Το γενετικό προφίλ μπαίνει στο ποδόσφαιρο

Στον έλεγχο του DNA  των ποδοσφαιριστών τους προχώρησαν δυο ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, προκειμένου να διαπιστώσουν στο που υστερούν και που υπερτερούν οι παίκτες τους.



Το γενετικό προφίλ μπαίνει στο ποδόσφαιρο

Για τους συλλόγους, οι ποδοσφαιριστές αποτελούν το ακριβότερο περιουσιακό τους στοιχείο και για το λόγο αυτό οφείλουν να τους προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατότητα που τους παρέχει η τεχνολογία.

Έτσι, η εξέταση του DNA δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να κατανοήσουν καλύτερα τον οργανισμό του κάθε παίκτη και να τον χειριστούν ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες του σώματος του.

Ήδη δυο σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρεία γενετιστών που κάνει τέτοιους ελέγχους, ώστε να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία, αν είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς, πόσο γρήγορα μπορεί να αποθεραπευτούν και ποια δίαιτα ταιριάζει στα γονίδια τους. Με αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους οι ομάδες θα μπορούν να δώσουν ξεχωριστά προγράμματα προπόνησης, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, αλλά και να βελτιωθεί η απόδοση τους.

Παρά το γεγονός ότι ο γενετικός έλεγχος δεν απαγορεύεται, οι περισσότεροι προς το παρόν επιλέγουν την ανωνυμία. Η μόνη που έχει αποκαλύψει πως «εκμεταλλεύτηκε» τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 800μ στον κλειστό στίβο, Τζένι Μίντοους.

Το γενετικό προφίλ, κερδίζει ολοένα και περισσότερο θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου και εκτός από τις δυο ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ακόμη μια μεγάλη ευρωπαική ομάδα συνεργάζεται με τη DNAfit. «Δεν υπάρχει απλά ένα γονίδιο που καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία. Δεν υπάρχει «γονίδιο Μέσι». Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να δουλέψουν με τα γονίδια που διαθέτουν. Δεν υποσχόμαστε μαγικά, αλλά ελπίζουμε πως θα μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο» τόνισε ο Δρ. Κιθ Γκριμάλντι.