρες. Ο επίσης νεοαποκτηθείς Τζο Λέντλι θα κάνει καλό δίδυμο με τον Μπράουν ενώ είναι άγνωστο τι θα δώσει ο Ισραηλινός Καγιάλ που αποκτήθηκε από την Χάϊφα. Η πιθανή φυγή του πιο ποιοτικού της παίκτη, του Έϊντεν Μακ Γκίντι θα της στοιχίσει πάντως.
Στην επίθεση ο Γιώργος Σαμαράς έχει ένα μεγάλο στοίχημα μπροστά του. Να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του σκοραρίσματος σε μια σεζόν όπου τελειώνει το συμβόλαιό του με την ομάδα. Ο Φορτουνέ, ο Ρασμούσεν και οι νεοαποκτηθέντες Χούπερ και Μέρφι θα παλέψουν για τις δύο θέσεις στο 4-4-2 που εφαρμόζει ο Λένον.
Στη σκιά των γιγάντων
ΝΤΑΝΤΙ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Η ομάδα που πέρυσι πήρε την τρίτη θέση και κατέκτησε το Κύπελλο, ολοκληρώνοντας μια εξαιρετική σεζόν. Οι πορτοκαλί μας ενδιαφέρουν άμεσα εφόσον θα αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ στα πλέϊ οφς του Γιουρόπα Λιγκ.
Είναι μια καλή ομάδα, με ισχυρό κορμό αλλά σαφώς δεν τρομάζει την «Ένωση» αφού ούτε καυτή έδρα έχει, ούτε είναι ανώτερη της ελληνικής ομάδας.
Έχει καλό τερματοφύλακα (τον Σλοβάκο Πέρνις) αλλά η φυγή του Ουέμπστερ αποδυνάμωσε αισθητά το κέντρο της άμυνάς της. Οι Κένεθ και Ντοντς είναι θηρία, πολύ καλοί στο ψηλό παιχνίδι αλλά με την μπάλα κάτω έχουν σοβαρά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εξαιρετικός τεχνικός Πίτερ Χιούστον που ανέλαβε μετά την φυγή του Λεβίν για την Εθνική, ψάχνει απεγνωσμένα για σέντερ μπακ. Έχει καλά άκρα με τους Κόνγουεϊ, Σουάνσον και Ρόμπερτσον και μια απειλητική επιθετική τετράδα με τον πανύψηλο Ιρλανδό Ντέϊλι, τον άλλοτε τρομερό τινέϊτζερ της Έβερτον Ντάνι Κανταμαρτέρι, τον Ισπανόα Σαντάθα και τον Γκουντγουίλι, σταρ των σκωτσέζικων Ελπίδων.
ΧΙΜΠΕΡΝΙΑΝ
Τα πήγε πολύ καλά πέρυσι και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο, παρότι δεν έπαιζε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Η απογοήτευση ήρθε νωρίς όμως με ταπεινωτικό αποκλεισμό από την Μάριμπορ με δύο ήττες. Η απουσία του Μπάμπα στο κέντρο της άμυνας (άργησε να ενσωματωθεί μετά το Μουντιάλ) ήταν καθοριστική ενώ περιέργως ο μάνατζερ Τζον Χιουζ άφησε εκτός στο πρώτο ματς τον περσινό πρώτο σκόρερ του Άντονι Στόουκς και τον πιο δημιουργικό παίκτη του, τον Ντέρεκ Ράϊορντα. Οι δύο τους μαζί με τον θηριώδη Νις συνθέτουν μια καλή επιθετική τριάδα αλλά χαραμίζονται στο 4-3-3 που εφαρμόζει ο Χουζ. Ο παλιός παίκτης της Σέτικ και της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Λίαμ Μίλερ είναι ο κουμανταδόρος στη μεσαία γραμμή όπου τον βοηθά ο νεοαποκτηθείς Ολλανδός Ντε Γκρααφ (σκόρερ των 2 γκολ κόντρα στη Μάριμπορ). Υπάρχουν κενά όμως ειδικά στην άμυνα και –κυρίως- στο τέρμα όπου οι Στακ και Σμιθ δεν κάνουν ούτε για ομάδα Β’ Εθνικής στην Ελλάδα.
