Για μέσα στο «Νησί» είναι καλοί αλλά για έξω λίγοι!

Για μία ακόμη χρονιά τα όνειρα της Αρσεναλ σταμάτησαν στο φράγμα των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ για την Σίτι η πρώτη εμπειρία από τα νοκ άουτ θα είναι στο μέλλον διδακτική. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Για μέσα  στο «Νησί» είναι καλοί αλλά για έξω λίγοι!

Ωστόσο η ουσία είναι πως απέναντι στις κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες της τελευταίας  εξαετίας στην Ευρώπη, τη  Μπάγερν και τη Μπαρτσελόνα, οι εκπρόσωποι της Πρέμιερ Λιγκ φάνηκαν απογοητευτικά λίγοι στο ραντεβού με την ιστορία! Αυτά τα χρόνια από τον αγγλικό εμφύλιο τελικό στη Μόσχα το 2008, ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, οι αγγλικές ομάδες βρίσκονται σε διαρκή υποχώρηση. Μπορεί η Γιουνάιτεντ να έπαιξε σε άλλους δύο τελικούς από τότε, το 2009 και το 2011, ωστόσο η αγωνιστική της απόσταση από τη τελική νικήτρια Μπάρτσα ήταν μεγάλη! Και η Τσέλσι μπορεί το 2012 να κατέκτησε το Κύπελλο που τόσο πολύ ποθούσε ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αλλά ήταν απλά πιο τυχερή από τη Μπάρτσα και την Μπάγερν και επουδενί καλύτερη τους!

Πέρσι ήταν μία παταγώδης αποτυχία η σεζόν με την Τσέλσι να γίνεται η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης που δεν προκρίθηκε καν από τους ομίλους και στη συνέχεια και η Σίτι απέτυχε ακόμη και να κάνει νίκη! Η Αρσεναλ αποκλείστηκε παλεύοντας με την Μπάγερν και η Γιουνάιτεντ βρήκε μπροστά της τον Μουρίνιο και τη Ρεάλ αλλά και την κάκιστη απόφαση του διαιτητή στην αποβολή του Νάνι.

Φέτος μόνο η Τσέλσι δείχνει να μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο αλλά πρώτα οφείλει να προκριθεί με την πάντα δύσκολη και επικίνδυνη Γαλατασαράι, στο Λονδίνο μετά το 1-1 της Πόλης. Η δε Γιουνάιτεντ που είναι με την πλάτη στον τοίχο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό αν θέλει να προκριθεί πρέπει να κάνει μία υπερπροσπάθεια στη ρεβάνς το εις βάρος της 2-0 στο Νέο Φάληρο. Κάτι που προσωπικά δεν το βλέπω πολύ πιθανό γιατί η άμυνα της δύσκολα θα κρατήσει το μηδέν οπότε το να βρει τέσσερα γκολ στη διάρκεια  ενενήντα λεπτών θα είναι αρκετά δύσκολο.

Όμως ακόμη και αν προκριθεί δεν μπορεί να πάει παρακάτω με την συνολική της εικόνα στη φετινή σεζόν! Ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα του Ντέιβιντ Μόιες είναι πως η ομάδα του δεν συνεργάζεται καλά με την συνύπαρξη Ρούνει και Φαν Πέρσι στο ίδιο σχήμα και αποδεικνύεται από τις ελάχιστες πάσες (συνολικά 14 σε πέντε ματς) που αλλάζουν μεταξύ τους και από το πόσο πιο γρήγορα κινείται στον χώρο η ομάδα όταν ο Ολλανδός λείπει από το γήπεδο. Αυτό που έγινε στο 3-0 με την Γουέστ Μπρόμιτς στο «Χόθορνς» δείχνει πως το ματς  εξελίχτηκε σε περίπατο μόλις ο Μόιες  έβγαλε τον εκνευρισμένο Φαν Πέρσι και από εκεί και ύστερα, με τον Γουέλμπεκ στην ενδεκάδα ήρθε εύκολα η νίκη.

Η Γιουνάιτεντ που έχουμε δει φέτος πάντως ακόμη και αν συνεχίσει δεν μπορεί να έχει τύχη απέναντι στην Μπάγερν, τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ. Και γενικά αυτό που καταλαβαίνει εύκολα κανείς είναι πως ο εξαιρετικός ανταγωνισμός που προέκυψε φέτος στην πιο καλή Πρεμιερ Λιγκ των τελευταίων 15 ετών έχει να κάνει κακά τα ψέματα, με την πτώση των στάνταρ των τοπ ομάδων και την άνοδο κάποιων όπως η Λίβερπουλ, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι πια οι αγγλικές ομάδες το φόβητρο όπως στα περισσότερα χρόνια από το 2005 μέχρι το 2009. Και αυτό είναι κάτι που για τον εσωτερικό ανταγωνισμό είναι εξαιρετικό ως σενάριο για την παρουσία όμως των αγγλικών ομάδων στην Ευρώπη ανησυχητικό!