Ο Μπέιλ και οι ξενιτεμένοι Βρετανοί που έφτασαν στην «πηγή»

Η πιο ακριβή μεταγραφή της ποδοσφαιρικής ιστορίας, ο Γκάρεθ Μπέιλ, ολοκληρώνει τη φετινή χρονιά με συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ουαλός αστέρας, γίνεται ο 8ος Βρετανός παίκτης που θα διεκδικήσει το «ιερό δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με ξένη ομάδα και το england365.gr παρουσιάζει όσους προηγήθηκαν.  



Ο Μπέιλ και οι ξενιτεμένοι Βρετανοί που έφτασαν στην «πηγή»

Ο διεθνής εξτρέμ των «μερένχες», ήταν το κεντρικό πρόσωπο της περσινής θερινής μεταγραφικής περιόδου, αφού η Τότεναμ τον παραχώρησε στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού των 100 εκατ. ευρώ!

Πολλοί ήταν αυτοί που το χαρακτήρισαν υπερβολή, άλλοι υποστήριξαν ότι τα άξιζε και με το παραπάνω, αφού έδινε ξεχωριστή νότα σε ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ και μόνο με την παρουσία του.

Το βράδυ του Σαββάτου, θα βρεθεί – πιθανότατα – στο αρχικό σχήμα της Ρεάλ για τον μεγάλο τελικό απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στο «Ντα Λουζ» και θα γίνει ο 8ος Βρετανός που διεκδικεί το βαρύτιμο τρόπαιο της διοργάνωσης, είτε με τη μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, είτε σαν Τσάμπιονς Λιγκ.

Το england365.gr παρουσιάζει τους υπόλοιπους εφτά που η συμμετοχή τους στον μεγάλο τελικό (με ξένη ομάδα) είναι από τα αξιοσημείωτα της καριέρας τους...

Πολ Λάμπερτ:

Ο Σκοτσέζος τεχνικός της Άστον Βίλα, είχε παραστεί στον μεγάλο τελικό του 1997, στη θητεία του στη Μπορούσια Ντόρτμουντ! Οι Βεστφαλοί επικράτησαν 3-1 της Γιουβέντους, με τον Λάμπερτ να κάνει την ασίστ σε ένα από τα γκολ της ομάδας του και να συμβάλλει στην κατάκτηση του τροπαίου. «Οι φανέλες που πήρα από τους παίκτες της Γιουβέντους είναι πλέον... σχισμένες γιατί ο πατέρας μου τις φορούσε στη δουλειά, ενώ το μετάλλιο είναι κάπου χαμένο μέσα στο σπίτι» έχει δηλώσει.

Στιβ ΜακΜάναμαν:

Ο Άγγλος, πρώην εξτρέμ, πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ της διοργάνωσης στον μεγάλο τελικό του 2000, όπου η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε με σκορ 3-0 της Βαλένθια στο «Stade de France». Αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους στη θέση του, με τη μετακίνησή του στην Ισπανία, αλλά δεν είχε διάρκεια και μετά από εκείνον τον τελικό, άρχισε η κατηφόρα.

Όουεν Χάργκριβς:

Απόλυτο αφεντικό στη μεσαία γραμμή της Μπάγερν Μονάχου, στον τελικό 2001. Ο Όουεν Χάργκριβς έλαμψε δίπλα στον Στέφαν Έφενμπεργκ και μαζί έδιωξαν τους εφιάλτες του 1999, οδηγώντας τους Βαυαρούς στην κορυφή της Ευρώπης με το 5-4 στα πέναλι επί της Βαλένθια, έπειτα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης του αγώνα.

Στιβ Άρτσιμπαλντ:

Σε αντίθεση με τους τρεις προαναφερθέντες, ο Στιβ Άρτσιμπαλντ ναι μεν έπαιξε σε τελικό, αλλά πήρε το μετάλλιο του φιναλίστ. Επί ηγεσίας Τέρι Βέναμπλς, ο πρώην Σκοτσέζος επιθετικός βρέθηκε στα πλάνα του προπονητή του για τη διεκδίκηση του βαρύτιμου τροπαίου, το 1986, απέναντι στη Στεάουα Βουκουρεστίου, ωστόσο, οι «μπλαουγκράνα» ηττήθηκαν 2-0 στα πέναλτι, έπειτα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

Λόρι Κάνιγχαμ:

Όσο εντυπωσιακός ποδοσφαιριστής κι αν ήταν, ο ο Λόρι Κάνινγκαμ, δεν κατάφερε να βοηθήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του 1981 απέναντι στη Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» επικράτησαν με σκορ 1-0, με τον Κάνινγκαμ να μη βρίσκει πατήματα στο γήπεδο. Ο άλλοτε εντυπωσιακός Άγγλος έξτρεμ, έχασε τη ζωή του τον Ιούλιο του 1989, σε τροχαίο δυστύχημα.

Κρις Γουόντλ:

Όταν η μπάλα... ζύγιζε πολλά κιλά, στη διαδικασία των πέναλτι που οδηγήθηκε ο τελικός του 1991 ανάμεσα στη Μαρσέιγ και τον Ερυθρό Αστέρα, αστόχησε και η γαλλική ομάδα, για την οποία αγωνιζόταν, ηττήθηκε τελικά με 5-3 έπειτα από το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης. Λίγο καιρό νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1990 απέναντι στη Δυτική Γερμανία, είχε αστοχήσει σε πέναλτι και με την εθνική ομάδα της Αγγλίας...

Κέβιν Κίγκαν:

Η τελευταία του χρονιά στη Γερμανία με τη φανέλα του Αμβούργου, το 1991, έμοιαζε ιδανική. Ωστόσο, στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, έπεσε πάνω στη Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ. Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», ο Κίγκαν δεν έκανε τίποτα κι έπειτα από εκείνη την απογοήτευση, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη Σαουθάμπτον.