ΜΑΔΕΡΓΟΥΕΛ
Χάλια ξεκίνημα, εντυπωσιακό φινάλε από τον Ιανουάριο όταν ανέλαβε ο πολύπειρος Κρεγκ Μπράουν και με χάϊ λάϊτ το απίστευτο 6-6 με την Χιμπέρνιαν. Βγήκε στην Ευρώπη και με 4 νίκες επί Μπρεϊντάμπλικ και Άλεσουντ έφτασε στα πλέϊ οφς του Γιουρόπα Λιγκ. Έχασε τον βασικό γκολκίπερ Τζον Ράντι και τον στράϊκερ Γιούτκεβιτς (επέστρεψαν στην Έβερτον) αλλά είναι μια πολύ δεμένη ομάδα που παλεύει όλα τα ματς. Έχει στο δυναμικό της δύο διάσημους γιούς (Τομ Χέϊτλι, Τζον Σάτον) και στο πρόσωπο του νεαρού Τζέϊμι Μέρφι έχει βρει τον ηγέτη της. Αν ο Ράντολφ καλύψει το κενό του Ράντι, θα τα πάει πολύ καλά. Απέκτησε τον Ιούνιο το νεαρό Κύπριο Χαραλάμπους από την Ανόρθωση.
ΧΑΡΤΣ
Δύσκολα τα πράγματα για την παλιά ομάδα του Τάκη Φύσσα και του Χρήστου Καρυπίδη. Ο αμφιλεγόμενος ιδιοκτήτης Βλαντιμίρ Ρομανόφ έχει κάνει τους «τζάμπος» πολυεθνικούς, χάνοντας την ταυτότητά τους. Η απώλεια του αρχηγού Μάϊκλ Στούαρτ είναι τεράστια (πήγε στην Τουρκία) αφού ήταν ο ηγέτης της ομάδας και σημείο αναφοράς για τους οπαδούς. Ο διεθνής Ιρλανδός Έλιοτ και ο θηριώσης Σκωτσέζος φορ Κέβιν Κάϊλ θα προσφέρουν λύσεις και δύναμη αλλά αν οι τραυματισμοί αφήσουν τον ταλαντούχο Ντράϊβερ ξανά εκτός αγώνων, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο στη δημιουργία.
ΧΑΜΙΛΤΟΝ
Καταπληκτική (για τα δεδομένα της) η περσινή της σεζόν αφού έφτασε στην 7η θέση. Ο Μπίλι Ριντ έχει δημιουργήσει ένα μαχητικό σύνολο που τρέχει πολύ, κλείνει χώρους και ψάχνει τις αντεπιθέσεις με τους δίδυμους Πορτογάλους Παϊσάο. Ενισχύθηκε με παίκτες έμπειρους και μπαρουτοκαπνισμένους όπως οι χαφ Μακ Ντόναλντ (Αμπερντίν) και Σκέλτον (Κιλμάρνοκ) και ο αμυντικός Ρος (Σεντ Μίρεν). Ο Τσέχος κίπερ Τσέρνι είναι από τους καλύτερους στη χώρα, ο Ριντ θα συνεχίσει να παίζει με 3 στόπερ και να ελπίζει σε μια άνετη παραμονή.
