Ο πρώτος «μάγος» του ποδοσφαίρου

«Το όνομα του συμβολίζει την ομορφιά του παιχνιδιού, η φήμη του διαχρονική και διεθνής, το αθλητικό πνεύμα του και η κοσμιότητα του αναγνωρισμένα παγκοσμίως. Ένας μαγικός παίκτης από την ανθρωπότητα για την ανθρωπότητα». Αυτά είναι τα λόγια που κοσμούν το άγαλμα του Σερ Στάνλεϋ Μάθιους, ο οποίος έφυγε σαν σήμερα από την ζωή πριν δεκαπέντε χρόνια.



Ο πρώτος «μάγος» του ποδοσφαίρου

Ο Μάθιους γεννήθηκε την πρώτη μέρα του Φλεβάρη πριν έναν αιώνα και κόλλησε το μικρόβιο του αθλητισμού από τον πατέρα του που ήταν μποξέρ. Το ταλέντο του δεν άργησε να αναγνωριστεί και μετά από μερικούς αγώνες με σχολικές ομάδες πήγε στην Στόουκ σε ηλικία 14 ετών.  Το 1932 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με του «πόττερς» και σχεδόν αμέσως έγινε απαραίτητος στην ομάδα. Με τον καιρό, η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο το νησί και δύο χρόνια αργότερα έκανε ντεμπούτο με την εθνική Αγγλίας, σκοράροντας μάλιστα απέναντι στην Ουαλία. Τα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε στην δεξιά πτέρυγα των «λιονταριών», ενώ λόγω της εκπληκτικής τεχνικής του κατάρτισης του κόλλησαν το παρατσούκλι «ο μάγος της ντρίμπλας». Το ταλέντο του δεν χωρούσε πια στην Στόουκ, με αποτέλεσμα να ζητήσει από την διοίκηση της ομάδας να αποχωρήσει το 1938. Ο κόσμος της ομάδας ξεσηκώθηκε, οργάνωσε συγκεντρώσεις με σκοπό την παραμονή του «μάγου» στην ομάδα και τελικά κατάφερε να τον μεταπείσει.

Τα χρόνια του πολέμου και η μεταγραφή του

 Ο δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος διέκοψε κάθε επίσημη ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Αγγλία και η καριέρα του Στάνλεϋ Μάθιους διακόπηκε στα 24 του χρόνια. Κατατάχτηκε στην αεροπορία στο Μπλάκπουλ, ενώ όσο διήρκεσε ο πόλεμος πήρε μέρος σε διάφορους αγώνες επίδειξης. Μεταξύ άλλων αγωνίστηκε με την φανέλα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Ρέιντζερς αλλά και της Μπλάκπουλ. Το 1947 όταν πια στο νησί είχε επιστρέψει η ειρήνη, ο Μάθιους έφυγε τελικά από την Στόουκ και επέστρεψε στο Μπλάκπουλ, αυτή τη φορά  για να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα: να παίξει ποδόσφαιρο. Ο τότε μάνατζερ της ομάδας,Τζο Σμιθ, ξόδεψε 11,500 λίρες για να τον αποκτήσει και όταν υπέγραψε τον ρώτησε: «Είσαι 32. Τι λες; Αντέχεις δυο χρόνια ακόμα»;

Οι χαμένοι τελικοί

Στην πρώτη του χρόνια με τη νέα του ομάδα, το 1948, φτάνει στο Γουέμπλεϋ για τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας, οπού χάνει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά οι ποδοσφαιρικοί συντάκτες του δίνουν το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς. Τρια χρόνια αργότερα η Μπλάκπουλ ξαναπηγαίνει στον τελικό του κυπέλλου, αλλά το τρόπαιο καταλήγει στα χέρια των παικτών της Νιουκάστλ. Πολλοί πιστεύουν οτί στην ηλικία των 36, ο «μάγος» δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο.

