Γερμανικά πρότυπα στο Ολντ Τράφορντ

Στα πρότυπα των γερμανικών συλλόγων θέλουν να βαδίσουν οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι οποίοι επιδιώκουν μετοχική συμμετοχή στον σύλλογο.



Γερμανικά πρότυπα στο Ολντ Τράφορντ

Η άφιξη του Εντ Γουντγορντ στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Ιούλιο κατάφερε να φέρει σε νέο επίπεδο τις σχέσεις των οπαδών του συλλόγου με τους ιδιοκτήτες,  οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκονταν και στο καλύτερο σημείο.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το Manchester United SupportersTrust (MUST) -που αυτή την στιγμή αριθμεί πάνω από 200.000 μέλη- μελετά τρόπους  προκειμένου να εξαγοράσει μέρος των μετοχών του συλλόγου στην προσπάθεια του να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία εξέδρας ορθίων αλλά και την επέκταση του γηπέδου.

Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό της δημοσίευμα η εφημερίδα Independent, το MUST  φιλοδοξεί να δημιουργήσει στο «Ολντ Τράφορντ» εξέδρα με πτυσσόμενα καθίσματα, στα πρότυπα των γερμανικών γηπέδων, που θα επιτρέπει στους οπαδούς να στέκονται όρθιοι σε ματς συγκεκριμένων διοργανώσεων.  Μάλιστα όπως υποστηρίζουν αυτή η…μετατροπή δεν απαιτεί αλλαγή στη νομοθεσία που θεσπίστηκε με την έκθεση Τέιλορ μετά την τραγωδία του Χίσλμπορο, καθώς τα εισιτήρια που θα εκδοθούν θα αντιστοιχούν σε θέσεις. Στη Γερμανία, οι σύλλογοι δίνουν στους οπαδούς τη δυνατότητα για τα ματς της Μπουντεσλίγκα να στέκονται όρθιοι σε συγκεκριμένες εξέδρες, οι οποίες μετατρέπονται σε καθημένων για του αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ.  Η ύπαρξη ενός κιγκλιδώματος μπροστά από τις θέσεις προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και εκτιμάται πως με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουν να πείσουν την Πρέμιερ Λιγκ και την αγγλική ομοσπονδία για την αποδοχή τέτοιων κερκίδων στα γήπεδα.

 

Αν και αυτή την στιγμή η οικογένεια Γκλέιζερ δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραχωρήσει τέτοιο ποσοστό μετοχών στους φιλάθλους, όπως συμβαίνει στη Γερμανία όπου οι οπαδοί κατέχουν το 51% των μετοχών, o Γούντγορντ εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής των οπαδών καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ευνοήσει τη δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας στους αγώνες, αλλά είναι σημαντικό για τη δυναμική του «προϊόντος» Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλο τον κόσμο.

Από την άλλη και το MUST προσπαθεί να τονίσει τα οφέλη που θα υπάρξουν από την συμμετοχή των φιλάθλων στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του συλλόγου.

«Η συνεργασία και η συμμετοχή των φιλάθλων στην ιδιοκτησία του συλλόγου επιφέρει όχι μόνο βελτίωση στην ατμόσφαιρα αλλά και οικονομικά οφέλη για την ομάδα.» επεσήμανε ο Ντάνκαν Ντρασντο, εκτελεστικός διευθυντής του MUST.  «Υπάρχουν δυνατότητες για τους οπαδούς που επιθυμούν να επενδύσουν σε μετοχές του συλλόγου, με τα κεφάλαια να καταλήγουν σε συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η δημιουργία εξέδρας ορθίων και η επέκταση του γηπέδου. Θα ήταν μια σημαντική απόδειξη της αξίας που θα προέρχεται από την επένδυση των φιλάθλων και την συμμετοχή τους στην ιδιοκτησία του συλλόγου τους» συμπλήρωσε.