ΣΕΝΤ ΤΖΟΝΣΤΟΝ
Επίσης εξαιρετική η περσινή της σεζόν, η πρώτη μετά από χρόνια στους μεγάλους. Χάϊ λάϊτ ο διασυρμός των πρωταθλητών Ρέϊντζερς με το ευρύ 4-1. Ο Ντέρεκ Μακ Ίνες έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο αλλά η φυγή του Σέρινταν (ήταν δανεικός από την Σέλτικ) θα την επηρεάσει. Ο Φινλανδός Έκελμαν (πρώην της Άστον Βίλα) θα δώσει σιγουριά στα δοκάρια όπως κάνουν οι πρώην Άγγλοι διεθνείς Τζόντι Μόρις και Μάϊκλ Ντιούμπερι.
ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ
Έκανε το χειρότερο πρωτάθλημα της δεκαετίας πέρυσι. Ανερμάτιστη, άψυχη, άνευρη, χωρίς αρχή και τέλος έγινε περίγελος του κάθε πικραμένου, παρότι για μεγάλο διάστημα ήταν η μόνη που είχε νικήσει τους «Τζερς».
Ο Μαρκ Μακ Γκι την άλλαξε πολύ και ελπίζει να την οδηγήσει στα μεγαλεία που έζησε όταν φορούσε τη φανέλα της. Επαναπάτρισε τον έμπειρο χαφ Πολ Χάρτλεϊ (πρώην Σέλτικ) από την Μπρίστολ Σίτι, πήρε τον δυναμικό Αφρικανό Γιοάν Φολί από την Πλίμουθ και θα συνεχίσει να δουλεύει με νέα παιδιά όπως πέρυσι.
ΣΕΝΤ ΜΙΡΕΝ
Οι «Άγιοι» θα θυμούνται από την περσινή σεζόν ότι ρεζίλεψαν τη Σέλτικ με 4-0 και έστειλαν τον Μόουμπρεϊ σπίτι του. Κάθε χρόνο παλεύει για την σωτηρία και τα καταφέρνει. Ο Γκας Μακ Φέρσον έφυγε μετά από 7 χρόνια και ο Ντάνι Λένον (40 ετών από την Κάουντενμπιθ) είναι ρίσκο για τον πάγκο. Έχασε τον επί σειρά ετών σέντερ φορ της Μπίλι Μέμετ αλλά ελπίζει να καλύψει το κενό ο δανεικός από την Σέλτικ Πολ Μακ Γκάουαν. Ίδιος ο κορμός παρότι ο Λένον έφερε μαζί 4 παίκτες από την πρώην ομάδα του.
ΚΙΛΜΑΡΝΟΚ
Την τελευταία αγωνιστική γλίτωσε πέρυσι το μοιραίο. Λάθος επιλογές της στοίχισαν με αποτέλεσμα να έρθει εσπευσμένα ο Κόλντεργουντ να την σώσει. Έφυγε όμως τον Ιούνιο και στη θέση του ανέλαβε ο Μίξου Παατελάϊνεν. Πήρε δανεικούς τους αμυντικούς Γκόρντον (Τσέλσι) και Σισοκό (Ουντινέζε) και τον Πορτογάλο Σίλβα από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Χωρίς τον Κάϊλ θα έχει πρόβλημα στο γκολ και στο ρόστερ της έχει μόνο δύο καθαρόαιμους επιθετικούς!
ΙΝΒΕΡΝΕΣ
Μετά από ένα χρόνο στα αλώνια, γύρισε στους μεγάλους. Η ομάδα από τα χάϊλαντς θα επιδιώξει να μείνει στην κατηγορία με όπλο την μαχητικότητά της. Σήμα κατατεθέν άλλωστε του μάνατζερ της, Τέρι Μπούτσερ. Ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας πήρε 8 παίκτες στις μετεγγραφές με κυριότερο απόκτημα τον Ισραηλινό Γκιλ Μπλουμστάϊν και τον χαφ Κέβιν Μακ Καν από τη Χιμπέρνιαν. Έμφαση στην άμυνα και… Άγιος ο Θεός για την Ινβερνές που θα παλέψει με τη Σεντ Μίρεν και την Κιλμάρνοκ για την παραμονή.