Ο τελικός του Μάθιους

Η ιστορία τους διαψεύδει. Στις 2 Μαϊου του 1953 ο Στάνλεϋ Μάθιους οδηγεί για τρίτη φορά την Μπλάκπουλ σε τελικό της διοργάνωσης. Αυτή τη φορά αντιμέτωπη της θα ήταν  η  Μπόλτον. Στο ημίχρονο οι Γουόντερερς είχαν πάρει κεφάλι με  3-1 και όλα έδειχναν οτί ο Μάθιους θα έφευγε και πάλι με άδεια χέρια από το Γουέμπλεϊ. Στο δεύτερο ημίχρονο ωστόσο όλα άλλαξαν. Δημιουργεί τρία γκολ για τους συμπαίκτες του, το τελευταίο στις καθυστερήσεις και στο τέλος σήκωσε το παρθενικό του τρόπαιο. Ο τελικός αναφέρεται ως ο καλύτερος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ παρά το χατ τρικ του Μόρτεσεν, έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός του Μάθιους».

Η πρώτη χρυσή μπάλα και η επιστροφή στη Στόουκ

Οι καλές εμφανίσεις του στην Μπλάκπουλ συνεχίστηκαν και του έδωσαν εκ νέου θέση στο ρόστερ της εθνικής Αγγλίας για το Μουντιάλ του 1954. Δύο χρόνια αργότερα, θεσπίζεται ο θεσμός της χρυσής μπάλας και θα είναι ο πρώτος νικητής αν και είχε κλείσει τα 41.

Το 1961, ο Στάνλει Μάθιους επέστρεψε στην Στόουκ και βοήθησε στην επάνοδο της στην μεγάλη κατηγορία.

Το τέλος του ιππότη

Την πρωτοχρονιά του 1965 ο Μάθιους χρίστηκε ιπόττης από την βασίλισσα της Αγγλίας και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που λάμβανε αυτό τον τίτλο, ενώ μέχρι και σήμερα είναι ο μοναδικός που έγινε Σερ ενώ ήταν ακόμα εν ενεργεία. Τέσσερις μήνες αργότερα αποφάσισε να αποσυρθεί εξαιτίας ενός τραυματισμού του στο γόνατο και ενώ είχε συμπληρώσει πια μισό αιώνα ζωής.  Στο φιλικό που έγινε προς τιμήν του παρευρέθηκαν  προσωπικότητες όπως ο Λεβ Γιασίν και ο Φέρεντς Πούσκας.

Ενας βιονικός τζέντλεμαν

Ο Μάθιους αγωνιστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο για 33 χρόνια. Φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Αγγλίας από τα 19 του ως τα 42. Η διάρκεια του λέγεται πως οφείλεται στην πολύ καλή διατροφή του, καθώς ήταν χορτοφάγος, αλλά και στην συστηματική προπόνηση του όλο τον χρόνο.  

Εκτός από τη διάρκεια του, ο Μάθιους κατάφερε επίσης να μην αποβληθεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του που περιελάμβανε παραπάνω από 700 ματς.

Ο Μάθιους έφυγε από κοντά μας,σαν σήμερα, το 2000. Το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στο αγγλικό ποδοσφαίρο ίσως δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε πλήρως σήμερα. «Είναι αυτός που μας δίδαξε πως πρέπει να παίζεται το ποδόσφαιρο»,  έχει πει ο μεγάλος Πελέ. «Μεγάλωσα σε μια εποχή που όλοι είχαμε τον Μάθιους για θεό», είχε δηλώσει ο Μπράιαν Κλαφ, για να συμπληρώσει: «Δε θα ξαναδούμε ποτέ κάτι παρόμοιο» . Για εμάς, που ζούμε έναν αιώνα μετά την γέννηση του και δεν είχαμε την τύχη να τον δούμε να παίζει, θα είναι ο μάγος που ντρίμπλαρε, με την πρώτη χρυσή μπάλα,  μέχρι τα 50 του...

 

Στέφανος Μαρολαχάκης